NewsΕπικαιρότηταΚόσμος

«Φλέγεται» η Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ ετοιμάζεται για χερσαία επέμβαση στη Γάζα

Μαίνονται οι μάχες με τη Χαμάς - Εμπλοκή της Χεζμπολάχ

Η Μέση Ανατολή «φλέγεται», με τον αριθμό των νεκρών σε Ισραήλ και Παλαιστίνη να ανεβαίνει συνεχώς. Ανησυχία και από την εμπλοκή της Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, o στρατός του Ισραήλ ετοιμάζεται για χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ παράλληλα συνεχίζει τις επιχειρήσεις του για την απελευθέρωση των ομήρων και την εξουδετέρωση των μαχητών της Χαμάς που βρίσκονται από το Σάββατο σε ισραηλινό έδαφος.

Oι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις με δεκάδες άρματα μάχης και άνδρες του στρατού να έχουν φτάσει στα σύνορα με τη Γάζα.

Το ισραηλινό πυροβολικό εξαπέλυσε σήμερα πυρά στο νότιο Λίβανο αφού η Χεζμπολάχ έθεσε στο στόχαστρό της τρεις θέσεις του ισραηλινού στρατού στην αμφισβητούμενη περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα.

Δεν υπήρχαν άμεσα αναφορές για θύματα. Η εξέλιξη σημειώνεται μία ημέρα μετά την αιφνιδιαστική επίθεση Παλαιστινίων ενόπλων σε ισραηλινές πόλεις, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 250 Ισραηλινοί να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 230 κάτοικοι της Γάζας να σκοτωθούν στους βομβαρδισμούς στους οποίους προχώρησε το Ισραήλ ως αντίποινα.

Η οργάνωση Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες και πυρά πυροβολικού στην υπό ισραηλινή κατοχή περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα σήμερα, λέγοντας ότι είναι «αλληλέγγυα» προς τον παλαιστινιακό λαό.

Ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωση ότι η επίθεση είχε στόχο τρία φυλάκια, συμπεριλαμβανομένης μιας «τοποθεσίας ραντάρ» στην περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα, μια λωρίδα γης που κατέχει το Ισραήλ από το 1967 και που ο Λίβανος διεκδικεί ως δική του.

Εκατοντάδες είναι οι νεκροί και χιλιάδες οι τραυματίες στο Ισραήλ μετά τη μεγαλύτερη επίθεση που έχει εξαπολύσει εδώ και χρόνια η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός εκκενώνει ισραηλινούς οικισμούς στην περιοχή των συνόρων με τη Γάζα, μετά την επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

Χιλιάδες άνθρωποι θα μεταφερθούν σε άλλα σημεία του Ισραήλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ρίτσαρντ Χεχτ. Ο στρατός κήρυξε απαγορευμένη ζώνη την περιοχή γύρω από την παράκτια λωρίδα. Υπάρχουν ακόμα οκτώ σημεία στο νότιο Ισραήλ όπου ο στρατός κάνει έρευνες για πιθανούς επιτιθέμενους, δήλωσε ο Χεχτ. Ο φράκτης στη Λωρίδα της Γάζας παραβιάστηκε σε 29 σημεία, τα οποία τώρα ελέγχονται.

Στην αντεπίθεση έχει περάσει ο ισραηλινός στρατός, την επομένη της επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, σφυροκοπώντας τη Λωρίδα της Γάζας.

Στη διάρκεια της νύχτας, ισχυρές εκρήξεις από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συγκλόνισαν τη Γάζα. Το Al Jazeera μετέδωσε ότι τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς στην πόλη Μπέιτ Χανούν (βορειοανατολικά). Οι τραυματίες μεταφέρονταν σε ερειπωμένα και ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία, με σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό.

Το ξέσπασμα βίας έχει προκαλέσει εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες. Περίπου 300 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν, σύμφωνα με αναφορές, στη μεγάλης κλίμακας επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς χθες. Περίπου 1.600 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Τουλάχιστον 313 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων 20 παιδιά, και σχεδόν 2.000 τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα από χθες, όπως ανακοίνωσε σήμερα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης από πυρά του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη, εκ των οποίων ένα παιδί, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Αιματηρές συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου νεαροί Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν με πέτρες σε ισραηλινούς στρατιώτες. Τέσσερις Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων ένας 13χρονος, σκοτώθηκαν στη διάρκεια των ταραχών.

Μαχητές της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς σκόρπισαν τον όλεθρο χθες Σάββατο σε αρκετές πόλεις του Ισραήλ, εξαπολύοντας μια ευρείας κλίμακας επίθεση κατά την οποία σκότωσαν περισσότερους από 250 Ισραηλινούς και απήγαγαν δεκάδες άλλους, μεταφέροντας ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για τη χειρότερη κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ πριν από 50 χρόνια.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ορκίστηκε «εκδίκηση» για αυτήν τη «μαύρη ημέρα» στην ιστορία του εβραϊκού κράτους. «Η Χαμάς ξεκίνησε έναν σκληρό και μοχθηρό πόλεμο. Θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, αλλά το τίμημα είναι δυσβάσταχτο», τόνισε. «Η Χαμάς θέλει να μας σκοτώσει όλους. Είναι ένας εχθρός που δολοφονεί μητέρες και παιδιά στα σπίτια τους, στα κρεβάτια τους. Ένας εχθρός που απαγάγει ηλικιωμένους και παιδιά», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της Χαμάς εμφανίζεται σίγουρος πως η επίθεση που ξεκίνησε από τη Λωρίδα της Γάζας – έναν παλαιστινιακό θύλακα με πληθυσμό περίπου 2,3 εκατομμυρίων, αποκλεισμένο εδώ και 16 χρόνια – θα εξαπλωθεί στη Δυτική Όχθη και στην Ιερουσαλήμ. Σε ομιλία του, ο Ισμαήλ Χανίγια διατύπωσε απειλές για το τέμενος Αλ Ακσά, καταγγέλλοντας τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό της Γάζας και τις πρωτοβουλίες για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και αραβικών χωρών. «Πόσες φορές σας προειδοποιήσαμε ότι οι Παλαιστίνιοι διαμένουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς εδώ και 75 χρόνια, ωστόσο αρνείστε να αναγνωρίσετε τα δικαιώματα του λαού μας;», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Ισχυρές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού χτενίζουν σπιθαμή προς σπιθαμή περιοχές στις οποίες είχαν διεισδύσει χθες μαχητές της Χαμάς. Αργά το βράδυ, απελευθέρωσαν ομήρους στο κιμπούτς Μπεερί και στην πόλη Οφακίμ, σκοτώνοντας τους εισβολείς. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού προειδοποίησε ωστόσο πως οι επιχειρήσεις για την εξουδετέρωση τρομοκρατών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για φιάσκο των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ, καθώς η ευρείας κλίμακας επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς αιφνιδίασε τους πάντες. «Δεν θα ασχοληθώ με το ποιος φταίει και γιατί αιφνιδιαστήκαμε», σχολίασε ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, διαβεβαιώνοντας πως «θα αντιμετωπίσουμε τον εχθρό μας ενωμένοι».

Το συμβούλιο ασφαλείας που συγκάλεσε εκτάκτως ο πρωθυπουργός Νετανιάχου άναψε το πράσινο φως για επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών και διοικητικών στόχων της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ. Παράλληλα, στη Λωρίδα της Γάζας διακόπηκε η ηλεκτροδότηση καθώς και οι προμήθειες καυσίμων και αγαθών.

Όμηροι

Οι εχθροπραξίες ξεκίνησαν λίγο πριν από τις 6:30 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) με ομοβροντία ρουκετών που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας, προς ισραηλινές πόλεις κοντά στον φράκτη του θύλακα με την ισραηλινή επικράτεια, αλλά και βαθύτερα στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ.

Εκμεταλλευόμενοι το στοιχείο του αιφνιδιασμού, μαχητές της Χαμάς με οχήματα, ακόμη και μηχανοκίνητα αλεξίπτωτα, πέρασαν το επιβλητικό φράγμα ασφαλείας που έχει στήσει το Ισραήλ γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, και οι ισλαμιστές μαχητές επιτέθηκαν σε στρατιωτικές θέσεις και σε αμάχους Ισραηλινούς πολίτες στους δρόμους.

Οι Ταξιαρχίες Ιζεντίν αλ Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανέφεραν σε ένα βίντεο ότι «συνέλαβαν πολλούς στρατιώτες του εχθρού» και οι Ταξιαρχίες αλ Κουντς, το στρατιωτικό σκέλος του παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, δήλωσαν επίσης ότι έπιασαν αιχμαλώτους «πολλούς Ισραηλινούς στρατιώτες».

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε ότι «ισραηλινοί στρατιώτες και πολίτες» έχουν απαχθεί.

Ο διοικητής των Ταξιαρχιών αλ Κασάμ, Μοχαμάντ Ντείφ ανακοίνωσε ότι η οργάνωση ξεκίνησε την επιχείρηση με το όνομα «Καταιγίδα αλ-Ακσά» κατά του Ισραήλ και εκτόξευσε περισσότερους από «5.000 ρουκέτες» για «να βάλει τέλος σε όλα τα εγκλήματα της κατοχής».

Σε απάντηση, ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε την επιχείρηση «Σιδερένια Ξίφη» και, περίπου στις 11:00 το πρωί ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε σε αντίποινα τις πρώτες του αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεστ δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει καταμετρήσει περισσότερες από 3.000 επιθέσεις με ρουκέτες κατά της ισραηλινής επικράτειας.

Οι εχθροπραξίες προκάλεσαν την αναστολή της λειτουργίας του διεθνούς αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν και πολλές αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν πτήσεις προς το Τελ Αβίβ αυτό το Σαββατοκύριακο.

Κλειστά θα παραμείνουν τα ισραηλινά σχολεία σήμερα Κυριακή, αρχή της εβδομάδας στο Ισραήλ.

Μάχες 

«Στείλτε βοήθεια (…), πυροβολούν στο σπίτι μας», ικέτευσε μια έγκυος γυναίκα που ζει λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Λωρίδα της Γάζας, σε μια μαρτυρία που μεταδίδει η ισραηλινή εφημερίδα Times of Israel.

«Αντίκρισα πολλά πτώματα», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σλόμι, ένας Ισραηλινός που ζει κοντά στο κιμπούτζ Γκεβίμ στο νότιο Ισραήλ.

Ο αντισυνταγματάρχης Χεστ ανακοίνωσε ότι στρατεύματα ενεπλάκησαν σε μάχες στο ισραηλινό έδαφος σε «πολλές τοποθεσίες γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας» με παλαιστίνιους εισβολείς.

Ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις εμπλέκονταν σε μάχες σε «22 τοποθεσίες» μέχρι και το βράδυ του Σαββάτου εναντίον «εκατοντάδων» ενόπλων που έχουν «εισβάλει» στο Ισραήλ.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν τρία κτίρια του «Πύργου της Παλαιστίνης» στη Γάζα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανέφεραν ότι ένας ισραηλινός αεροπορικός βομβαρδισμός έπληξε ένα νοσοκομείο στον παλαιστινιακό θύλακα, σκοτώνοντας πολλούς ανθρώπους, ανάμεσά τους μια νοσηλεύτρια και έναν οδηγό ασθενοφόρου.

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 120 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με ισραηλινές δυνάμεις και εποίκους, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Ο Ισραηλινός στρατηγός Ρασάν Αλιάν δήλωσε ότι η Χαμάς «άνοιξε τις πύλες της κόλασης» και «θα υποστεί τις συνέπειες».

Από το πρωί του Σαββάτου, εκατοντάδες άμαχοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στη βορειοανατολική Γάζα για να απομακρυνθούν από τα σύνορα με το Ισραήλ.

Το βράδυ του Σαββάτου, το Ισραήλ διέταξε να διακοπεί η ηλεκτροδρότηση του παλαιστινιακού θύλακα.

Ερωτηματικά εντός του Ισραήλ για τον αιφνιδιασμό 

Ο αιφνιδιασμός των ισραηλινών δυνάμεων από την επίθεση της Χαμάς προκάλεσε πολλά ερωτηματικά. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έκανε λόγο για μαύρη μέρα για το εβραϊκό κράτος, παραδεχόμενος ότι «αυτό που συνέβη σήμερα δεν έχει ξανασυμβεί στο Ισραήλ». Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στη Γαλλία, Ραφαέλ Μόραβ αναγνώρισε την πιθανότητα αποτυχίας των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών και την ανεπαρκή προετοιμασία της χώρας του απέναντι στην επίθεση της Χαμάς. «Αν είχαμε την παραμικρή πληροφόρηση, θα είχαμε λάβει μέτρα για να αντεπιτεθούμε. Θα ήμασταν έτοιμοι. Συνεπώς, πρέπει να υπήρξε μια αποτυχία σε επίπεδο πληροφοριών, δεν το κρύβω. Τώρα, αυτό που είναι σημαντικό είναι να δώσει μια ουσιαστική απάντηση σε αυτή την επίθεση», δήλωσε ο Ισραηλινός πρέσβης μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM. Είναι ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ, αναφέρει κεντρικό άρθρο της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz.

Μετά την αιφνιδιαστική επίθεση ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ πρότεινε στον πρωθυπουργό Νετανιάχου τον σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης. «Δεν θα ασχοληθώ με το ποιος φταίει και γιατί αιφνιδιαστήκαμε», είπε ο Λάπιντ, πρώην πρωθυπουργός, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ. «Θα αντιμετωπίσουμε τον εχθρό μας ενωμένοι», πρόσθεσε.

Λίγες ώρες αργότερα, το κυβερνών κόμμα Λικούντ ανακοίνωσε ότι ο Νετανιάχου κάλεσε τους ηγέτες κομμάτων της αντιπολίτευσης, τον Λαπίντ και τον Μπένι Γκαντς να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Οι συνομιλίες για ένα τέτοιο σχηματισμό κυβέρνησης δεν είχαν γίνει γνωστοί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

real.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button