NewsΕλλάδαΕπικαιρότηταΚοινωνίαΠολιτική

Επιστολική ψήφος: «Πέρασε» το νομοσχέδιο αλλά μόνο για τις ευρωεκλογές

Απορρίφθηκε η τροπολογία για τις εθνικές

Πέρασε με 158 ψήφους το νομοσχέδιο που αφορά στην επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές, όχι όμως και η «αιφνιδιαστική» τροπολογία που αφορούσε και στις εθνικές εκλογές.

Υπέρ του νομοσχεδίου επι της αρχής ψήφισαν 158 βουλευτές της ΝΔ, καταψήφισαν 135 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, Νίκη και Νέα Αριστερά, ενώ οι 6 βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας δήλωσαν «παρών».

Να σημειωθεί ότι για την έγκριση της τροπολογίας απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών καθώς αφορά το σύστημα εθνικών εκλογών. Αντίθετα, η τροποποίηση της διαδικασίας των ευρωεκλογών που επιφέρει το νομοσχέδιο εγκρίνεται με απλή πλειοψηφία 151.

Σημειώνεται πως την αντίθεση τους στο νομοσχέδιο είχαν δηλώσει τόσο το ΚΚΕ όσο και η Νέα Αριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ αν και αρχικά είχαν δηλώσει πως θα ψηφίσουν επί της αρχής το νομοθέτημα για την επιστολική ψήφο άλλαξαν στάση μετά την αιφνιδιαστική τροπολογία που κατέθεσε η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως σχετικά με την επέκταση των διατάξεων και στις βουλευτικές εκλογές.

Νωρίτερα, η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως επέμεινε στην ανάγκη να ψηφίσουν και στις εθνικές εκλογές οι Έλληνες του Εξωτερικού μέσω επιστολικής ψήφου. «Αν δεν συμπληρωθούν 200 ψήφοι που απαιτούνται για την έγκριση της τροπολογίας που δίνει την δυνατότητα τους Έλληνες του εξωτερικού να συμμετέχουν με επιστολική ψηφίο στις εθνικές εκλογές εμείς θα είμαστε εδώ να την φέρνουμε ξανά και ξανά έως ότου να δώσουμε την δυνατότητα στους Έλληνες συμπατριώτες μας να ψηφίζουν με επιστολική», είπε.

Παράλληλα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε αντισυνταγματικό ένα νομοσχέδιο που μόλις πριν λίγες ημέρες υπερψήφιζε. Το ίδιο και το ΠΑΣΟΚ».

topotiki.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button