NewsΕλλάδαΕπικαιρότηταΠολιτική

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Φιλοτεχνεί ηγετικό προφίλ.

Πρωτοβουλίες για να κερδίσει τις εντυπώσεις και εκτός συνόρων - Την ίδια ώρα σηκώνουν τα μανίκια στο ΠΑΣΟΚ για τη μάχη του προϋπολογισμού

Πρόβες για τη μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση που θα κορυφωθεί στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό κάνουν στη Χαριλάου Τρικούπη, ανοίγοντας μια βεντάλια πρωτοβουλιών με φόντο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους.

Στην κορυφαία ως είθισται πολιτική σύγκρουση που θα ρίξει και την αυλαία της πολιτικής σκηνής για τη χρονιά που φεύγει, το ΠΑΣΟΚ έχει ως μοναδικό στόχο να κερδίσει τις εντυπώσεις ως το κόμμα που κρατά τα σκήπτρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την ίδια στιγμή ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχειρεί σταδιακά να φιλοτεχνήσει ένα ηγετικό προφίλ με διαστάσεις και εκτός συνόρων. Με άρθρο του στην ειδική έκδοση του Euro2day.gr και των «New York Times», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να αφήσει ένα τεχνοκρατικό αποτύπωμα στο πεδίο της διαχείρισης της οικονομικής πολιτικής για τη χώρα.

«Σύμφωνα με συγκριτικά στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός και η χαμηλότερη αύξηση των μισθών, σε σύγκριση με άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθιστούν την Ελλάδα τη μοναδική ευρωπαϊκή οικονομία στην οποία ο πληθυσμός έχει χάσει τόσο μεγάλη αγοραστική δύναμη από το 2000. Συγκεκριμένα, οι Έλληνες πολίτες έκλεισαν το 2022 με αγοραστική δύναμη κατά 18,2% χαμηλότερη σε σχέση με το 2000. Μόνο το 2022, επήλθε μείωση των πραγματικών μισθών κατά 7,4%, λόγω της πληθωριστικής κρίσης, σε συνδυασμό βέβαια με την αναποτελεσματικότητα των κυβερνητικών μέτρων για την αναχαίτισή της», αναφέρει ο κ. Ανδρουλάκης. «Επίτευξη του εθνικού στόχου» Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια επισήμανε: «Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έπειτα από 13 δύσκολα χρόνια αποτελεί, αναντίρρητα, εξαιρετικά θετική εξέλιξη που φέρει τη σφραγίδα των υπεύθυνων πολιτικών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την αποτροπή της χρεοκοπίας.

Για εμάς όμως, η επενδυτική βαθμίδα είναι μέσο για την επίτευξη του πραγματικού εθνικού στόχου: μιας ανθεκτικής και συνεκτικής κοινωνίας, της δίκαιης ανάπτυξης, της ευημερίας και της προόδου για όλους τους πολίτες, όχι τους αρεστούς».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πρέπει να στραφεί σε παραγωγικές επενδύσεις στους δυναμικούς τομείς της οικονομίας, εφαρμόζοντας την πράσινη και συμπεριληπτική αναπτυξιακή πολιτική. Μάλιστα εμφανίζεται υπέρμαχος ενός βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου «Made in Greece», με έμφαση όπως σημειώνει «στην εγχώρια προστιθέμενη αξία, όπως έχουμε κατ’ επανάληψη προτείνει, η οποία θα μας δώσει τη δυνατότητα να σταθεροποιήσουμε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και να επιτυγχάνουμε τα αναγκαία πρωτογενή πλεονάσματα, χωρίς όμως να αποστερούμε πόρους από την πραγματική οικονομία».

Ο κ. Ανδρουλάκης καταλήγει στο συμπέρασμα πως «εάν οι αναπτυξιακές προσπάθειες δεν καταλήξουν στην οικοδόμηση ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους και την αντιμετώπιση του δημογραφικού ματος, τότε ούτε η οικονομία, πολύ περισσότερο η κοινωνία μας, δεν θα αποκτήσουν την αναγκαία ανθεκτικότητα στις δεκαετίες που έρχονται. Συνιστά εθνική αναγκαιότητα να διασφαλίσουμε, ιδιαίτερα για τις νέες γενιές της πατρίδας μας, ότι δεν θα έχουμε ποτέ ξανά “χαμένες δεκαετίες”».

Στο μεταξύ, ο κ. Ανδρουλάκης συνεχίζει να βγαίνει μπροστά σε μια σειρά στοχευμένων και θεματικών παρεμβάσεων με στόχο αφενός να συσπειρώσει την κομματική του βάση αλλά και να προκαλέσει το ενδιαφέρον των «άστεγων ψηφοφόρων» της Κεντροαριστεράς. Μετά την εκδήλωση και τις προτάσεις για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους χθες είχε σειρά ο τομέας της υγείας και το σχέδιο για την αναγέννηση του ΕΣΥ. Κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, ισχυρίστηκε ότι η ενίσχυση αυτού του ευαίσθητου πεδίου αποτελεί βασική προτεραιότητα για το κόμμα του «ώστε όλοι οι πολίτες και ιδιαίτερα οι πιο αδύναμοι να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες», είπε χαρακτηριστικά.

Άσκησε κριτική στον τρόπο που η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποίησε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και επανέλαβε πως «έχουμε χρέος να στηρίξουμε τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά. Να υπάρξει αύξηση των μισθών και κίνητρα σε ειδικότητες που λείπουν από τα νοσοκομεία μας και ως αποτέλεσμα έχουν χιλιάδες χειρουργεία να παίρνουν συνεχώς αναβολές». «Αναγέννηση του ΕΣΥ» Σημείωσε, δε, πως το ΠΑΣΟΚ που έφτιαξε το ΕΣΥ έχει ως προτεραιότητα την αναγέννησή του, ώστε να προσφέρονται οι υπηρεσίες που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία που συνεχώς γερνάει. «Έχουμε το υψηλότερο κόστος ιδιωτικών δαπανών υγείας, μετά τη Βουλγαρία, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε, εκφράζοντας την επιδίωξη το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται στην προτεραιότητα των λύσεων, ώστε να μην αναμοχλεύονται συνεχώς τα ίδια προβλήματα που εμποδίζουν -ιδίως τους πιο αδύναμους- να έχουν πρόσβαση σε αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας.

Αναφορικά με την ακύρωση της συνάντησης του Ρίσι Σούνακ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Γλαβίνας έκανε λόγο για απρεπή στάση του Βρετανού πρωθυπουργού, τονίζοντας πως «όλοι συμφωνούμε σε αυτό. Είναι εθνική θέση ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν. Ενδεχομένως, βέβαια, να υπάρχουν κάποια κενά σε επίπεδο διπλωματίας για το εάν είχε γίνει επαρκής προετοιμασία προηγουμένως και εάν πράγματι γνώριζε η βρετανική κυβέρνηση ότι θα τεθεί το ζήτημα των Γλυπτών στην επικείμενη συνάντηση. Εμείς καλοπροαίρετα είμαστε με την εθνική στάση και πιστεύουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης έκανε αυτό που έπρεπε. Ωστόσο, αν και είχε δημιουργηθεί η πεποίθηση ότι η διαπραγμάτευση πάει καλά και πως είμαστε κοντά σε συμφωνία, αποδεικνύεται τελικά ότι δυστυχώς δεν είμαστε και τόσο κοντά». Εκτίμησε μάλιστα πως η στάση του Κιρ Στάρμερ «είναι ένα πολύ σημαντικό πολιτικό βήμα, διότι είναι πιθανό να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Από την πλευρά της, η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση, όποια και αν είναι, θα πρέπει να συνεχίζει τη δική της προσπάθεια σε αυτό το οικουμενικό πλέον ζήτημα ώστε να έρθουν τα Γλυπτά πίσω».

political.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button