NewsΕπικαιρότηταΚαιρόςΚοινωνία

Κακοκαιρία Elias: Ποτάμια οι δρόμοι και εκατοντάδες απεγκλωβισμοί στον Βόλο, νέο 112

Σε απόγνωση και η Εύβοια

Σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας στον Βόλο. Συγκεκριμένα, λίγο πριν από τις 9 το πρωί εστάλη μήνυμα μέσω του 112, το οποίο ενημέρωνε τους κατοίκους της πόλης του Βόλου ότι παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία αποφασίστηκε την Τετάρτη (27/9), εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων που έφερε η κακοκαιρία Elias.

Ο εφιάλτης επέστρεψε στον Βόλο, με τους δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας και τις στιγμές να παραμένουν ακόμα πολύ δύσκολες με το πρώτο φως της ημέρας καθώς λίγο μετά τις 06:00 άρχισε πάλι να βρέχει, γεγονός που κάνει πιο δύσκολη την κατάσταση αφού υπήρχε η ελπίδα πως θα ξεκινήσει η άντληση των υδάτων.

Κακοκαιρία Elias: Ποτάμια οι δρόμοι και εκατοντάδες απεγκλωβισμοί στον Βόλο, νέο 112 – Σε απόγνωση και η Εύβοια
Αποκαλυπτικές οι εικόνες καταστροφής στην Αγριά

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βαγγέλης Μητρούσιας περιγράφει την δραματική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Ο παραλιακός δρόμος στην Αγριά, έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο χείμαρρο με τόνους λάσπης και φερτών υλικών. Δεν υπάρχουν δρόμοι, η βροχόπτωση έχει καταστρέψει τα πάντα στο πέρασμά της ενώ οι τόνοι λάσπης έχουν σκεπάσει εκατοντάδες αυτοκίνητα.

Μπέος: Λίμνη έγινε ο Βόλος

Κακοκαιρία Elias: Ποτάμια οι δρόμοι και εκατοντάδες απεγκλωβισμοί στον Βόλο, νέο 112 – Σε απόγνωση και η Εύβοια

«Τι καλημέρα ρε παιδιά, μας δουλεύετε;» είπε χαρακτηριστικά στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο Αχιλλέας Μπέος. «Εδώ είναι θλίψη, θλίβομαι δεν έχω δύναμη να μιλήσω, είναι μια κατάσταση που δεν μπορώ να σας την περιγράψω» συνέχισε ο κ. Μπέος.

Περιγράφοντας τι έζησε ο Βόλος το βράδυ της Τετάρτης είπε ότι «κινδύνευσαν ζωές, κόσμος απεγκλωβίστηκε. Έμεινε και το δικό μου αυτοκίνητο, παραλίγο να με παρασύρει το ρεύμα, ήρθε φορτωτής και με πήρε».

«Μου λένε “δήμαρχε όσο και να σε εκτιμάμε πόσο να δουλέψουμε”. 20 ημέρες δουλεύουν διπλοβάρδιες οι χειριστές των βαρέων μηχανημάτων».

«Μιλάμε για εκατομμύρια τόνους νερού και λάσπη. Πού το είχε αυτό κρυμμένο ο Θεός τόσα χρόνια;» συνέχισε ο Αχιλλέας Μπέος.

Όσον αφορά την ηλεκτροδότηση είπε ότι «το 70%-80% του Βόλου δεν έχει ρεύμα ενώ πάλι δημιουργήθηκε πρόβλημα με το νερό» είπε. «Καταστροφή τι να σας πω…» «Λίμνη έγινε ο Βόλος. Σας έδωσα μια εικόνα, αν θέλετε να βρείτε κάποιον που φταίει, φταίει ο Μπέος, τι να σας πω» ανέφερε ακόμα αναφορικά με τις επικρίσεις για τα ελλιπή μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας τη πόλης.

«Πολύ άσχημη η κατάσταση ενώ είχαμε αρχίσει να βρισκόμαστε στα πόδια μας μετά από 21 ημέρες, ήρθε μια καταστροφή χειρότερη από την προηγούμενη. Πρωτοφανές αυτό το πράγμα» κατέληξε ο δήμαρχος Βόλου.

Μαρτυρία πλημμυροπαθή στον Πλατύκαμπο Λάρισας: Η Θεσσαλία διαλύθηκε – Να κηρυχτεί η Ελλάδα σε έκτακτη ανάγκη

Κακοκαιρία Elias: Ποτάμια οι δρόμοι και εκατοντάδες απεγκλωβισμοί στον Βόλο, νέο 112 – Σε απόγνωση και η Εύβοια

Συγκλονισμένος από την κατασταση που βιώνει για δεύτερη φορά ο Πλατύκαμπος Λάρισας, κάτοικος από την περιοχή του Κιλελέρ στη Θεσσαλία μίλησε στην ΕΡΤ και στη ρεπόρτερ Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη λέγοντας ότι «τα πράγματα είναι πολύ τραγικά».

Με απόγνωση στο βλέμμα και κοιτώντας τις εικόνες αποκάλυψης μετά το σπάσιμο τμήματος του φράγματος στον ποταμό Γκουσμπασανιώτη ο κάτοικος του χωριού δήλωσε χαρακτηριστικά «θα πεθάνουμε». Μιλώντας για τις τεράστιες ζημιές σε υποδομές και περιουσίεςς δήλωσε ότι και ο ίδιος, όπως δεκάδες άλλοι, έχει καταστραφεί ενώ ο Πλατύκαμπος «πνίγηκε» κάτω από τα νερά.

«Η Ελλάδα έχει καταστραφεί. Η Θεσσαλία διαλύθηκε. Τα χωράφια μας έχουν δύο μέτρα νερό. Χρωστάμε, έχουμε γραμμάτια. Έχουμε οικογένειες, παιδιά και εγγόνια. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα να φάει, άνθρωποι δεν έχουν πού να κοιμηθούν» δήλωσε με απόγνωση ο άνθρωπος το σπίτι του οποίου για δεύτερη φορά βυθίστηκε κάτω από το νερό και τις λάσπες.

Και όπως αποκάλυψε οι δημοτικές αρχές δεν πρόλαβαν να ενισχύσουν τα αναχώματα στον ποταμό με αποτέλεσμα να σπάσουν και να πλημμυρίσει το χωριό.

Πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει να κηρυχτεί σε έκτακτη ανάγκη, είπε χαρακτηριστικά.

Σαρώνει τη βόρεια Εύβοια η κακοκαιρία – Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Ασμήνι, Πευκί, Αρτεμίσιο και Γούβες

Σε απόγνωση και η Εύβοια. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας στις ευρύτερες περιοχές των ΑσμήνιΠευκίΑρτεμίσιο και Γούβες Ευβοίας αποφασίστηκε κατόπιν εντολής του δημάρχου, λόγω της εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών ειδοποιήθηκαν με μήνυμα του 112 για την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Με εντολή του δημάρχου απαγορεύεται η κυκλοφορία στις ευρύτερες περιοχές των Ασμήνι, Πευκί, Αρτεμίσιο και Γούβες, λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Πού είναι κλειστά τα σχολεία

Δεν θα λειτουργήσουν σήμερα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στους Δήμους Μαντουδίου, Λίμνης, Αγίας Άννας, Ιστιαίας Αιδηψού, στην Εύβοια.

Στον Βόλο κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Αλμυρό, Νότιο Πήλιο, Ζαγορά και Σκιάθο.

Στα Τρίκαλα δεν θα χτυπήσει το σχολικό κουδούνι στο Γυμνάσιο Αμπελακίων και τα μαθήματα θα γίνουν μέσω τηλεκπαίδευσης ενώ στον Παλαμά Καρδίτσας, που είχε πληγεί και από την κακοκαιρία Daniel, και σήμερα θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία.

Πυροσβεστική: 1.200 κλήσεις στο Κέντρο Επιχειρήσεων στην Μαγνησία – 257 άτομα μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία

Συνολικά 1.200 κλήσεις έχει λάβει το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας από τις μεσημεριανές ώρες χθες έως και σήμερα στις 7 το πρωί, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Επιπλέον, μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 19 αντλήσεις υδάτων, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 257 άτομα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, από την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου έως και σήμερα, στις 7 το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων έλαβε 10.495 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 3.768 αντλήσεις υδάτων, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 3.577 άτομα.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από χθες έως και σήμερα στις 7 το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε 173 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 72 αντλήσεις υδάτων, 25 κοπές δέντρων και 9 μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, από το απόγευμα της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου έως σήμερα στις 7 το πρωί, έλαβε 77 κλήσεις, εκ των οποίων 29 για αντλήσεις υδάτων, τρεις για κοπές δέντρων και δύο για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, από χθες έως σήμερα, έλαβε 15 κλήσεις εκ των οποίων 12 για αντλήσεις υδάτων και 4 για κοπές δέντρων.

Στην Περιφέρεια Αττικής από χθες Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου έως σήμερα στις 7 το πρωί, έλαβε 70 κλήσεις και έχουν πραγματοποιηθεί 49 αντλήσεις υδάτων, 17 κοπές δέντρων και τέσσερις μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Τέλος η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Έκτακτο δελτιο ΕΜΥ – Πώς θα εξελιχθεί ο κακοκαιρία

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εκδόθηκε στις 25-09-2023, το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα, τη Φωκίδα και τη Βοιωτία (κυρίως τη δυτική και βόρεια). Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button