NewsΕλλάδαΕπικαιρότηταΚοινωνίαΠολιτική

Στην τελική ευθεία αγρότες, ομόφυλα και ΑΕΙ

Στη σημερινή συνάντηση με τους αγρότες ο πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να ρισκάρει τη μεταξύ τους σχέση εμπιστοσύνης και γι’ αυτό θα παρουσιάσει ακόμη μια πρωτοβουλία ώστε να ανοίξει πλήρως τη βαλβίδα αποσυμπίεσης των κινητοποιήσεων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χωρίς τα επικοινωνιακά σόου της ανόδου στα τρακτέρ, όπως απέδειξε με την παρουσία του στα μπλόκα αλλά και με τις αποφάσεις του ότι στέκεται στο πλευρό των αγροτών, έτσι και τώρα βάζει τους 15 εκπροσώπους τους δίπλα του στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου. Μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος ο πρωθυπουργός, που δεν σκοπεύει να ρισκάρει τη δημοσιονομική αξιοπιστία αλλά και τη σχέση εμπιστοσύνης της κυβέρνησης με τον αγροτικό κόσμο, είναι έτοιμος να παρουσιάσει ακόμη μια πρωτοβουλία για να ανοίξει πλήρως τη βαλβίδα αποσυμπίεσης των κινητοποιήσεων. Στο επίκεντρό της, όπως εγκαίρως έχει δημοσιεύσει η «Political», βρίσκεται μια επιπλέον ενίσχυση στο αγροτικό ρεύμα, την οποία επιβεβαίωσε με την παρέμβασή του στον ΑΝΤ1 o υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει μια «πρόταση εξαιρετικά θετική στο κομμάτι της ενέργειας στους αγρότες». Κατά πληροφορίες ένα από τα σενάρια που έχουν εξεταστεί τις προηγούμενες ημέρες αφορά την αύξηση στο 15% από το 10% που έχει εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα τιμολόγια του αγροτικού ρεύματος κατά την περίοδο Μαΐου – Σεπτεμβρίου, όταν σημειώνονται οι υψηλότερες καταναλώσεις.

Τι θα πει ο πρωθυπουργός

Σύμφωνα με την ίδια γραμμή ενημέρωσης, για το συγκεκριμένο μέτρο έχει προταθεί να συνοδευτεί και από τη χρονική επέκτασή του, πέραν δηλαδή του Σεπτεμβρίου. Ακόμη, η ίδια επεξεργασία προβλέπει ότι για την υπέρβαση από το συγκεκριμένο όριο καταναλώσεων θα γίνεται χρήση του προγράμματος «Απόλλων», που θα δίνει τη δυνατότητα παροχής με φθηνό ρεύμα από ΑΠΕ. Στη συζήτηση με την αντιπροσωπεία του πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου των μπλόκων ανά την επικράτεια αναμένεται να γίνει λεπτομερής παρουσίαση για το χρονοδιάγραμμα που αφορά στην εξίσου σημαντική «ένεση ρευστότητας» που σχετίζεται με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Όλα τα δεδομένα συγκλίνουν στο ότι η στήριξη των 83 εκατομμυρίων ευρώ θα πιστωθεί προκαταβολικά και όχι αναδρομικά στους δικαιούχους, ενώ κυβερνητικό στέλεχος, σε ερώτηση της «Political», άφηνε ανοιχτό παράθυρο να γίνει μια επιπλέον επιστροφή του ΕΦΚ. Η καταβολή για να καλυφθούν ενδεχόμενες νέες ανάγκες που θα προκύψουν θα μπορούσε να προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όταν θα υπάρχει το επικαιροποιημένο αποτύπωμα από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο εννεάμηνο.

Ομάδα κρούσης

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη σύσκεψη στη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός θα πλαισιώνεται από τους εξ απορρήτων του Γιάννη Μπρατάκο, Σταύρο Παπασταύρου, Άκη Σκέρτσο, τον έτερο υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, όπως επίσης τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θοδωρή Σκυλακάκη, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνο Πετραλιά αλλά και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη αναμένεται να παρουσιάσει και ένα ειδικό πλάνο για τη χρηματοδότηση των ειδικών αναγκών που έχουν ενσκήψει μετά το καταστροφικό πέρασμα της θεομηνίας «Daniel» από τη Θεσσαλία. Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρο και απαράλλακτο: «Ανοιχτός διάλογος με ανοιχτούς δρόμους», κάτι που υπενθύμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης: «Το είχε πει ο πρωθυπουργός, το έχουμε επαναλάβει και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη, διάλογος με κλειστούς δρόμους δεν μπορεί να γίνει, πρέπει να εξασφαλίζεται η ελεύθερη διέλευση των πολιτών». Ο κ. Μαρινάκης πάντως εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων των αγροτών με τον πρωθυπουργό οι εν εξελίξει κινητοποιήσεις θα περάσουν στη φάση της αποκλιμάκωσης, χωρίς να απαιτηθεί μια παρέμβαση των αρχών, όπως στην περίπτωση των καταλήψεων στα πανεπιστήμια: «Δεν νομίζω ότι είμαστε σ’ αυτό το σημείο, ούτε θα φτάσουμε», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Οι δύο συσκέψεις στο Μαξίμου

Τη σύσκεψη με τους εκπροσώπους του πανελλαδικού συντονιστικού των μπλόκων θα ακολουθήσει συζήτηση του πρωθυπουργού με την αντιπροσωπεία της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών. Από την κυβέρνηση πάντως πάνω στο τραπέζι θα βάλουν συνολικά το πλάνο στήριξης του αγροτικού εισοδήματος, όπως έχει εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια. «Οι αγρότες ξέρουν ότι η κυβέρνηση τους στηρίζει και θα συνεχίσει να τους στηρίζει και πράγματι κι εκείνοι στήριξαν την κυβέρνηση», αναφέροντας εν συνεχεία ότι «οι αγρότες ζητούν μείωση ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, που έχει ήδη γίνει από το 13% στο 6%, χωρίς να αποτελέσει αντικείμενο αγροτικών κινητοποιήσεων» υπενθύμισε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης. Αυτή συμπληρώνεται και από άλλες παρεμβάσεις για τη μείωση της φορολογίας των αγροτών, με τη μετατόπιση του εισαγωγικού φόρου από τον υψηλό συντελεστή του 22% στον υπερμειωμένο του 9%.

political.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button