NewsΕλλάδαΕπικαιρότηταΚοινωνίαΟικονομία

Πετρέλαιο θέρμανσης: Σε ποια τιμή ξεκινά αύριο η διάθεση – Τα κριτήρια για το επίδομα

Στα μεγάλα αστικά κέντρα το πετρέλαιο θα πωλείται 1,38-1,39 ευρώ/λίτρο (από 1,40 πέρυσι)», με τη μέση πανελλαδική τιμή να φθάνει το 1,42 ευρώ/λίτρο, ενώ δεν αποκλείεται στην Αθήνα να δούμε σε ορισμένες περιπτώσεις και τιμές από 1,35 ευρώ/λίτρο

Μία ακόμη χρονιά έντονης αβεβαιότητας ξεκινάει την Παρασκευή και αφορά τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Όλα δείχνουν ότι η τιμή θα κυμανθεί στα περυσινά επίπεδα, ωστόσο εφέτος δεν υπάρχει ούτε η κρατική επιδότηση της τιμής στην αντλία ούτε η πρόσθετη έκπτωση από τα διυλιστήρια. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και στο κατά πόσο αυτές θα επηρεάσουν την τιμή του «μαύρου χρυσού».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, μεγάλη εταιρεία του χώρου αναμένεται να ανακοινώσει έκπτωση 5%, ενώ παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης σε 12 άτοκες δόσεις για πληρωμή του πετρελαίου με πιστωτική κάρτα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» στο Open TV ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου εκτίμησε ότι «στα μεγάλα αστικά κέντρα το πετρέλαιο θα πωλείται 1,38-1,39 ευρώ/λίτρο (από 1,40 πέρυσι)», με τη μέση πανελλαδική τιμή να φθάνει το 1,42 ευρώ/λίτρο, ενώ δεν αποκλείεται στην Αθήνα να δούμε σε ορισμένες περιπτώσεις και τιμές από 1,35 ευρώ/λίτρο.

«Πέρυσι ωστόσο υπήρχε η έκπτωση στην αντλία, της τάξεως των 20 λεπτών, που σημαίνει ότι η τελική τιμή για τον καταναλωτή έφθανε στο 1,20. Φέτος, δεν υπάρχει αυτό», τόνισε ο κ. Ασμάτογλου, εκφράζοντας τις έντονες ανησυχίες του για τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή. «Αν φθάσει το βαρέλι στα 110 δολάρια, θα έχουμε πολύ μεγάλες εποβαρύνσεις», τόνισε.

Πέρυσι στην έναρξη η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν κοντά στο 1,37 με 1,39 ευρώ το λίτρο, ενώ στο σύνολο της Επικράτειας η μέση τιμή ήταν στα 1,41 ευρώ το λίτρο.

Προκειμένου να μπορέσει κανείς να υπολογίσει, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο άτυπος κανόνας που ισχύει για την διαμόρφωση της τελικής τιμής διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης είναι: τιμή diesel κίνησης μείον περίπου 30 λεπτά το λίτρο.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, στις 11 Οκτωβρίου η μέση τιμή στην Επικράτεια ήταν 1,815 ευρώ το λίτρο, ενώ στην Αττική 1,771 ευρώ το λίτρο.

Χωρίς κρατική επιδότηση στην αντλία

Σε σχέση με την περυσινή κατάσταση, η μεγάλη διαφορά είναι ότι εφέτος δεν θα υπάρξει κρατική επιδότηση στην αντλία, αλλά ούτε και έκπτωση από τα διυλιστήρια. Πέρυσι αθροιστικά ήταν κοντά στα 32 λεπτά το λίτρο, αλλά με σημαντικά υψηλότερα τιμή.

Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για την περαιτέρω πορεία των τιμών, μάλλον είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένη με βάση την εικόνα που υπάρχει στην αγορά και κυρίως με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Μ. Ανατολή και όχι μόνο.

Χθες οι τιμές του Brent κινήθηκαν σημαντικά χαμηλότερα, κατά 2%, λίγο κάτω από τα 86 δολάρια το βαρέλι. Πτωτικά κινήθηκε και η τιμή του φυσικού αέριου μετά το ράλι των προηγούμενων ημερών που έφεραν την τιμή του στην περιοχή των 50 ευρώ η μεγαβατώρα. Η πτώση ήταν πάνω από 6% με την τιμή χθες να διαμορφώνεται στα 46,43 ευρώ η μεγαβατώρα.

Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι εφέτος οι καταναλωτές θα είναι με ένα κομπιουτεράκι στο χέρι να δουν, αυτοί που έχουν την επιλογή βέβαια, ποιο είναι το πιο συμφέρον καύσιμο θέρμανσης. Και αυτό διότι με τις αυξομειώσεις τιμών μπορεί η εικόνα να αλλάζει από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Πότε ξεκινάει η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης

Προς το τέλος του μήνα ή στις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει και η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Πέρυσι το επίδομα χορηγήθηκε σε 1,3 εκατ. νοικοκυριά και το συνολικό κόστος για το δημόσιο έφτασε τα 300 εκατ. Τα ποσά του επιδόματος θα κυμαίνονται από 100 ευρώ έως 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού και θα φτάνουν τα 1.000 ευρώ για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο.

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη)  ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα  ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.

Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) είχε τεθεί ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

imirisia.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button