NewsΕλλάδαΕπικαιρότηταΚοινωνία

Εύβοια: «Χορός» μετασεισμών μετά τη δόνηση των 4,9 Ρίχτερ – Τί λένε οι ειδικοί

«Δεν ξέρουμε αν είναι ο κύριος σεισμός» - «Χρειάζεται προσοχή αλλά όχι ιδιαίτερος πανικός» - «Δεν έχει σχέση με τους σεισμούς στα Στύρα»

Ισχυρός σεισμός 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 14:25 στην Εύβοια και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το εστιακό βάθος είναι στα 10 χλμ ενώ το επίκεντρο 7 χλμ ανατολικά των Ψαχνών Ευβοίας.

Το Ευρωμοσεγειακό Ινστιτούτο δίνει το σεισμό στα 5,1 Ρίχτερ και το εστιακό βάθος στα 2 χλμ.

Ακολούθησε μικρού μεγέθους μετασεισμική δόνηση 2,4 Ρίχτερ ενώ λίγο αργότερα σημειώθηκε πιο έντονος μετασεισμός της τάξεως των 3,5 Ρίχτερ.

Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο Mega εξήγησε πως πρόκειται για άλλη εστία, στην κεντρική Εύβοια.

«Κανείς δεν μπορεί να πει εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό…προτείνω να συγκληθεί άμεσα, τώρα Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, τίποτε άλλο προς το παρόν» τόνισε ο σεισμολόγος.

 

Σεισμός 4,9 Ρίχτερ στην Εύβοια - «Ταρακουνήθηκε» η Αθήνα

 

«Νέα εστία αλλά όχι άγνωστη»

Την ίδια ώρα, «για μία νέα εστία αλλά όχι άγνωστη στους σεισμολόγους» έκανε λόγο ο καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, μετά τα 4,9 Ρίχτερ 5 χλμ. από τα Ψαχνά Ευβοίας.

«Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός στην Εύβοια και στην Αττική. Το επίκεντρο εντοπίζεται 9 χλμ. ανατολικά από τα Ψαχνά Ευβοίας. Είναι μια εστία που δεν έχει σχέση με αυτήν που ενεργοποιήθηκε στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας τον προηγούμενο μήνα στα Νέα Στύρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και επισήμανε ότι η ίδια περιοχή είχε ενεργοποιηθεί το 2003 δίνοντας 5,3 Ρίχτερ.

«Είναι σημαντικό το μέγεθος σε μια νέα εστία και κοντά σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο όπως η Χαλκίδα. Άρα προτείνω να συσταθεί τώρα η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου» εξήγησε ο καθηγητής.

Παπαζάχος: Το ρήγμα των Ψαχνών μπορεί να δώσει μέχρι και 6 Ρίχτερ

Χρειάζεται προσοχή αλλά όχι ιδιαίτερος πανικός δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητήςΣεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, αναφορικά με τον σεισμό 4,9 Ρίχτερ , που σημειώθηκε στις 2:24 το μεσημέρι, με επίκεντρο την περιοχή των Ψαχνών, στην Εύβοια.

Ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι «είναι μια περιοχή γνωστή και εκεί υπάρχει το γνωστό ρήγμα των Ψαχνών. Θεωρητικά το ρήγμα αυτό έχει μια δυνατότητα να δώσει σεισμό ακόμη και έξι Ρίχτερ αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει.

Αντίθετα μέχρι τώρα το ρήγμα αυτό έχει κινηθεί διαφορετικά, όπως για παράδειγμα το 2008 όπου σημειώνονταν μικροσεισμοί για περίπου για ένα χρόνο».

Ο κ. Παπαζάχος συνέστησε στους κατοίκους «να είναι προσεκτικοί, να τηρούν τις οδηγίες και δεν χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερος πανικός».

 

Πηγή: vradini.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button