NewsΕπικαιρότηταΚόσμος

Αυξάνονται οι νεκροί απ’ τις πλημμύρες στην Ιταλία – Δραματική κατάσταση στην περιφέρεια της Μπολόνια

Αυξήθηκε ο αριθμός των θυμάτων της φονικής κακοκαιρίας που πλήττει τις τελευταίες ώρες περιοχές της Ιταλίας, λόγω μεσογειακού κυκλώνα. Οι μεγαλύτερες καταστροφές έχουν σημειωθεί στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια, που έχει πρωτεύουσα τη Μπολόνια.

Αυξήθηκε ο αριθμός των θυμάτων της φονικής κακοκαιρίας που πλήττει τις τελευταίες ώρες περιοχές της Ιταλίας, λόγω μεσογειακού κυκλώνα. Οι μεγαλύτερες καταστροφές έχουν σημειωθεί στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια, που έχει πρωτεύουσα τη Μπολόνια.

Το μεσημέρι της Τετάρτης τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν πως οι νεκροί απ’ τις πλημμύρες είχαν αυξηθεί σε εννέα: τρία άτομα στο Φορλί, ένα άτομο στη Ραβέννα, τρία στην πόλη Τσεζένα και ένα άτομο στην περιοχή Σαν Λαζάρο της Μπολόνια.

Στο μεταξύ δεν σταματά η βροχή στις περιοχές της Εμίλια-Ρομάνια που επλήγησαν από το δεύτερο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας.

Στη Φάεντσα, το Φορλί και στην περιοχή της Ραβέννα, αλλά και στα Απέννινα Όρη γύρω απ’ την περιοχή της Μπολόνια επικρατούν δραματικές καταστάσεις με συνεχείς διασώσεις και αναζήτηση αγνοουμένων.

Κρίσιμη είναι η κατάσταση και μέσα στην Μπολόνια με πλημμύρες καναλιών και ρεμάτων στις πύλες της πόλης και στα πεδινά. Οι τοπικές αρχές έχουν απευθύνει από χθες το βράδυ έκκληση στους πολίτες να μην μετακινούνται και όσοι μένουν σε υπόγεια να μετακινηθούν σε υψηλότερους ορόφους.

«Η σκέψη μας πάει στα 8 θύματα και κάποιους αγνοούμενους. Τα συλλυπητήρια της Περιφέρειας πάνε σε αυτούς και τις οικογένειές τους», δήλωσε ο πρόεδρος της περιοχής Εμίλια-Ρομάνια, Στέφανο Μπονατσίνι. Ο Μπονακσίνι πρόσθεσε ότι υπάρχουν «πολλοί» που εκκένωσαν τις εστίες τους, συμπεριλαμβανομένων 3.000 στη Μπολόνια, 5.000 στη Φαέντζα και 5.000 στην περιοχή της Ραβέννα, αλλά ο αριθμός προορίζεται να αυξηθεί.

Τα σχολεία και όλες οι άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης δεν  θα λειτουργήσουν στην πόλη της Μπολόνιας και την ευρύτερη επαρχία της και αύριο, Πέμπτη.

Τα προβλήματα παραμένουν και στο σιδηροδρομικό δίκτυο, ενώ ακυρώθηκε το Grand Prix της Φόρμουλα Ένα στην περιοχή της Ίμολα. Αυτό αποφασίστηκε από κοινού από τους αξιωματούχους της F1, του Grand Prix και των περιφερειακών αρχών μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντέντοσι, αφού πέταξε πάνω από τις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες στην Εμίλια-Ρομάνια, έκανε απολογισμό στη Μπολόνια στο αρχηγείο πολιτικής προστασίας: «Πετάξαμε πάνω από τις περιοχές κατά μήκος της διαδρομής Ρομάνια, μια απαιτητική και εξαιρετική κατάσταση, εντελώς κάτω απ’ το νερό μεταξύ Φαέντσα και Φορλί, είμαστε εδώ για να φέρουμε όλη την υποστήριξη της κυβέρνησης, έχουμε 700 μονάδες πυροσβεστών, πρέπει να σκεφτούμε την ασφάλεια των ανθρώπων». Αύριο θα γίνει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

«Είμαστε χωρίς ρεύμα, πολλά σπίτια χωρίς φαγητό και με μεγάλη δυσκολία με παιδιά ή ηλικιωμένους, αλλά δεν είναι η ώρα να αποθαρρυνόμαστε και πρέπει να κρατηθούμε! Λέω στον εαυτό μου και σε όλους σας, ας συνεχίσουμε!» τόνισε ο δήμαρχος του Καστέλ Μπολονιέζε, Λούκα Ντελά Γκοντέντσα, μετά την πλημμύρα του Σένιο που πλημμύρισε την πόλη στην επαρχία της Ραβέννα. «Έχω ζητήσει ξανά βοήθεια για την κοινότητά μας, οι επόμενες ώρες είναι καθοριστικές, συνεχίζουμε!».

Επιμένει η αστάθεια, ακολουθεί νέο κύμα

Ο ισχυρός μεσογειακός κυκλώνας επιμένει κοντά στην Ιταλία, φέρνοντας ένα κύμα έντονης κακοκαιρίας που ευθύνεται για μια δραματική κατάσταση, ειδικά στην Εμίλια -Ρομάνια, αναφέρει σήμερα η Ιταλική Μετεωρολγική Υπηρεσία, Meteo.it.

Οι τελευταίες καιρικές ενημερώσεις επιβεβαιώνουν ότι η πιο έντονη κακοκαιρία θα τείνει τελικά να υποχωρήσει το δεύτερο μέρος της Τετάρτης και την Πέμπτη 18 Μαΐου ο κυκλώνας θα εγκαταλείψει οριστικά την Ιταλία. Πίσω του, όμως, η ατμόσφαιρα θα παραμείνει άστατη, ενώ ακόμη και αύριο θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες. Αλλά για την Εμίλια -Ρομάνια, μετά τις δραματικές πλημμύρες, πλησιάζει επιτέλους μια μέρα ανάπαυσης.

Αύριο, Πέμπτη, θα είναι άλλη μια γενικά συννεφιασμένη μέρα, αλλά με λιγότερο εκτεταμένες και γενικά λιγότερο έντονες βροχές, κυρίως συγκεντρωμένες στα βορειοδυτικά άκρα , τις κεντρικές περιοχές, την Απουλία και τη Μπαζιλικάτα. Το απόγευμα υπάρχει νέος κίνδυνος για τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες στα Κέντρα-Νότια.

Ωστόσο, μεταξύ της Παρασκευής και του Σαββατοκύριακου, η Ιταλία θα αντιμετωπίσει μια νέα αναταραχή που, με το φορτίο της βροχής, θα κάνει αισθητά τα αποτελέσματά της σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα.

Έριξε σε 24 ώρες όση βροχή θα έπεφτε όλη την άνοιξη

«Ποτέ σαν αυτό σε έναν αιώνα και πάνω από όλα ποτέ τρία ακραία γεγονότα τόσο κοντά. Η κατάσταση είναι πραγματικά ανησυχητική, και για το μέλλον», τονίζει ο Pierluigi Randi, πρόεδρος της AMPRO (Επαγγελματική Μετεωρολογική Ένωση της Ιταλίας), μετεωρολόγος που μεταξύ άλλων ζει στην περιοχή της Ραβέννα. Δηλώνει εντυπωσιασμένος στη La Repubblica από αυτό που αναφέρουν τα αρχικά δεδομένα: σε λιγότερο από δύο εβδομάδες σε ορισμένες περιοχές έχει πέσει πέρα ​​από το ήμισυ της βροχής που συνήθως αναμενόταν σε ένα χρόνο. «Πρέπει να προετοιμαστούμε, αυτή είναι η κλιματική κρίση», εξηγεί.

«Από χθες το πρωί είχαμε πάνω από 100 χιλιοστά βροχής σε μεγάλες περιοχές, όπως η πόλη της Μπολόνια. Αν στη συνέχεια ανεβούμε τα Απέννινα έχουμε συσσωρεύσεις ακόμη και πάνω από 200 χιλιοστών, σχεδόν μια κορυφή 250 χιλιοστών στη Μοντιλιάνα (Φορλί-Τσεζένα) και 228 χιλιοστών στο Casole Valsenio (Ραβέννα), και τα δύο χωριά σε χαμηλά υψόμετρα, περίπου 200 μέτρα. Όλα αυτά έγιναν σε κάτι περισσότερο από 24 ώρες. Σημαίνει τεράστιες ποσότητες βροχής, είναι αυτή που πέφτει συνήθως σε μια ολόκληρη άνοιξη», πρόσθεσε ο ίδιος σύμφωνα με τη Repubblica.

efsyn.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button