NewsΕπικαιρότηταΚοινωνίαΚόσμοςπρωτοσέλιδα

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ-ΣΟΚ ΕΤΟIΜΑΖΑΝ ΧΟYΝΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚIΑ

Για σοβαρή κρίση στον στρατό κάνει λόγο ο Τύπος της γείτονος, μετά το θερμό επεισόδιο κεμαλιστών με ισλαμιστές στη στρατιωτική σχολή της Τούζλα - Σχεδίαζαν να εκδώσουν και διακήρυξη που θύμιζε την εποχή του πραξικοπήματος του 2016

Χούντα 100 υπολοχαγών στην Τουρκία.

Δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Yeni Safak» αναφέρει πως αποκαλύφθηκε «χούντα υπολοχαγών» έπειτα από διοικητικές και δικαστικές έρευνες σχετικά με επεισόδια που σημειώθηκαν στη Σχολή ΠεζικούF
της Τούζλα, στην επαρχία της Κωνσταντινούπολης. Στρατιωτική οργάνωση σχεδόν 100 χουντικών ανθυπολοχαγών δρούσε συντονισμένα και έβαζε στο στόχαστρό της φοιτούντες σε στρατιωτικές σχολές που θεωρούσαν «αιρετικούς».

Οι ανθυπολοχαγοί της χούντας σχεδίαζαν να εκδώσουν και διακήρυξη που θύμιζε την εποχή του πραξικοπήματος του 2016, τα παράτησαν όμως γιατί φοβήθηκαν μην τους διώξουν, όπως αναφέρει η «Yeni Safak». Σύμφωνα με το εκτενές δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, σε συνομιλίες που εντοπίστηκαν στο Whats App και στις οποίες συμμετείχαν όλοι οι σπουδαστές, οι υπολοχαγοί ζητούσαν εξηγήσεις για κάθε συμπεριφορά που δεν έκριναν αποδεκτή και ανέβαζαν στο κοινωνικό μέσο παράνομα τραβηγμένες φωτογραφίες που φαινομενικά αποδείκνυαν τους ισχυρισμούς τους.

Το δημοσίευμα αποκάλυψε, επίσης, τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι κεμαλιστές υπολοχαγοί, οι οποίοι στοχοποιούσαν θρησκευόμενους μαθητές της σχολής, ασκώντας πιέσεις και χρησιμοποιώντας ακόμη και μεθόδους σωματικής βίας. Στις ομάδες στο WhatsApp, οι χουντικοί υπολοχαγοί προέβησαν και σε προσβολές και απειλές με στόχο κρατικούς αξιωματούχους. Προσβλητική επίθεση δέχτηκαν και οι σημερινοί διοικητές και πρώην αρχηγοί ΓΕΣ, αλλά και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στοχοποίησαν αξιωματούχους

Οι χουντικοί ανθυπολοχαγοί άρχισαν να τρομοκρατούν με τη μάσκα του λεγόμενου κεμαλισμού όσο ήταν ακόμη φοιτητές στη Στρατιωτική Ακαδημία. Χαρακτήριζαν τους μαθητές που προσεύχονταν στο τζάμι του σχολείου ως «εχθρούς του Ατατούρκ», «αιρετικούς-σεχταριστές» και «αντιδραστικούς», ενώ στοχοποίησαν και θρησκευτικούς αξιωματούχους μοιράζοντας τις φωτογραφίες τους και βρίζοντάς τους. Η παρενόχληση αυξήθηκε ακόμη περισσότερο όταν μετακόμισαν από τη Στρατιωτική Ακαδημία στο Τάγμα Ασκουμένων Αξιωματικών στη Σχολή Πεζικού της Τούζλα.

Αφορμή για να ξεκινήσει η δικαστική έρευνα στάθηκαν επεισόδια που σημειώθηκαν στη σχολή στην Τούζλα στις 10 Νοεμβρίου, όταν, στη διάρκεια της τελετής για την επέτειο θανάτου του Κεμάλ Ατατούρκ, περίπου 100 λοχαγοί επιτέθηκαν σε θρησκευόμενους σπουδαστές αξιωματικούς, επειδή οι τελευταίοι αρνήθηκαν να φορέσουν στο πέτο φωτογραφίες του Κεμάλ, επικαλούμενοι «την απουσία καρφιτσών» με αποτέλεσμα να ξυλοκοπηθούν, όπως κατήγγειλαν. Οι εντάσεις, ωστόσο, συνεχίστηκαν, με σπουδαστές αξιωματικούς να πηγαίνουν στους θαλάμους των κεμαλικών λοχαγών για να ζητήσουν τον λόγο. Παρόμοια επεισόδια επαναλήφθηκαν και τις επόμενες μέρες. Είχαν στοχοποιήσει, δε, έντονα έναν αξιωματικό που τους απάντησε στον ίδιο τόνο και είχαν κολλήσει στον θάλαμο του ιδίου και άλλων φωτογραφίες του Ατατούρκ, δηλώνοντας -στο WhatsApp- πως θα ξυλοκοπηθούν σε περίπτωση που τις αφαιρέσουν. Όταν τις αφαίρεσαν από τους θαλάμους τους, μία ομάδα 70-80 ατόμων ξυλοκόπησε με βαναυσότητα τρία άτομα. «Είμαι ο Θεός και το δικαστήριο εδώ», φέρεται να είπε ένας εξ αυτών κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που περιλαμβάνονται στον φάκελο της έρευνας, «ο υπολοχαγός ΑΑ πήγε στον θάλαμο και παρενοχλήθηκε από περίπου 15 λάτρεις της χούντας. Οι υπολοχαγοί SY, UT, SC έβρισαν τον υπολοχαγό ΑΑ λέγοντάς του με φωνές, “μια μέρα θα γρυλίσετε όλοι στον Ατατούρκ”. Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο υπολοχαγός ΒΙ έβριζε τον υπολοχαγό ΑΑ, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως σεχταριστής».

Καταγγελίες και για πυρήνες ισλαμιστών

Την ίδια στιγμή, ο αντιπολιτευόμενος κεμαλικός Τύπος κάνει λόγο για παρουσία πυρήνων ισλαμιστών στη Σχολή Πεζικού, που ελέγχονται από θρησκευτικές αδελφότητες, επικοινωνούν μεταξύ τους μέσα από ομάδα που δημιούργησαν στο WhatsApp και συγκεντρώνονται σε σπίτια τα Σαββατοκύριακα για να οργανώσουν τις κινήσεις τους, «όπως έκαναν οι γκιουλενιστές».

Οι χουντικοί ανθυπολοχαγοί έκαναν υπόγεια σχέδια για να φέρουν στη δημόσια ατζέντα τους λεγόμενους
σεχταριστές εντός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ορισμένα μέλη της χούντας δήλωσαν ότι επικοινώνησαν με πρώην εισαγγελείς, ενώ άλλοι ανέφεραν ότι το περιστατικό που συνέβη στις 10 Νοεμβρίου μεταδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα μέσα ενημέρωσης. Η χούντα σκέφτηκε ακόμη και να βγάλει μια διακήρυξη που θύμιζε την εποχή του πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Στο θέμα αναφέρθηκε τις προηγούμενες μέρες και ο υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την ετήσια ανασκόπηση του υπουργείου, περιγράφοντας το επεισόδιο της 10ης Νοεμβρίου και πώς αυτό ξεκίνησε. Όπως είπε, η υπόθεση παραπέμφθηκε τόσο στη
δικαιοσύνη όσο και στο πειθαρχικό συμβούλιο, ενώ οι διοικητικοί υπάλληλοι που κρίθηκαν υπεύθυνοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Αποπέμφθηκαν από τη μονάδα

Στο μεταξύ, η εφημερίδα «Yeni Safak» συνδέει την ομάδα των λοχαγών με τον πρόεδρο του Κόμματος Νίκης, Ουμίτ Οζντάγ, γνωστό για τις ρατσιστικές-προκλητικές του εκρήξεις, ο οποίος με αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ των κεμαλιστών λοχαγών οι οποίοι αποπέμφθηκαν από τη μονάδα της Τούζλα.

«Το Πειθαρχικό Συμβούλιο Διοίκησης των Χερσαίων Δυνάμεων αποφάσισε να απολύσει τέσσερις πατριώτες Τούρκους ανθυπολοχαγούς από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις που αντέδρασαν σε έναν υπολοχαγό που δεν φορούσε φωτογραφία του Ατατούρκ στο στήθος του. Θυμηθείτε, ο Μουσταφά Κεμάλ νίκησε στο τέλος και ο Μουσταφά Κεμάλ θα κερδίσει ξανά», έγραψε σχετικά. Τα επεισόδια στη Σχολή Πεζικού σχολίασε και ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκιούρ Εζέλ, καταφερόμενος εναντίον του υπουργού Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, τον οποίο κατηγορεί ότι προσπάθησε να δικαιολογήσει τους σπουδαστές που δεν φόρεσαν τη φωτογραφία του Μουσταφά Κεμάλ Ατατατούρκ.

Πάντως, αν και ελάχιστοι από τους επιτιθέμενους και τα φερόμενα ως θύματα τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, οι δεύτεροι κατέθεσαν μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Ανατολίας με τις κατηγορίες σκόπιμης βλάβης, απειλής, εξύβρισης, παράνομης παροχής και λήψης προσωπικών δεδομένων. Επιπλέον, υποβλήθηκε μήνυση για ηθική βλάβη για εξύβριση και επίθεση. Η διοικητική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

political.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button