NewsΕπικαιρότηταΚοινωνίαΚόσμος

Κάιρο – Λευκωσία – Αθήνα: Σε ανοικτή γραμμη για μεσανατολικό και μεταναστευτικό

Τα μηνύματα Σίσι στις Βρυξέλλες

Τα μηνύματα Σίσι στις Βρυξέλλες

Σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας βρίσκονται Κάιρο, Λευκωσία και Αθήνα, υπό τον κίνδυνο διάχυσης της κρίσης της Μέσης Ανατολής στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι συνομίλησε με Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Χριστοδουλίδη ζητώντας τους μεταξύ άλλων να μεταφέρουν στους Ευρωπαίους ηγέτες τις θέσεις του Καΐρου κατά την έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times η Αίγυπτος μέσω κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα έχει διαμηνύσει στις Βρυξέλλες ότι δεν θα δεχθεί άλλους μετανάστες στο έδαφός της και πως θα επιτρέψει να πλημμυρίσει η Ευρώπη με νέα κύματα.

Ενδεικτικό είναι ότι ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας μετά την επικοινωνία Σίσι Χριστοδουλίδη επικεντρώνεται στις προσπάθειες του Καΐρου για να επανέλθει η ηρεμία στην Γάζα και να ξεκινήσει η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στου κατοίκους της.

Οι δηλώσεις Χριστοδουλίδη μετά το πέρας της συνομιλίας με τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι

Η επέκταση της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή είναι κάτι που μας ανησυχεί, δήλωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ ανέφερε ότι θα μεταφέρει και μηνύματα από ηγέτες της περιοχής στους Ευρωπαίους εταίρους κατά τη σημερινή έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία θα γίνει το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μίλησε και για το θέμα της Πύλας αλλά και για το θέμα του διορισμού απεσταλμένου του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο. Η επέκταση της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή είναι κάτι που μας ανησυχεί, δήλωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ ανέφερε ότι θα μεταφέρει και μηνύματα από ηγέτες της περιοχής στους Ευρωπαίους εταίρους κατά τη σημερινή έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία θα γίνει το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μίλησε και για το θέμα της Πύλας αλλά και για το θέμα του διορισμού απεσταλμένου του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο.

Μιλώντας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης εξερχόμενος του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, όπου διεξάγεται το Συνέδριο “Digital Agenda Cyprus Summit” ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε μια μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου.

«Αντιλαμβάνεστε ότι είναι πάρα πολύ καλός γνώστης του θέματος, των δύσκολων ισορροπιών γιατί υπάρχουν πολλά θέματα τα οποία θα πρέπει να λύσουμε έτσι ώστε από την μια να αντιμετωπίσουμε αυτή την έκρυθμη κατάσταση πραγμάτων και από την άλλη- και αυτό είναι που μας ανησυχεί επίσης σε μεγάλο βαθμό- είναι η επέκταση της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Αιγύπτου του ζήτησε να μεταφέρει στην απογευματινή διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάποια μηνύματα στους Ευρωπαίους ηγέτες. Ανέφερε ότι θα μιλήσει ξανά με τον Βασιλιά της Ιορδανίας, μια άλλη χώρα που, όπως είπε, έχει «καθοριστικό ρόλο» σε αυτά τα θέματα.

Δήλωσε ότι μετέφερε στον Πρόεδρο της Αιγύπτου κάποια από τα μηνύματα του Ισραηλινού Πρωθυπουργού και σημείωσε ότι «βρισκόμαστε γενικότερα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, ειδικότερα για το πως μπορούμε από την μια να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση αλλά και να μην επεκταθεί ευρύτερα στην περιοχή κάτι που θα είναι πολύ αρνητικό για όλους μας».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου για το κατά πόσο είναι εύκολη η συμβολή για εκτόνωση της κρίσης στην Μέση Ανατολή, μιας και υπάρχουν και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαφωνίες, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε «ότι καθυστερήσαμε πολύ ως Ευρωπαϊκή Ένωση να έχουμε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σήμερα θα γίνει Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά από τόσες μέρες και τις προηγούμενες των ημερών και πριν ανακοινωθεί είχαμε έρθει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας να γίνει μια έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Σημείωσε ότι είναι πολύ σοβαρό θέμα, καθώς γειτνιάζει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και «εμείς ως το πιο κοντινό κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μας ανησυχεί σε ιδιαίτερο βαθμό». Είπε ακόμη ότι όντως υπήρξαν και αναφορές αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι οποίες ήταν συγκρουόμενες, σημειώνοντας ότι «πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, εάν θέλουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση να διαδραματίσουμε ένα γεωπολιτικό ρόλο».

«Δεν βλέπω ότι αυτή την στιγμή την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι πρωταγωνιστής στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κατάστασης», είπε.

Ανέφερε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μεταφερθούν συγκεκριμένα μηνύματα από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, μηνύματα της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και μηνύματα από πλευράς του Ισραήλ. Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συγκεκριμένη κατάληξη και «όχι κάτι γενικό».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι διατηρούνται άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη «και ό,τι μπορούμε να πράξουμε πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας».

«Δεν θέλω να υπερεκτιμώ τις δυνατότητές μας σε μια τόσο σοβαρή κρίση» είπε και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, αλλά θα πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε από την μια να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, αλλά την ίδια στιγμή να μην επεκταθεί στην περιοχή. «Υπάρχει κίνδυνος γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», επανέλαβε.

Σε ερώτηση για το εάν η Κύπρος προετοιμάζεται να υποδεχθεί και μεγάλους αριθμούς εκτοπισμένων, ειδικά εάν υπάρξει διεύρυνση της σύρραξης, μιας και η Κύπρος είναι ένας πρώτος σταθμός, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στον ρόλο της Κύπρου στο θέμα των εκκενώσεων στην περιοχή και είπε ότι μέχρι τη δεδομένη στιγμή υπήρχαν αιτήματα από 26 κράτη για να αξιοποιήσουν την Κύπρο, λέγοντας ότι έχει αναπτυχθεί στην ολότητά του το «Σχέδιο Εστία» και «θα ανταποκριθούμε σε αυτές μας τις υποχρεώσεις λόγω και της εγγύτητάς μας στην περιοχή».

Σημείωσε ότι από εκεί και πέρα η Κύπρος δεν μπορεί να δεχθεί περισσότερες προσφυγικές ροές, προσθέτοντας ότι είναι κάτι που θα αναφέρει το απόγευμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Φυσικά εάν προκύψει ανάγκη θα δούμε την κατάσταση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ήταν ένα θέμα που συζήτησα και με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, ο οποίος ανησυχεί για την ίδια την Αίγυπτο. Είναι μια χώρα με 7 εκατομμύρια μετανάστες και μάλιστα μια χώρα πρότυπο. Δεν βλέπουμε να φεύγει κανείς από την Αίγυπτο», ανέφερε.

Ερωτηθείς για το θέμα της ασφάλειας στην Κύπρο και κατά πόσο είναι σε επαφή με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είμαστε σε συνεχή επαφή».

Σημείωσε ότι γίνονται διαδηλώσεις και είναι αναφαίρετο δικαίωμα να γίνονται. «Είμαστε σε δημοκρατική χώρα, από κει και πέρα εκδηλώσεις που προάγουν – δεν είχαμε τέτοια φαινόμενα στην Κύπρο – μίσος και που θα επιχειρηθεί να υπάρξει μίσος και δεδομένα επικίνδυνα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Έχω ενημερωθεί για άλλες δύο (διαδηλώσεις) τις επόμενες μέρες, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή».

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι μια χώρα που φιλοξενεί και Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους και κόσμο από όλες τις χώρες της περιοχής, λέγοντας ότι «είμαστε μια δημοκρατική χώρα πρότυπο και δεν θα πρέπει οτιδήποτε να γίνει που θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες».

gr.euronews.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button