NewsΕλλάδαΚοινωνίαΟικονομία

Ακρίβεια: Δύσκολος χειμώνας για τα νοικοκυριά

Οι μεγάλες αυξήσεις στα βασικά είδη διατροφής ευθύνονται για το μισό πληθωρισμό.

 

Ασφυκτικός κλοιός διαμορφώνεται στα χαμηλότερα εισοδήματα και στη μεσαία τάξη, με τον πληθωρισμό να κάνει υψηλές πτήσεις και τις προοπτικές αποκλιμάκωσής του «θολές», την ώρα που οι πολίτες καλούνται να ξοδεύουν ολοένα και περισσότερα για την κάλυψη βασικών αναγκών.

 

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

 

Στο μεταξύ, «προσγείωση» των ρυθμών ανάπτυξης αλλά και «αντοχές» του πληθωρισμού για το 2023 προβλέπει για την Ελλάδα η ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Οικονομία. Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει ότι η ελληνική Οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με 5,2% και το 2023 με 1,8%.

 

Είναι δηλαδή κοντά σε αυτό, περίπου, που εκτιμά και το υπουργείο Οικονομικών, που έχει κάνει λόγο στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού για 5,3% και 2,1%, αντίστοιχα. Σε σχέση με την ακρίβεια εκτιμά συνέχιση του πληθωριστικού κύματος, με τον Δείκτη Τιμών να ανεβαίνει στο 9,2% φέτος, ενώ για το 2023 εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 3,2%.Το υπουργείοΟικονομικώνπροβλέπειτον πληθωρισμόστο 8,8% φέτος, ενώ το Γραφείο Προϋπολογισμούτου Κράτους στη Βουλή, «βλέπει»ακόμη και σενάριο στο +11%.

 

Ο πληθωρισμός του φτωχού

Μπορεί η κατάσταση να είναι πιο καλή στην Ελλάδα σε σχέση με τον αναπτυσσόμενο κόσμο, ωστόσο και εδώ το πληθωριστικό κύμα αλλά και η απομείωση των ρυθμών ανάπτυξης αποστερεί «οξυγόνο» από τους ευάλωτους.

 

Ούτως ή άλλως, τα χαμηλότερα στρώματα καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα κύμα ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά, για τα οποία, πλέον, δαπανούν ένα μεγάλο μέρος τους εισοδήματός τους. Όπως κατέγραψε η ΕΛ.ΣΤΑΤ. στα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου 2022, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί κατά 332%, του πετρελαίου θέρμανσης 65,1% και 30% του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ ο δείκτης διατροφής κινείται με αυξητικό ρυθμό 13,5%, με ανατιμήσεις π.χ. στα γαλακτοκομικά και στα αυγά +23,3%, στο ψωμί και σε δημητριακά +18,4%, στο κρέας +17,6%, σε έλαια και λίπη 17%, στον καφέ – κακάο και στο τσάι +14,3%. Υπενθυμίζεται ότι με βάση και πάλι την ΕΛ.ΣΤΑΤ. και την πιο πρόσφατη έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών που αναφέρεται στα εισοδήματα και τις δαπάνες του 2021, τα φτωχά νοικοκυριά δαπάνησαν πάνω από το 1/3 του μηνιαίου προϋπολογισμού τους (ποσοστό 34,8% του εισοδήματος) για την αγορά τροφίμων, όταν το αντίστοιχο ποσοστό του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού ήταν στο 13,9%.

 

Και όλα αυτά όταν σχεδόν ένας στους τρεις Έλληνες (ποσοστό 28,3%) αντιμετώπισε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού το 2021, με το σχετικό ποσοστό να είναι αυξημένο κατά 0,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος με βάση την Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών 2021 της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 6,9% των νοικοκυριών δήλωσε ότι το εισόδημά του αυξήθηκε κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες, ενώ το 26,3% των νοικοκυριών ότι μειώθηκε και το 66,7% των νοικοκυριών ότι παρέμεινε το ίδιο. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η αύξηση του ποσοστού του κινδύνου φτώχειας ή σε κοινωνικό αποκλεισμό οφείλεται στην αύξηση του ποσοστού του πληθυσμού σε χαμηλή ένταση εργασίας (από 11,8% το 2020 σε 13,6% το 2021), και του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας από 17,7% το 2020 σε 19,6% το 2021.

 

Και όλα αυτά, βέβαια, είναι καταγραφές του 2021, όταν ακόμη δεν «πετούσε» τόσο ο πληθωρισμός «κουρεύοντας» εισοδήματα. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, τον Ιούλιο χάθηκε πάνω από το 19% της αγοραστικής δύναμης των αμειβόμενων με τον κατώτατο μισθό και το 29,2% της αγοραστικής δύναμης για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση.

Πηγή : vradini.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button