NewsΕπικαιρότηταΚόσμος

Ακτιβιστές λένε ότι οι Ρομά χρειάζονται να έχουν λόγο στη λήψη αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται επί του παρόντος για την ενίσχυση της πολιτικής συμμετοχής της κοινότητας των Ρομά μέσω της στρατηγικής της ΕΕ για την ισότητα των Ρομά

Η ενεργός συμμετοχή των Ρομά και των διαμεσολαβητών Ρομά στη χάραξη πολιτικής και στις αποφάσεις σχετικά με τον προϋπολογισμό σε τοπικό επίπεδο είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των αναγκών της κοινότητας της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής εθνοτικής μειονότητας, σύμφωνα με τους ακτιβιστές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται επί του παρόντος για την ενίσχυση της πολιτικής συμμετοχής της κοινότητας των Ρομά μέσω της στρατηγικής της ΕΕ για την ισότητα των Ρομά.

Το πλαίσιο αυτό θέτει στόχους για την επίτευξη έως το 2030, συμπεριλαμβανομένης της υψηλότερης «συμμετοχής των Ρομά στην πολιτική ζωή σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ενωσιακό επίπεδο […] για να διασφαλιστεί ότι θα εγγραφούν ως ψηφοφόροι, θα ψηφίσουν, θα θέσουν υποψηφιότητα».

Ωστόσο, η ενεργός συμμετοχή των πολιτών μεταξύ των Ρομά παραμένει χαμηλή σε ολόκληρο το μπλοκ.

Σύμφωνα με έρευνα του 2021 από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA) σε πέντε κράτη μέλη, μόνο το 23% των ερωτηθέντων Ρομά δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται για την πολιτική. Επιπλέον, μόνο το 29% δήλωσε ότι ψήφισε στις δημοτικές εκλογές και μόνο μεταξύ 8 και 12% συμμετείχε σε πολιτικές δράσεις.

«Δεν υπάρχει κουλτούρα συμμετοχής», δήλωσε στη EURACTIV η Ana Oprisan, διευθύντρια του προγράμματος ROMACT στο Συμβούλιο της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να πείσουμε τους Ρομά να συμμετάσχουν ενεργά.

Μέσω του έργου ROMACT, το Συμβούλιο της Ευρώπης προσπαθεί να ενισχύσει τη συμμετοχή στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Ρομά δεν είναι μια «ομοιογενής» ομάδα.

«Οργανικές» συναντήσεις

«Διατηρούμε τις ομάδες κοινοτικής δράσης μας όχι επίσημα καθιερωμένες, όχι μονολιθικές, αλλά ως κάτι οργανικό και ανοιχτό, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να έρχεται και να φεύγει, γιατί διαφορετικά, καταλήγουν με τους συνήθεις υπόπτους», εξήγησε, προσθέτοντας ότι οι συναντήσεις συχνά πραγματοποιούνται σε καφετέριες και σχολεία.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης συνεργάζεται επίσης με διαμεσολαβητές στην περιοχή για να προετοιμάσει τους Ρομά να συμμετάσχουν στις τοπικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

«Βασικά διδάσκουμε τους ανθρώπους πώς να συμμετέχουν σε μια συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου», δήλωσε.

Σύμφωνα με την Isabela Mihalache, συνήγορο του Δικτύου ERGO, οι εμπειρογνώμονες Ρομά διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σε τοπικό επίπεδο στη Ρουμανία.

«Είτε η κοινότητα χρειάζεται νερό είτε ένα κανάλι αποχέτευσης ή πολύ βασικές υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, είναι πολύ πιο εύκολο να διεκδικήσει αυτές τις ανάγκες έχοντας αυτή τη μορφή εκπροσώπησης στο δήμο», δήλωσε.

Κατά την άποψή της, οι εμπειρογνώμονες για τους Ρομά βοηθούν επίσης τη διοίκηση να «χαρτογραφήσει πόσοι Ρομά ζουν εκεί και ποια είναι η κατάστασή τους», οδηγώντας τελικά σε αποφάσεις που λαμβάνονται από το τοπικό συμβούλιο.

Τα ζητήματα χαρτογράφησης μπορούν επίσης να ωθήσουν τις τοπικές αρχές να διεκδικήσουν πόρους σε εθνικό επίπεδο για την διάθεση τους στην κοινότητα των Ρομά.

Προϋπολογισμός για τους Ρομά

Όταν πρόκειται για τη διάθεση δημοτικών κονδυλίων, οι ακτιβιστές Ρομά συμφωνούν ότι η κοινότητα πρέπει να έχει άποψη.

«Αυτό δεν συμβαίνει μόνο επειδή πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε όλους, αλλά και επειδή αυτοί γνωρίζουν καλύτερα ποιο είναι το πρόβλημα», εξήγησε ο Mihalache.

«Μερικές φορές μπορεί επίσης να έχουν μια ιδέα για το ποια είναι η λύση, επειδή έχουν προσπαθήσει πιθανώς με πιο ανεπίσημο τρόπο να το επιλύσουν, αλλά δεν είχαν όλη τη στήριξη και όλα τα κεφάλαια που χρειάζονται», πρόσθεσε.

Στα Δυτικά Βαλκάνια, μια περιοχή όπου οι διακρίσεις κατά των Ρομά παραμένουν υψηλές, το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας για την Ένταξη των Ρομά (RCC) εργάζεται σε ένα έργο για τον προϋπολογισμό των Ρομά, για να βεβαιωθεί ότι όλες οι κοινωνικοοικονομικές πολιτικές είναι φιλικά προσκείμενες στις ανάγκες των Ρομά.

Σύμφωνα με την Aleksandra Bojadjieva, εμπειρογνώμονα πολιτικής του RCC, η κατάρτιση προϋπολογισμού με γνώμονα τους Ρομά μπορεί επίσης να βοηθήσει στον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο δαπανώνται τα κονδύλια και του ποιος επωφελείται από αυτά.

Οι κυβερνήσεις που συμμετέχουν στο έργο δεσμεύτηκαν να διασφαλίσουν ότι οι προσπάθειες ένταξης των Ρομά λαμβάνουν δίκαιο μερίδιο των δημόσιων προϋπολογισμών.

Σύμφωνα με την Shejla Fidani, ακόμα μια εμπειρογνώμονα πολιτικής στο RCC, αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές.

«Ο προϋπολογισμός που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Ρομά είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να κατανεμηθούν τα κονδύλια εκεί όπου χρειάζονται περισσότερο και εκεί όπου θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο ως αντάλλαγμα», δήλωσε.

euractiv.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button