NewsΕπικαιρότηταΠολιτική

Εύα Καϊλή: Προσέφυγε κατά της βελγικής δικαιοσύνης

Όπως προβλέπει η διαδικασία της επιτροπής νομικών υποθέσεων της Ευρωβουλής, η ακρόαση έγινε κεκλεισμένων των θυρών και κράτησε περίπου μισή ώρα

Όπως προβλέπει η διαδικασία της επιτροπής νομικών υποθέσεων της Ευρωβουλής, η ακρόαση έγινε κεκλεισμένων των θυρών και κράτησε περίπου μισή ώρα

Η Εύα Καϊλή κατέθεσε σήμερα στην επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την υπόθεση που αφορά πιθανή απάτη σε σχέση με τις βουλευτικές της αποζημιώσεις και την αμοιβή των βοηθών της.

Η σημερινή ακρόαση της κ. Καϊλή στην επιτροπή νομικών υποθέσεων αφορά την υπόθεση που κίνησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, τον περασμένο Δεκέμβρη, ζητώντας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την άρση της βουλευτικής της ασυλίας,για πιθανή απάτη κατά του προϋπολογισμού της ΕΕ σε σχέση με τις βουλευτικές αποζημιώσεις και την αμοιβή των βοηθών.

Όπως προβλέπει η διαδικασία της επιτροπής νομικών υποθέσεων της Ευρωβουλής, η ακρόαση της κ. Καϊλή έγινε κεκλεισμένων των θυρών αφού είναι εμπιστευτική και κράτησε περίπου μισή ώρα.

Σε επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής νομικών υποθέσεων, περί τα τέλη Οκτώβρη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την άρση, ή μη, της ασυλίας της Εύας Καϊλή για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Η τελική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί με ψηφοφορία από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω υπόθεση, ουδεμία σχέση έχει με το σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate.

Ο δικηγόρος της κ. Καϊλή, ο οποίος έχει αναλάβει την υπεράσπισή της στη συγκεκριμένη υπόθεση, ο κ. Σπύρος Παππάς, ήταν παρών στη σημερινή ακρόαση και έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Συζητήθηκε το αίτημα της Γενικής Ευρωπαίας Εισαγγελέως για την άρση της ασυλίας της κ. Καϊλή, όσον αφορά τη διαχείριση των αποζημιώσεων για τους κοινοβουλευτικούς βοηθούς.Το θέμα αυτό δεν έχει σχέση με το Qatargate». Ο κ. Παππάς επισήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει κρίνει ότι τέτοιου είδους θέματα, αφορούν θέματα διοικητικής φύσεως και όχι θέματα ποινικού δικαίου.

Προσφυγή σε βάρος της βελγικής Δικαιοσύνης

Προσφυγή σε βάρος της βελγικής Δικαιοσύνης άσκησε η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή. Μέσω των δικηγόρων της, υποστηρίζει ότι η αστυνομία και οι υπηρεσίες κατασκοπείας παραβίασαν την ευρωβουλευτική της ασυλία.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δεν είναι η μόνη που προσέφυγε κατά της βελγικής Δικαιοσύνης. Στην προσφυγή συμμετέχουν και οι δύο έτεροι εμπλεκόμενοι ευρωβουλευτές, ο Ιταλός Αντρέα Κοτσολίνο και ο Βέλγος Μαρκ Ταραμπέλα.

Αν οι ευρωβουλευτές δικαιωθούν, όλη η υπόθεση θα μπορούσε να καταρρεύσει.

Την Τρίτη στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε η πρώτη ακρόαση στο γνωστό μας πια Palais de Justice.

«Όλοι οι εμπλεκόμενοι, μεταξύ των οποίων και η Εύα Καϊλή υπέβαλαν ενστάσεις για τη νομιμότητα της ποινικής διαδικασίας έως σήμερα. Οι ενστάσεις στηρίζονται σε δύο πυλώνες. Ο ένας είναι ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα στην ασυλία που έχει η Εύα Καϊλή από τις μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου και αυτό συνεπάγεται απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας. Η δεύτερη και βασικότερη ένσταση είναι ότι ο ανακριτής της υπόθεσης Μισέλ Κλεζ είχε βασικόκώλυμα για να μην είναι ανακριτής. Το απέκρυψε αυτό το κώλυμα. Ο γιος του κ. Κλεζ του ανακριτή μαζί με το γιο βασικής υπόπτου και εμπλεκόμενης ευρωβουλευτή είχαν κοινή εταιρία. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό πλήττει την αμεροληψία του ανακριτή και θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί. Αν αυτό συνέβαινε στην ελληνική επικράτεια θα ήταν κατηγορούμενος», δήλωσε ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

gr.euronews.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button