CОVІD-19NewsΕνδιαφέρονταΕπικαιρότηταΚόσμος

Έκτακτη συνεδρίαση της Κομισιόν με το βλέμμα στην Κίνα

Η απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα θέτει σε συναγερμό την Ευρώπη και όχι μόνο. Επανέρχονται τα ταξιδιωτικά μέτρα.

Η απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα θέτει σε συναγερμό την Ευρώπη και όχι μόνο. Επανέρχονται τα ταξιδιωτικά μέτρα.

Ανησυχία για διασπορά νέων παραλλαγών Covid μετά το άνοιγμα των συνόρων από την ασιατική χώρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση σήμερα προκειμένου να «συζητηθούν (…) πιθανά μέτρα για να υπάρξει συντονισμένη προσέγγιση» των κρατών μελών της ΕΕ μπροστά στην έκρηξη των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Κίνα.

Η απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία και να ανοίξει τα σύνορά της, επιτρέποντας τα ταξίδια από και προς την κινεζική ενδοχώρα από τις 8 Ιανουαρίου έχει προκαλέσει ανησυχία, με πολλές χώρες να εξετάζουν μέτρα προστασίας και ελέγχουν των ταξιδιωτών από την ασιατική χώρα.

Την ίδια ώρα, τα επίσημα στοιχεία παρουσιάζουν μια εξιδανικευμένη κατάσταση όσον αφορά την πανδημία, με αποτέλεσμα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, να κάνει έκκληση στις κινεζικές αρχές να «μοιραστούν τα δεδομένα που έχουν» και να πραγματοποιήσουν μελέτες για να βοηθήσουν τον κόσμο να καταλάβει ποιες παραλλαγές του Covid κυκλοφορούν.

«Υπό το φως της κατάστασης της πανδημίας στην Κίνα», η Κομισιόν οργανώνει σήμερα το πρωί συνεδρίαση ειδικής επιτροπής αποτελούμενης από αντιπροσώπους των υπουργείων Υγείας των 27, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπός της.

Σκοπός είναι να «συζητηθούν με τα κράτη μέλη και τις υπηρεσίες (υγείας) της ΕΕ πιθανά μέτρα ώστε να υπάρξει συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση», διευκρίνισε.

Επανέρχονται ταξιδιωτικά μέτρα

AP Photo/Andrew Medichini

Πολλές χώρες ανησυχούν και εξετάζουν την επιβολή μέτρων όσον αφορά τους ταξιδιώτες που θα φτάνουν στο έδαφός τους από την Κίνα. Άλλες προς το παρόν τηρούν στάση αναμονής.

  • Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα, ανακοίνωσε ότι από τις 30 Δεκεμβρίου, όσοι από την Κίνα προτίθενται να ταξιδέψουν στην Ιαπωνία, θα πρέπει κάνουν τεστ και τις επτά ημέρες πριν το ταξίδι τους ή να τεθούν σε καραντίνα για επτά ημέρες.
  • Η κυβέρνηση της Ταϊβάν δήλωσε την Τετάρτη ότι θα κάνει τεστ σε όλους όσοι φτάνουν στο νησί από την Κίνα από την 1η Ιανουαρίου και ότι θα εξετάζει την αλληλουχία ιών για όσους είναι θετικοί για την παρακολούθηση νέων παραλλαγών.
  • Οι ΗΠΑ εξετάζουν επίσης εάν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για την παρακολούθηση των ταξιδιωτών που επιστρέφουν από την Κίνα. «Υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες στη διεθνή κοινότητα για τις συνεχιζόμενες εξάρσεις του Covid-19 στην Κίνα και την έλλειψη διαφανών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων ιικής γονιδιωματικής αλληλουχίας», ανέφεραν.
  • Εκπρόσωπος της αυστραλιανής κυβέρνησης είπε ότι ενώ το υπουργείο Υγείας «συνεχίζει να παρακολουθεί την παγκόσμια κατάσταση, οι ταξιδιωτικές ρυθμίσεις για τους Αυστραλούς και τους επισκέπτες στη χώρα παραμένουν αμετάβλητες».
  • Ένας εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σουνάκ, είπε ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για επισκέπτες από την Κίνα δεν εξετάζονται.
  • Ο Ιταλός υπουργός Υγείας υπέγραψε απόφαση βάσει της οποίας όλοι οι επιβάτες που φθάνουν στη χώρα από την Κίνα, θα υποβάλλονται σε υποχρεωτικό τεστ για τον κορονοϊό, για την ανίχνευση τυχόν μεταλλάξεων. Στο Μιλάνο, τις δυο περασμένες ημέρες πραγματοποιήθηκαν τεστ σε εθελοντική βάση και το 38% και 52% των επιβατών, στις δύο πρώτες πτήσεις από την Κίνα όπου έγιναν τα τεστ, προέκυψε θετικό.
  • Η Γερμανία δεν βλέπει προς το παρόν ανάγκη να επιβάλει νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για αυτούς που ταξιδεύουν στη χώρα από την Κίνα. «Παρακολουθούμε πολύ στενά την κατάσταση στην Κίνα, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι έχει αναπτυχθεί μια πιο επικίνδυνη μετάλλαξη» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Μετά το ξαφνικό τέλος της πολιτικής «μηδενικών κρουσμάτων» στην Κίνα στις αρχές του μήνα, που οδήγησε σε πολύ μεγάλο κύμα μολύνσεων, αρκετά κράτη εκφράζουν ανησυχία για τον κίνδυνο να εξαπλωθούν από τη γιγαντιαία χώρα της Ασίας στον υπόλοιπο κόσμο νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2.

 

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button