NewsΕπικαιρότηταΚοινωνία

Έρευνα – κόλαφος: Μεγάλη αύξηση των επαναπροωθήσεων μέσα σε έναν χρόνο.

Σε υγρούς τάφους για πρόσφυγες και μετανάστες μετατρέπονται θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο με τα νέα στοιχεία, που βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας να προκαλούν οργή και αποτροπιασμό.

Σε υγρούς τάφους για πρόσφυγες και μετανάστες μετατρέπονται θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο με τα νέα στοιχεία, που βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας να προκαλούν οργή και αποτροπιασμό.

Σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία των ομάδων Forensic Architecture και Forensis, οι καταγεγραμμένες επαναπροωθήσεις σε ένα μόλις έτος, από τις 28 Φεβρουαρίου 2022 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2023, έφτασαν τις 1.002 και τα θύματα σε 27.981 εκ των οποίων έξι ρίχτηκαν κατευθείαν στη θάλασσα από λιμενικούς, χωρίς σχεδία και σωσίβια.

Πρόκειται για διπλάσιο αριθμό συγκριτικά με τα δύο προηγούμενα χρόνια, που συνολικά έγιναν 1.018 επαναπροωθήσεις με θύματα 27.464 πρόσφυγες. Οι νεκροί των τριών τελευταίων ετών ανέρχονται σε 24: 13 (2022-2023) και 11 (2020-2022), ενώ των αγνοούμενων σε 17: 13 και 4 αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δέκα από τις νέες παράνομες επαναπροωθήσεις έγιναν μακρυά από τα σύνορα.

Οι Forensic Architecture και Forensis θυμίζουν πως «μετά το Μάρτιο του 2020, εφαρμόζεται μια νέα μέθοδος βίαιων και παράνομων αναχαιτίσεων. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που διασχίζουν το Αιγαίο αναφέρουν ότι αναχαιτίζονται εντός των ελληνικών υδάτων ή συλλαμβάνονται αφού φτάσουν στις ελληνικές ακτές, υπόκεινται ξυλοδαρμούς, αφαίρεση των υπαρχόντων τους και στη συνέχεια επιβιβάζονται με τη βία σε σχεδίες liferaft χωρίς μηχανή που εγκαταλείπονται να πλεύσουν ακυβέρνητες προς τα τουρκικά ύδατα».

«Οι μετανάστες που αναχαιτίζονται εκεί βλέπουν τα τηλεφωνά τους να κατάσχονται και να καταστρέφονται πριν εξαφανιστούν και οι ίδιοι. Θέτοντας σε κίνηση την κατεύθυνση των θαλάσσιων ρευμάτων, το Ελληνικό Λιμενικό χρησιμοποιεί τις επιχειρήσεις επαναπροώθησης για να διώξει όσους ζητούν άσυλο χωρίς να πρέπει να εισέλθει σε τουρκικά ύδατα. Αντί γι’αυτό, οι φυσικές διαδικασίες και τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά του Αιγαίου Πελάγους – ρεύματα, κύματα, άν3εμοι και ακατοίκητες βραχονησίδες – αναλαμβάνουν την εκδίωξη, διασφαλίζοντας την απόσταση των δραστών από τις επιπτώσεις των φονικών ενεργειών τους. Αυτές οι φυσικές διαδικασίες παρέχουν ένα βαθμό άρνησης στους δράστες, προστατεύοντάς τους από τη λογοδοσία» σημειώνουν οι ερευνητικές ομάδες.

Και συμπεραίνουν πως «το Αιγαίο δεν είναι μόνο ένα κέντρο κρατικής βίας αλλά και ένα δοκιμαστήριο μεθόδων συγκάλυψής της. Ολόκληρες ναυτικές ζώνες, στρατιωτικοποιημένες νησίδες και ακατοίκητες βραχονησίδες παραμένουν εκτός της πρόσβασης και της επιτήρησης των πολιτών, αλλά υπό την αποκλειστική διαχείριση και πρόσβαση του στρατού και του Λιμενικού».

* Τεκμηρίωσαν με τεχνικές γεωεντοπισμού και χωρικής ανάλυση τα σοκαριστικά στοιχεία, που συγκέντρωσαν από πρόσφυγες, από τη βάση δεδομένων της Frontex, από οργανώσεις, όπως το Alarm Phone και η oργάνωση Agean Boat Report, το τουρκικό Λιμενικό και το διαδίκτυο.

Ο παραπάνω χάρτης βρίσκεται σε διαδραστική μορφή στην ιστοσελίδα aegean.forensic-architecture.org

 

efsyn.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button