NewsΕπικαιρότηταΚόσμος

Συναγερμός για τα ελληνικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα – Επείγον σήμα από το Λιμενικό λόγω των ανταρτών Χούτι

Στυλιανίδης: Μείζον πρόβλημα για τη διεθνή οικονομία οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία - «Έτοιμη η Ελλάδα να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διεθνή πρωτοβουλία κατά των Χούτι»

Συναγερμός μετά τις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, με το Λιμενικό να έχει αποστείλει επείγον σήμα προς τα ελληνικά καράβια στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, οδηγίες για τα ελληνικών συμφερόντων πλοία που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα έστειλε στα πλοιοκτήτριες εταιρείες η Διεύθυνση Ποντοπόρου Ναυτιλίας του Λιμενικού Σώματος λόγω της έντονης κλιμάκωσης επιθετικών ενεργειών κατά εμπορικών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή νότιας Ερυθράς Θάλασσας και στον Κόλπο του Άντεν.

Η αρμόδια διεύθυνση στο σήμα της που κοινοποίησε στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας συστήνει ακόμα στα πλοία να πραγματοποιούν κατά το δυνατό, νυκτερινό διάπλου της νότιας Ερυθράς Θάλασσας και του στενού Μπαμπ ελ Μαντέμπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr οι οδηγίες αναφέρουν:

-Να αποφεύγουν τη θαλάσσια περιοχή της Υεμένης.

-Να συμμετέχουν και να ακολουθούν τις ενημερώσεις, τις συστάσεις και έκτακτες ειδοποιήσεις κέντρων και μονάδων στην περιοχή όπως το US Martime Administration

– Να κάνουν νυχτερινούς πλόες όσο αυτό είναι δυνατόν στη νότα Ερυθρά Θάλασσα και στο στενό Bad el Mandeb

-Το Λιμενικό συνιστά στις εταιρείες στη γέφυρα του πλοίου να παραμένει μόνο η βάρδια και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος να μένουν όσο πιο μακριά γίνεται από τα εξωτερικά μέρη του πλοίου

– Να διεξάγονται ασκήσεις πυρκαγιάς πριν το πλοίο φτάσει στις ακτές της Υεμένης.

Εν τω μεταξύ, την εκτίμηση ότι η κατάσταση στη θαλάσσια περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας θα ελεγχθεί λόγω των αποφασιστικών πρωτοβουλιών που λαμβάνονται από τη διεθνή κοινότητα, επεσήμανε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Σε συνάντησή του με δημοσιογράφους και σχολιάζοντας τις κλιμακούμενες επιθέσεις των ανταρτών Χούτι της Υεμένης σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, είπε ότι πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διεθνή πρωτοβουλία για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης σχολίασε σήμερα την απόφαση της αμερικανικής πλευράς να ανακοινώσει τη Δευτέρα τον σχηματισμό στην Ερυθρά Θάλασσα συμμαχίας με τίτλο «Φύλακας της Ευημερίας» στην οποία συμμετέχουν 10 κράτη για την αντιμετώπιση των επιθέσεων των σιιτών ανταρτών σε εμπορικά πλοία.

Αποκάλυψε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής βρίσκεται ήδη σε επαφές με αξιωματούχους τόσο της ΕΕ όσο και των ΗΠΑ. Επίσης, τόνισε ότι ήδη υπάρχουν πολεμικά πλοία που κάνουν περιπολίες στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή εξασφαλίζοντας προς το παρόν τη διέλευση των πλοίων. Εκτίμησε ότι με τέτοιες πρωτοβουλίες και τέτοια αποφασιστικότητα η κατάσταση στη θαλάσσια περιοχή θα ελεγχθεί.

Στη συζήτηση προσέθεσε την παράμετρο ότι οι επιθέσεις δεν γίνονται μόνο με πυραύλους αλλά και με drones που φαίνονται ότι είναι ιρανικής τεχνογνωσίας και για αυτό τον λόγο ήδη ασκούνται διεθνείς πιέσεις στην κυβέρνηση του Ιράν.

Αναφερόμενος στην απόφαση των μεγαλύτερων ναυτιλιακών εταιρειών να επαναδρομολογήσουν κάποια πλοία γύρω από τη νότια Αφρική αναστέλλοντας προσωρινά για λόγους ασφαλείας τις διελεύσεις των πλοίων από το σημείο, εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο θα ανεβάσει σημαντικά το λειτουργικό κόστος των πλοίων με αύξηση της τιμής των προϊόντων προς τον τελικό καταναλωτή, ανατρέποντας την έως τώρα συζήτηση και τα δεδομένα για το πώς θα τιθασεύσουμε τον παγκόσμιο πληθωρισμό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button