NewsΕπικαιρότηταΟικονομία

Εκρηξη κερδοφορίας το 2022

Το κρεσέντο κερδών των εισηγμένων εταιρειών σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας 2019-2022, ιδιαίτερα όμως η απογείωση των κερδών το 2022, αποκαλύπτουν την υλική βάση του γεγονότος ότι η επιχειρηματική ελίτ δεν αισθάνεται, ούτε μένει ουδέτερη στην εκλογική μάχη.

Το κρεσέντο κερδών των εισηγμένων εταιρειών σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας 2019-2022, ιδιαίτερα όμως η απογείωση των κερδών το 2022, αποκαλύπτουν την υλική βάση του γεγονότος ότι η επιχειρηματική ελίτ δεν αισθάνεται, ούτε μένει ουδέτερη στην εκλογική μάχη.

Oσοι/ες εξεπλάγησαν με το γνωστό γεγονός που CEO ασφαλιστικής εταιρείας εκβιάζει ωμά τους/τις εργαζόμενους/ες της εταιρείας του -παρουσία του κ. Αδώνιδος Γεωργιάδη- να ψηφίσουν Ν.Δ., τη «σωστή κυβέρνηση», όσοι/ες γνωρίζουν και άλλα τέτοια περιστατικά, όσοι/ες θυμούνται ότι και στις εκλογές και στο δημοψήφισμα του 2015 υπήρξαν παρόμοια περιστατικά, αναρωτιούνται γιατί ένα μέρος της «επιχειρηματικής κοινότητας» -με άγνωστο… βάθος- διεκδικεί με τέτοιους τρόπους την εκλογή της «δικής του» κυβέρνησης.

Η ερμηνεία, όπως και τα τεκμήρια, είναι μπροστά στα μάτια μας: το κρεσέντο κερδών των εισηγμένων εταιρειών σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας 2019-2022, ιδιαίτερα όμως η απογείωση των κερδών το 2022, αποκαλύπτουν την υλική βάση του γεγονότος ότι η επιχειρηματική ελίτ δεν αισθάνεται, ούτε μένει ουδέτερη στην εκλογική μάχη.

Αυτή η κυβέρνηση τους στήριξε παντοιοτρόπως, μοίρασε δεκάδες δισ. ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις και άφησε το εισόδημα των εργαζομένων να λεηλατηθεί από τον πληθωρισμό, προστάτευσε την εργοδοτική αυθαιρεσία. Ποιος θα ήθελε να διακινδυνεύσει τέτοια «κεκτημένα» και βεβαίως τα κέρδη;

Το κρεσέντο κερδοφορίας των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών συνεχίστηκε με εντυπωσιακό τέμπο και το 2022.

Οπως δείχνει ο πίνακας με τους 17 «πρωταθλητές», τα κέρδη τους απογειώθηκαν το 2022 σε σχέση με το 2021, παρ’ όλο που και το 2021 ήταν έτος εκρηκτικής αύξησης των κερδών. Μάλιστα όλη η τετραετία 2019-2022 ήταν τετραετία διαρκούς αύξησης των κερδών.

Για τις 17 κορυφαίες επιχειρήσεις της λίστας:

● Η περίοδος 2019-2022 ήταν περίοδος συνεχούς και αδιάλειπτης αύξησης των κερδών, με την «ατυχή εξαίρεση» της Αεροπορίας Αιγαίου (Aegean) που το 2020 κατέγραψε ζημίες (λόγω λοκντάουν). Ούτε αυτή όμως έμεινε «παραπονεμένη», αφού ενισχύθηκε -στην πραγματικότητα διασώθηκε- με 120 εκατ. ευρώ κρατικό χρήμα.

● Γι’ αυτές τις 17 εταιρείες ακόμη και το 2020, έτος πανδημίας, ήταν έτος αύξησης της κερδοφορίας σε σχέση με το 2019! Ετσι ο όγκος των κερδών τους αυξήθηκε από 1.820,5 δισ. ευρώ το 2019 σε 5.208,3 το 2022!

● «Πρωταθλητές των πρωταθλητών» αναδεικνύονται τα δύο μεγάλα μονοπώλια του χώρου των πετρελαιοειδών, η Motor Oil και τα ΕΛΠΕ. Τα ποσοστά αύξησης των κερδών μεταξύ 2021 και 2022 είναι εξωπραγματικά: 377,7% και 162% αντίστοιχα!

Πληθωριστικά υπερκέρδη

Οι δύο άλλες μικρομεσαίες εισηγμένες του κλάδου των πετρελαιοειδών έχουν επίσης υψηλά ποσοστά αύξησης της κερδοφορίας τους από το 2021 στο 2022. Προφανώς πρόκειται για πληθωριστικά υπερκέρδη εξαιτίας των υψηλών τιμών ενέργειας. Ομως δεν είναι μόνο αυτή η εξήγηση. Η Motor Oil και τα ΕΛΠΕ έχουν επίσης… τερματίσει το ποσοστό κέρδους διύλισης.

Πιεζόμενη από την αντιπολίτευση και σε μια προεκλογικού ύφους πολιτική πρόζα, η κυβέρνηση εξήγγειλε φορολόγηση των υπερκερδών. Αρχές του 2022 εξήγγειλε φορολόγηση του 90% των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος αρχίζοντας από τα λογιστικά, στη συνέχεια τη φορολόγηση των υπερκερδών των προμηθευτών και τέλος τη φορολόγηση με συντελεστή 33% (τον ελάχιστο της Ε.Ε.) στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων. Ολα αναβλήθηκαν για μετά τις εκλογές…

Υπάρχει και άλλη κατηγορία επιχειρήσεων που αποκόμισε πληθωριστικά υπερκέρδη: οι επιχειρήσεις των τροφίμων (σουπερμάρκετ, εταιρείες εμπορίας), αλλά εκεί η κυβέρνηση προσέφερε το «χάδι» του «καλαθιού του νοικοκυριού».

Το «μεγάλο αφεντικό»

Οι 17 εταιρείες μοιράζονται κέρδη 5,2 δισ. ευρώ το 2022. Ενα άλλο κεφάλαιο είναι οι τράπεζες, που επίσης καταγράφουν υψηλή αύξηση κερδοφορίας το 2022 χάρη σε επανειλημμένα κυβερνητικά «δώρα», αλλά κυρίως λόγω της αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου τους χάρη στο πρόγραμμα «Ηρακλής» που τις απάλλαξε από δεκάδες δισ. ευρώ σάπιου χαρτοφυλακίου δανείων.

Τέλος, είναι οι εταιρείες του χώρου του εφοπλισμού, που κουβαλούν τις φοροαπαλλαγές τους ανά τις δεκαετίες, αποκομίζουν υπερκέρδη σπάζοντας τα διεθνή εμπάργκο (όπως τώρα το εμπάργκο προς το ρωσικό πετρέλαιο). Αυτοί συναποτελούν τα «μεγάλα αφεντικά» της οικονομίας με τεράστια οικονομική δύναμη αλλά και δυνατότητες πολιτικής επιρροής. Επί τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση της Ν.Δ. ήταν η «δική τους κυβέρνηση», αποφασισμένη και ασύστολη να τους στηρίξει παντοιοτρόπως, να τους παράσχει πλήρη ασυλία και να παραμερίσει όλα τα εμπόδια από τον δρόμο τους (όπως εργατικό εισόδημα, εργασιακές σχέσεις και συνδικαλιστικά δικαιώματα).

efsyn.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button