NewsΕπικαιρότηταΚοινωνίαΚόσμος

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Είδα να πεθαίνουν γύρω μου» – Ισραηλινή μιλά για το πάρτι στη Λωρίδα της Γάζας

Μιλώντας στο BBC η Γκίλι Γιόσκοβιτς εξηγεί πως κρύφτηκε κάτω από ένα δέντρο σε χωράφι ενώ τα μέλη της Χαμάς πυροβολούσαν όποιον έβρισκαν μπροστά τους.

Εκατοντάδες νέοι βρέθηκαν σε πάρτι στο νότιο Ισραήλ λίγη ώρα πριν η Χαμάς κάνει επίθεση σε ισραηλινά εδάφη. Η Γκίλι Γιόσκοβιτς ήταν μία από τους νέους που βρέθηκαν στο πάρτι κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, όταν ένοπλοι της Χαμάς άνοιξαν πυρ σε μια συντονισμένη επίθεση κατά του Ισραήλ.

Μιλώντας στο BBC η Γκίλι Γιόσκοβιτς εξηγεί πως κρύφτηκε κάτω από ένα δέντρο σε χωράφι ενώ τα μέλη της Χαμάς πυροβολούσαν όποιον έβρισκαν μπροστά τους.

«Ήταν… παντού με αυτόματα όπλα. Στέκονταν δίπλα στα αυτοκίνητα και άρχιζαν να πυροβολούν, αλλά συνειδητοποίησα ότι ήταν πολύ εύκολο να σκοτωθείς… επειδή όλοι πήγαιναν παντού.

Οι τρομοκράτες έρχονταν από τέσσερα ή πέντε μέρη… οπότε δεν ξέραμε αν έπρεπε να πάμε εδώ, οπότε τότε μπήκα ξανά στο αυτοκίνητό μου και οδήγησα λίγο ακόμα. Κάποιοι με πυροβολούσαν. Άφησα το αυτοκίνητο και άρχισα να τρέχω, είδα ένα μέρος με πολλά δέντρα και πήγα εκεί», λέει η ίδια.

 

Και συνεχίζει την περιγραφή της: «Βρέθηκα λοιπόν στη μέση (σ.σ: του χωραφιού) και ήμουν ξαπλωμένη στο πάτωμα. Ήταν η δεύτερη κρυψώνα που βρήκα και ήταν όλοι γύρω μου.

Πήγαιναν από δέντρο σε δέντρο και πυροβολούσαν. Παντού. Από δύο πλευρές. Είδα ανθρώπους να πεθαίνουν παντού γύρω μου. Ήμουν πολύ ήσυχη. Δεν έκλαψα, δεν έκανα τίποτα.

Αλλά από την άλλη ανέπνεα και έλεγα: “Εντάξει, θα πεθάνω. Είναι εντάξει, απλώς ανέπνεε, απλώς κλείσε τα μάτια σου”, επειδή πυροβολούσε παντού, ήταν πολύ πολύ κοντά μου.

Τότε άκουσα τους τρομοκράτες να ανοίγουν ένα μεγάλο φορτηγάκι… και να παίρνουν περισσότερα όπλα από αυτό το αυτοκίνητο. Ήταν στην περιοχή για τρεις ώρες. Κανείς δεν ήταν εκεί, κανείς.

Ήμουν σίγουρη ότι θα ερχόταν ο στρατός, άκουσα κάποια ελικόπτερα, ήμουν σίγουρη ότι ο στρατός θα κατέβαινε με ελικόπτερα και σχοινιά και θα κατέβαινε σε αυτό το χωράφι και θα μας έσωζε. Αλλά κανείς δεν ήταν εκεί. Μόνο όλοι αυτοί οι τρομοκράτες.

Ήταν πολύ κοντά μου και το πόδι μου έτρεμε. Προσπάθησα και έκανα ό,τι μπορούσα, κινήθηκα λίγο και όταν ήταν σε αυτή την πλευρά τους άκουσα να μιλάνε αραβικά.

Προσπάθησα να είμαι περισσότερο κάτω από το δέντρο, ώστε ίσως όταν έρθουν οι πυροβολισμοί, να μην αγγίξουν το πρόσωπό μου. Ήμουν ξαπλωμένη εκεί για τρεις ώρες.

Σκεφτόμουν τα παιδιά μου, τον φίλο μου, τα πάντα και έλεγα ότι δεν είναι η ώρα να πεθάνω, όχι ακόμα. Τότε άρχισα να ακούω κάποια εβραϊκά από τη μία πλευρά, αραβικά από τρεις πλευρές. Συνειδητοποίησα ότι υπήρχαν κάποιοι στρατιώτες, ίσως πέντε ή έξι.

Αποφάσισα να πάω σε αυτούς τους στρατιώτες. Εν τω μεταξύ υπήρχαν ακόμα τρομοκράτες τριγύρω, οπότε πήγαινα με τα χέρια ψηλά για να καταλάβουν ότι είμαι εγώ και δεν είμαι τρομοκράτης. Τότε κάποιος με έβαλε σε ένα αυτοκίνητο.

Ήμουν η πρώτη που βγήκε. Χρειάστηκαν άλλες δύο ή τρεις ώρες για να βγούμε και σε όλη τη διαδρομή άνθρωποι πέθαιναν – σε όλη τη διαδρομή στο δρόμο, νέοι άνθρωποι, καθώς είναι ένα φεστιβάλ για νέους ανθρώπους.

Πολλοί πολλοί άνθρωποι πέθαιναν στο δρόμο. Όποιος προσπαθούσε να ξεφύγει πυροβολούσαν και από τις δύο πλευρές. Έτσι, το καλύτερο ήταν να κρυφτείς. Το πιο τρελό πράγμα είναι πώς γίνεται να ήμασταν εκεί για τόση ώρα και κανείς δεν ήταν εκεί. Ούτε στρατός, ούτε αστυνομία. Τίποτα».

newsbomb.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button