NewsΕκκλησία ΕλλάδοςΕκκλισιαστικά νέαΕλλάδαΕπικαιρότηταΠολιτική

Περιμένουν και «αφορίζουν» με ένα βίντεο

Στάση αναμονής τηρούν οι ιεράρχες που ετοιμάζουν ατύπως στο παρασκήνιο την αντεπίθεση της Εκκλησίας

Ενα βίντεο από εμφάνιση του Γρηγόρη Βαλλιανάτου σε πρωινή εκπομπή έχει γίνει viral τις τελευταίες μέρες μεταξύ των μελών της Ιεραρχίας, που φροντίζουν να το προωθήσουν προς κάθε κατεύθυνση. Ο ακτιβιστής και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων σχολιάζει τις εξελίξεις και τη συζήτηση για τη θεσμοθέτηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών και, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Ο,τι και να πει ο πρωθυπουργός, θα το ισιώσουμε. Αυτά είναι διακρίσεις που δεν στέκονται στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Ο πρωθυπουργός ξέρει ότι έχει να κάνει δύο δουλειές: μία να ικανοποιήσει το κομματικό ακροατήριο, και το άλλο να αντιμετωπίσει μια πραγματικότητα που είναι το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Γιατί σήμερα είναι πραγματικά αδιανόητο να σκέφτεται κανείς ότι θα μπορεί κάποιος που κάνει μια παρένθετη κύηση να το κάνει έξω και να γυρίζει». Στους κόλπους της Ιεραρχίας η συγκεκριμένη αναφορά αποτελεί δικαίωση του προβληματισμού και της ανησυχίας που εδώ και καιρό εκφράζεται από ιεράρχες.

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Παραμένει αρνητική η Εκκλησία για το νομοσχέδιο
Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Παραμένει αρνητική η Εκκλησία για το νομοσχέδιο

Επισήμως, η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε να περιμένει την οριστική διατύπωση της νομοθετικής ρύθμισης που θα φέρει η κυβέρνηση και κατόπιν να τοποθετηθεί επί αυτής. Μάλιστα, έχει προαναγγελθεί ότι θα προηγηθεί συνεδρίαση της Ολομέλειας της Ιεράς Συνόδου, εξαιτίας της σοβαρότητας του θέματος. Παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις στους τόνους που επιλέγεται να χρησιμοποιηθούν, η αίσθηση είναι ότι στο σύνολό της η Ιεραρχία διατηρεί σοβαρότατες επιφυλάξεις και αρνητική στάση απέναντι στη συγκεκριμένη κυβερνητική πρωτοβουλία. Και δεν αναμένεται ούτε η κινητικότητα του Στέφανου Κασσελάκη, που ζήτησε να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, αίτημα στο οποίο η Αρχιεπισκοπή ανταποκρίθηκε, να αποφέρει κάποια διαφοροποίηση στη στάση της Εκκλησίας. Αλλωστε, και πηγές του Οικουμενικού Πατριαρχείου έσπευσαν να διευκρινίσουν, σε σχέση με τις αναφορές του κ. Κασσελάκη ότι στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη συζητήθηκε το θέμα του νομοσχεδίου, ότι τέτοια συζήτηση ουδέποτε έγινε.

Οι πρώτες αντιδράσεις, έστω και ανεπίσημες, μετά τη δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού, είναι ενδεικτικές. Οπως σχολιάζει μητροπολίτης, επί της ουσίας η προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση είναι, βάζοντας περιορισμούς όσον αφορά την παρένθετη κύηση, να «στρογγυλέψει λίγο τα πράγματα, να απαλύνει τις εντυπώσεις». Ωστόσο, ο ίδιος εκτιμά ότι η ουσία του προβλήματος, η ρίζα της διαφωνίας που έχει ήδη εκδηλωθεί από την πλευρά της Εκκλησίας, παραμένει.

«Ούτως ή άλλως, ο πολιτικός γάμος δεν αναγνωρίζεται από την Εκκλησία και για τα ετερόφυλα ζευγάρια. Οπότε η θεσμοθέτησή του για τα ομόφυλα δεν προκαλεί κάποια διαφοροποίηση στη στάση μας. Ομως, η μεγάλη διαφωνία είναι στο ζήτημα των παιδιών. Ούτε η υιοθεσία που η κυβέρνηση προωθεί είναι θεμιτή, διότι έτσι προάγεται ένα άλλο μοντέλο οικογένειας, που για την Εκκλησία δεν είναι αποδεκτό».

«Ούτως ή άλλως, ο πολιτικός γάμος δεν αναγνωρίζεται από την Εκκλησία και για τα ετερόφυλα ζευγάρια. Η μεγάλη διαφωνία είναι στο ζήτημα των παιδιών», δηλώνει στην «Κ» μέλος της Ιεράς Συνόδου.

Αναφορικά με την υποβοηθούμενη παρένθετη μητρότητα, ο ίδιος σχολιάζει ότι ανεξαρτήτως της νομοθετικής ρύθμισης, στην ουσία αυτό που θα παραμείνει σε ισχύ είναι το γενικότερο πλαίσιο αποτροπής της ανεξέλεγκτης υποβοηθούμενης παρένθετης κύησης, η οποία ισχύει και για τα ετερόφυλα ζευγάρια που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν με αυτόν τον τρόπο. «Είναι δεδομένο ότι οι ενδιαφερόμενοι θα κάνουν προσφυγή, θα κινηθούν προς τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, θα διεκδικήσουν ισονομία και παύση διακρίσεων και τότε θα συρθεί η κυβέρνηση να κάνει τροποποιήσεις και αναθεωρήσεις. Από τη στιγμή που το θέμα ανοίγει νομοθετικά, δεν μπορεί να έχει διαφορετική εξέλιξη».

Πάντως, επί της ουσίας αναγνωρίζεται ότι τα περιθώρια αντίδρασης από την πλευρά της Εκκλησίας είναι περιορισμένα. Οι διακριτοί ρόλοι Πολιτείας – Εκκλησίας θέτουν αυτομάτως τα όρια. Ωστόσο, από την πλευρά εκκλησιαστικών παραγόντων αναφέρεται ότι σε σχέση με άλλες ρυθμίσεις κατά το παρελθόν, με τις οποίες υπήρξε διαφωνία, όπως ο πολιτικός γάμος ή η αποτέφρωση, σε αυτή την περίπτωση το διακύβευμα είναι περισσότερο κρίσιμο, καθώς αφορά την προστασία των παιδιών και το μοντέλο της οικογένειας.

«Το δικαίωμα της κυβέρνησης να νομοθετεί δεν αμφισβητείται. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποδεχθούμε σιωπηρά όσα γίνονται», διαμηνύεται. Ηδη, μέσα στις γιορτές, που ήταν μεγαλύτερη η προσέλευση πιστών στις εκκλησίες, το ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο των κηρυγμάτων πολλών ιεραρχών. Στο παρασκήνιο, συνεχίζονται οι εκατέρωθεν ζυμώσεις και η προσπάθεια άσκησης επιρροής. Από την πλευρά της κυβέρνησης το ζητούμενο είναι να κρατηθούν όσο το δυνατόν πιο χαμηλοί τόνοι από την Εκκλησία. Από την πλευρά της Εκκλησίας, να καταγραφεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφοροποίηση βουλευτών από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Θα βαφτίζουν;

Σε σχέση, τέλος, με μια συζήτηση που άνοιξε εάν τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών θα είναι αποδεκτά από την Εκκλησία, αν θα μπορούν να βαπτισθούν, ιεράρχης αναφέρει ότι «η Εκκλησία δεν αποκλείει κανέναν από το μυστήριο του βαπτίσματος. Ομως, οι έχοντες συνάψει πολιτικό γάμο δεν θα μπορούν να είναι ανάδοχοι, όπως ισχύει και τώρα».

kathimerini.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button