NewsΕλλάδαΕλληνική ΆμυναΕπικαιρότητα

”Κίμων”: Έως το 2025 στο Αιγαίο η φρεγάτα

Πολύ πιο μπροστά από το χρονοδιάγραμμα η παράδοση των Belharra

Η παράδοση της φρεγάτας “Κίμων” στην Ελλάδα αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2025

Μπροστά από το χρονοδιάγραμμα φαίνεται να είναι η κατασκευή των τριών φρεγατών Belharra του Πολεμικού Ναυτικού που χτίζονται στη Λοριάν της Γαλλίας. Ήδη η πρώτη φρεγάτα «Κίμων» βρίσκεται στο νερό για δοκιμές, με την παράδοσή της πλέον να υπολογίζεται μέχρι τα τέλη του Μαρτίου του 2025. Η δεύτερη με την ονομασία «Νέαρχος» βρίσκεται επίσης σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής, καθώς τα ναυπηγικά μπλοκ της είναι έτοιμα και αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία της συναρμογής της.

 

Φρεγάτα “Κίμων”: Μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2025 η παράδοσή της

Η παράδοση της φρεγάτας «Κίμων» αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Όσο για την 3η φρεγάτα «Φορμίων», έχει πραγματοποιηθεί η τελετή κοπής του πρώτου ελάσματος, δηλαδή της πρώτης λαμαρίνας που θα χρησιμοποιηθεί για να κατασκευαστεί η φρεγάτα. Η ταχύτητα παραγωγής και παράδοσης αποδεικνύει ότι ήταν σωστή η επιλογή των γαλλικών ναυπηγείων από την ελληνική πλευρά. Είναι αλήθεια ότι η ταχύτητα κατασκευής των φρεγατών εντυπωσίασε και τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια, που βρέθηκε την περασμένη Τετάρτη στην επίσημη τελετή καθέλκυσης της φραγάτας «Κίμων» και μάλιστα το συζήτησε με τον Γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιάν Λεκορνί, που τον ξενάγησε στο πλοίο. Οι ελληνικές Belharra ανήκουν στην επόμενη γενιά «ψηφιακών» φρεγατών και εξοπλίζονται με το κορυφαίο ραντάρ SeaFire που θα «βλέπει» σε μια ακτίνα 250 χιλιομέτρων. Το ραντάρ αυτό, όταν συνδυαστεί με τους υπερσύγχρονους αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30, θα μπορεί να βάλλει εναντίον αντίπαλων στόχων που βρίσκονται 150 χιλιόμετρα μακριά από το πλοίο, ενώ σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό μπορούσε να χτυπήσει το πολύ μέχρι 15 χιλιόμετρα.

Ο εξοπλισμός των νέων “ψηφιακών” φρεγατών Belharra

Ουσιαστικά το Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέτει πλοία με δυνατότητα να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ θα μπορούν να προσφέρουν και προστασία έναντι βαλλιστικών πυραύλων. Ο οπλισμός των νέων φρεγατών συμπληρώνεται από πυροβόλο των 76 χιλιοστών αλλά και το αεροπορικό σύστημα RAM. Οι νέες φρεγάτες του Πολεμικού μας Ναυτικού θα διαθέτουν και κορυφαίες ανθυποβρυχιακές δυνατότητες χάρη στο παγκοσμίως πρωτοπόρο sonar που φέρουν και τις υπερσύγχρονες ανθυποβρυχιακές τορπίλες. Ο εξοπλισμός των νέων «ψηφιακών» φρεγατών Belharra συμπληρώνεται από το υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα, το κορυφαίο παγκοσμίως γαλλικής δημιουργίας Κέντρο Πληροφοριών Μάχης SETIS.

*Δημoσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»

parapolitika.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button