NewsΕπικαιρότηταΚοινωνίαΠολιτική

Προς σχίσμα ο ΣΥΡΙΖΑ: Αγεφύρωτο το χάσμα προεδρικών και αριστερής μειοψηφίας – Επόμενο βήμα Kασσελάκη οι διαγραφές

Το παρασκήνιο του ρήγματος και το αντάρτικο από Αχτσιόγλου και Τσακαλώτο - Η ανακοίνωση της σκιώδους κυβέρνησης... επισκιάστηκε από τις έριδες πρώην συντρόφων - Κλειδί η καρατόμηση Θεοχαρόπουλου και Καλπάκη και η ανάθεση πρωταγωνιστικού ρόλου στον Πολάκη

Με ταχύτητα φωτός «τρέχουν» οι εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όσο περνούν οι ημέρες απομακρύνονται όλο και περισσότερο οι πιθανότητες να βρεθεί η «συγκολλητική ουσία» μεταξύ της νέας ηγετικής ομάδας και της αριστερής μειοψηφίας.

Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι της εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος, η εκλογή του νέου προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δηλαδή μια ανιαρή και τυπική μέχρι πρότινος διαδικασία ρουτίνας, μετατράπηκε σε… πεδίο μάχης μεταξύ των στρατοπέδων των δύο φιναλίστ της διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα, πιστοποιώντας πως τα δύσκολα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μπροστά.

Συγκεκριμένα, το αντάρτικο επί της ψηφοφορίας ανέδειξε 16 «λευκά», προερχόμενα στην πλειοψηφία τους από την τάση «6 συν 6», που υποστηρίζει την Έφη Αχτσιόγλου, αλλά και την «Ομπρέλα» υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, δίνοντας ένα πρώτο δείγμα γραφής απέναντι στη νέα ηγεσία. Για τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η αιφνίδια αλλαγή στο οργανόγραμμα της Κουμουνδούρου και η άκομψη «καρατόμηση» του Θανάση Θεοχαρόπουλου και του Στέργιου Καλπάκη, διευθυντή της ΚΟ και εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, αντίστοιχα, αποτέλεσαν την επιχειρηματολογία διαφοροποίησης απέναντι στις επιλογές προσώπων της νέας ηγεσίας, τις οποίες αποτιμούν στο παρασκήνιο από «τοξικές» μέχρι «άγνωστες» για τις παραδόσεις του κόμματος.

Παράλληλα, οι χαρακτηρισμοί κατά του νέου προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη, περί «ύφους Τραμπ» και «Μπέπε Γκρίλο» έφεραν τον πρόεδρο του κόμματος απέναντι στην πρώτη δοκιμασία, με τον κ. Κασσελάκη να επιλέγει αρχικά το «άκουσον μεν, πάταξον δε», συζητώντας με τον πρώην υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη. Ο «λευκός καπνός» από τη συνάντηση υπήρξε ένα άτυπο «μορατόριουμ» μέχρι τη λήξη των αυτοδιοικητικών εκλογών, το οποίο ακυρώθηκε στην πράξη σήμερα, ημέρα ανακοίνωσης της «σκιώδους κυβέρνησης» του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα με τους πανηγυρικούς τόνους, αλλά και το πνεύμα επανεκκίνησης που ενέχουν οι σχετικές ανακοινώσεις, η γνωστοποίηση των προσώπων που θα αποτελέσουν τους τομεάρχες της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή συνοδεύτηκε από ένα «τελεσίγραφο» του προέδρου του κόμματος, με το οποίο έδειξε την πόρτα της εξόδου από τα κομματικά ψηφοδέλτια. «Όποιος υπονομεύσει την ενότητα της Κ.Ο. και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν θα έχει θέση σε μελλοντικά ψηφοδέλτια του κόμματος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κασσελάκης, υπογραμμίζοντας με νόημα: «Έχω καταβάλει κάθε προσπάθεια η σύνθεση να είναι όσο το δυνατόν ενωτική και διευρυμένη, με πυξίδα το μέλλον του προοδευτικού χώρου και της Σύγχρονης Αριστεράς».

Η τελευταία αποστροφή κρύβει, κατά πληροφορίες, την απογοήτευση της νέας ηγετικής ομάδας απέναντι στο τείχος αρνήσεων που εισέπραξε από τα μέλη της «Ομπρέλας», αλλά και της τάσης «6 συν 6», που προτίμησαν να μην αναλάβουν κάποιο κοινοβουλευτικό χαρτοφυλάκιο, ακολουθώντας στάση ανάλογη με αυτήν της Έφης Αχτσιόγλου, που προτίμησε την απόσταση, από την πρώτη γραμμή της μάχης. Αιτία για τους «αντιφρονούντες» η επιλογή προσώπων με «επιθετική ρητορική», «φωτογραφίζοντας» τον βουλευτή Χανίων, Παύλο Πολάκη, μολονότι «προεδρικά» στελέχη υποστηρίζουν ότι οι κρούσεις στα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης άρχισαν, πολύ πριν ο κ. Πολάκης αναλάβει συντονιστής του κοινοβουλευτικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ.

Πέρα από την κατανομή ρόλων, η αγεφύρωτη απόσταση που χωρίζει τη νέα «προεδρική» πλειοψηφία από την αριστερή εσωκομματική αντιπολίτευση αντικατοπτρίζεται στον τρόπο πρόσληψης της «ατζέντας Κασσελάκη» από ιστορικά στελέχη του κόμματος. Μιλώντας για εσωτερικούς εχθρούς, ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, άσκησε σήμερα δημόσια κριτική σε «συντρόφους που προσπαθούν να ερμηνεύσουν την εκλογική αποτυχία με εσωτερικούς εχθρούς». Πρόκειται για ελεεινή προπαγάνδα», όπως είπε, για να συμπληρώσει πως «οι δυνάμεις που στήριξαν τον Κασσελάκη βασίστηκαν σε αυτή τη λογική». «Αν είναι δυνατόν να λένε αυτό το πράγμα στα στελέχη του υπουργικού συμβουλίου 2015-2019 ότι ήθελαν ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει» κατέληξε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Ωδίνες για «το επόμενο στάδιο» στον ΣΕΒ

Πέρα από τις «συντροφικές» κόντρες, νέα εστία ξέσπασε και αναφορικά με τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο και της μετάβασης του κόμματος «στο επόμενο στάδιο», όπως προανήγγειλε χθες από το βήμα της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, ο κ. Κασσελάκης.

Όπως υπογράμμισε, «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περνάει στο επόμενο στάδιο της ιστορικής του πορείας. Εκείνο μιας Σύγχρονης Αριστεράς που δεν δαιμονοποιεί την λέξη «κεφάλαιο» αλλά την βλέπει ως ένα χρήσιμο εργαλείο για ευημερία», με ιστορικά στελέχη του κόμματος να αποδίδουν το άνοιγμα του νέου προέδρου στους εκπροσώπους της ελληνικής βιομηχανίας σε προσωπικές απόψεις.

«Βεβαίως τον άκουσα τον κ. Κασσελάκη. Προφανώς ανέφερε τις γενικές αρχές, στις οποίες στηρίζεται το πρόγραμμά μας ως προς το ζήτημα της εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα με πολύ μεγάλη σαφήνεια. Από εκεί και πέρα βεβαίως ανέπτυξε και απόψεις ιδιαίτερες, οι οποίες εκτιμώ ότι θα συζητηθούν. Ο ίδιος θα φροντίσει να συζητηθούν και στα αρμόδια όργανα και στο Συνέδριο του κόμματος γιατί υπάρχουν ζητήματα πάνω στα οποία υπάρχουν ήδη καταγεγραμμένες απόψεις, οι οποίες είναι πάρα πολύ σαφείς και στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα και από το Συνέδριο μας» ανέφερε σήμερα ο πρώην προέδρος της Βουλής και μέλος της ιστορικής ηγεσίας του κόμματος, Νίκος Βούτσης, προσθέτοντας πως «υπάρχουν ζητήματα που θα πρέπει να εξηγηθούν περαιτέρω».

Δύο σώματα στο ίδιο κόμμα

Αλλά και σε προγραμματικό επίπεδο, σύγκρουση κορυφής σημειώθηκε μεταξύ των κυρίων Σπίρτζη και Σκουρλέτη με φόντο την Κεντροαριστερά, όταν ο πρώτος τάχθηκε υπέρ ενός κοινού ψηφοδελτίου μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. «Το γεγονός ότι κυνικά ομολογείται ένα σχέδιο που σημαίνει εγκατάλειψη του ΣΥΡΙΖΑ από τον χώρο της Αριστεράς και τη συσσωμάτωσή του σε ένα κεντροαριστερό κόμμα, δείχνει ποιοι υπονόμευσαν την προηγούμενη περίοδο αντικειμενικά τον ΣΥΡΙΖΑ» ανταπάντησε ο κ. Σκουρλέτης, ενώ αιχμές σχετικά με τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στο Κέντρο άφησε και η βουλευτής Φλώρινας, Πέτη Πέρκα.

«Η κυρία Τζάκρη μας είπε ότι θα μας πάρει τα κεφάλια. Η κυρία Τζάκρη ήρθε στο κόμμα μας από ένα άλλο κόμμα, την καλοδεχθήκαμε και πολύ καλά κάναμε, αλλά υπάρχουν και αρχές. Αν κάποιος ήθελε ένα άλλο κεντρώο κόμμα θα μπορούσε να φτιάξει ένα δικό του κεντρώο κόμμα» σχολίασε η κυρία Πέρκα στον απόηχο της χθεσινής τοποθέτησης της νέας γραμματέα του κόμματος, Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία χαρακτήρισε την εσωκομματική αντιπολίτευση «ακραία, μειοψηφική και αυτοαναφορική» προβλέποντας ότι θα ηττηθεί κατά κράτος στο επικείμενο Συνέδριο.

«Πόλεμος στα όργανα»

Με τον Στέφανο Κασσελάκη να απευθύνει σήμερα αυστηρή προειδοποίηση, ως το επόμενο βήμα περιγράφονται οι διαγραφές, σε περίπτωση που η ομογενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ ναυαγήσει ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα. Το πιο δυνατό κρας τεστ αναμένεται στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη, όπου όλες οι πτέρυγες αναμένεται να «δείξουν τα δόντια» τους απέναντι στο ιδεολογικό στίγμα, τις επιλογές προσώπων και την κατεύθυνση της διεύρυνσης του κόμματος.

Από πλευράς της Έφης Αχτσιόγλου, το περιβάλλον της έχει αποφύγει οποιοδήποτε σχόλιο για το σημερινό «τελεσίγραφο» της νέας ηγεσίας, ενώ στο Άρθρο 39 του Καταστατικού του κόμματος παραπέμπει η «Ομπρέλα», μαζί με τη συζήτηση στα όργανα του κόμματος, όπως ανέφερε σε ανάρτησή της η Αννέτα Καββαδία, εξέχον στέλεχος της τάσης.

Αναλυτικά, η ανάρτηση:

L’État, c’est moi?

Το κόμμα, πάντως, έχει όργανα, θέσεις, καταστατικό.

Καταργήθηκαν, μήπως, και δεν το ξέρουμε;

«Άρθρο 39 – Επιλογή υποψηφίων βουλευτών/τριών και ευρωβουλευτών/τριών

1. Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις εθνικές εκλογές καταρτίζονται με ισάριθμη αντιπροσώπευση των φύλων. Η επιλογή των υποψήφιων βουλευτών/τριών γίνεται με απόφαση των Νομαρχιακών Επιτροπών μετά από διαβούλευση με τις ΟΜ. Η Κεντρική Επιτροπή έχει το δικαίωμα αιτιολογημένης τροποποίησης των επιλογών των Νομαρχιακών Επιτροπών με αυξημένη πλειοψηφία 70%, αφού προηγουμένως συζητήσει με τις Νομαρχιακές Επιτροπές. Σε κάθε περίπτωση η τελική έγκριση των υποψήφιων βουλευτών ανήκει στην Κεντρική Επιτροπή».

Και σε κάθε περίπτωση, τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές, τέτοιου είδους δηλώσεις, κάποιος κακεντρεχής θα τις χαρακτήριζε υπονομευτικές».

L’État, c’est moi? Το κόμμα, πάντως, έχει όργανα, θέσεις, καταστατικό. Καταργήθηκαν, μήπως, και δεν το…

Posted by Anneta Kavadia on Wednesday, October 11, 2023

Η πρακτική Τσίπρα

Απαντώντας στις αιτιάσεις περί καταστατικού, κομματικά στελέχη που πρόσκεινται στην πλειοψηφία παρέπεμπαν με νόημα τις ημέρες του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του κόμματος, υπενθυμίζοντας τον τρόπο ανάδειξης των υποψηφίων βουλευτών, που δεν ακολουθούσε αναγκαστικά κατά γράμμα τα προβλεπόμενα.

Συγκεκριμένα, με το ίδιο Καταστατικό σε ισχύ, όπως τονίζουν τα στελέχη της πλειοψηφίας, τα ψηφοδέλτια για τις εθνικές εκλογές του 2023 κατάρτισε τριμελής επιτροπή υπό τους Μιχάλη Καλογήρου, Ράνια Σβίγκου και Γιώργο Βασιλειάδη, κατόπιν προτάσεων και των νομαρχιακών επιτροπών, τα οποία εγκρίθηκαν στην συνέχεια από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξουν ανάλογες αντιδράσεις.

Υπό αυτό το κλίμα, «να συγκληθεί επιτέλους η Πολιτική Γραμματεία» ζήτησε σήμερα ο Πάνος Σκουρλέτης, επισημαίνοντας με νόημα πως «τα συνέδρια δίνουν τις συλλογικές πολιτικές απαντήσεις», χωρίς να αποκλείεται να χωρίσουν οι δρόμοι για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με την αυλαία του Συνεδρίου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button