News

Ισραήλ: Φονική επίθεση με ΙΧ στο Τελ Αβίβ – Ένας νεκρός, τέσσερις τραυματίες

Ο δράστης έπεσε με το όχημά του στο πλήθος. – Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τουλάχιστον πέντε τραυματίστηκαν. – Τα θύματα ήταν ξένοι τουρίστες.

Ο ηγέτης της Italia Viva και γερουσιαστής Ματέο Ρέντσι θα γίνει ο νέος διευθυντής της πολιτικής εφημερίδας Il Riformista από τον Μάιο, διατηρώντας παράλληλα τη θέση του γερουσιαστή.

Αποκάλυψε ότι θα υπηρετήσει στο ρόλο αυτό για ένα χρόνο και ότι θα υπάρχει ένας διευθύνων συντάκτης στο πλευρό του, καθώς ο Ρέντσι δεν είναι δημοσιογράφος.

«Αποδέχθηκα μια συναρπαστική πρόκληση: για έναν χρόνο, θα είμαι ο εκδότης της ‘Il Riformista’», γνωστοποίησε την Τετάρτη στο Twitter, ανακοινώνοντας τη συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία της Stampa Estera (Ξένος Τύπος) στη Ρώμη.

Ο ιδρυτής της Italia Viva παραιτήθηκε πρόσφατα υπέρ του Κάρλο Καλέντα (Azione), ηγέτη του νέου πολιτικού σχεδίου που επινόησαν οι δύο: του Τρίτου Πόλου.

Τόσο η Italia Viva όσο και η Azione συμμετέχουν, μαζί με την Renaissance, στην πολιτική ομάδα Renew Europe στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Ο Ρέντσι δεν συμμετέχει στα διοικητικά όργανα του Τρίτου Πόλου εδώ και πολύ καιρό ήδη – έκανε ένα βήμα πίσω. Υποσχέθηκε (να το κάνει), και το έκανε, αυτό είναι όλο. Απλώς εκπλήρωσε μια υπόσχεση που έδωσε στους Ιταλούς», δήλωσε ο Κάρλο Καλέντα στο Tgcom24.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Ρέντσι πρόσθεσε ότι η πρώτη που πληροφορήθηκε την είδηση ήταν η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι (Fratelli d’Italia/ECR), καθώς ο Ρέντσι θα συνεχίσει να είναι γερουσιαστής.

«Δεν φεύγω, αλλά διπλασιάζομαι, θα συνεχίσω να είμαι βουλευτής της αντιπολίτευσης, να μιλάω στη Βουλή, να κάνω ακριβώς αυτό που έκανα, αλλά δίνω μεγάλο βάρος, προσπαθώντας να κάνω κάτι που χρειάζεται η χώρα», είπε ο Ρέντσι, επισημαίνοντας ότι δεν είναι ο πρώτος επικεφαλής ειδησεογραφικού πρακτορείου που είναι ταυτόχρονα και βουλευτής.

Ο Ρέντσι αναλαμβάνει από τον Πιέρο Σανσονετί, ο οποίος πρόκειται να γίνει διευθυντής της L’Unità, ενός άλλου κεντροαριστερού μέσου ενημέρωσης που διευθύνει ο εκδότης και δικηγόρος Αλφρέντο Ρομέο.

Πρώτη επίκριση 

Μία από τις πρώτες επικρίσεις προέρχεται από το Κίνημα 5 Αστέρων, με τους βουλευτές Άννα Λάουρα Ορρίκο και Λούκα Πιροντίνι να τονίζουν την αμεροληψία της εφημερίδας, η οποία ενδεχομένως διακυβεύεται από τη νέα διεύθυνση.

«Είναι ειλικρινά ανησυχητικό το γεγονός ότι ένας βουλευτής εν μέσω δραστηριότητας διευθύνει ταυτόχρονα μια ημερήσια εφημερίδα. Ο Ρέντσι δεν βλέπει ή προσποιείται ότι δεν βλέπει ότι υπάρχουν προφανείς λόγοι σκοπιμότητας στην ανάληψη αυτής της διπλής θέσης: ο νόμος δεν το απαγορεύει, αλλά ποια αξιοπιστία μπορεί να έχει μια εφημερίδα που διευθύνεται από έναν αρχηγό κόμματος;» σχολίασαν.

«Κάθε μορφή αμεροληψίας της εφημερίδας διακυβεύεται, αλλά προφανώς για τον Ρέντσι -που είναι συνηθισμένος σε διπλά γραφεία εκτός Κοινοβουλίου- αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα», πρόσθεσαν, αναφερόμενοι στις συμβουλευτικές υπηρεσίες του πρώην πρωθυπουργού στη Σαουδική Αραβία.

Σκληρός με τον Ρέντσι ήταν ο υφυπουργός Πολιτισμού και κριτικός τέχνης Βιτόριο Σγκάρμπι, ο οποίος τον χαρακτήρισε «ανίκανο».

«Τον βρίσκω συνεπή με τη θέση του κοντά στο Forza Italia (ΕΛΚ), είναι ένας φυσικός εκφραστής του Forza Italia», σχολίασε ο Σγκάρμπι, «όταν ο Μπερλουσκόνι θα χάσει τον άμεσο έλεγχο (του κόμματος), θα είναι μέσα σε αυτόν τον (πολιτικό) χώρο».

«Είναι σπουδαίος στην πολιτική, αλλά ο κόσμος δεν τον συμπαθεί, γιατί οι άνθρωποι δεν θέλουν να τους κοροϊδεύουν», συνέχισε ο Σγκάρμπι. Ωστόσο, «το να είσαι εκδότης εφημερίδας μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό- το εγκρίνω».

politic.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button