NewsΕλλάδαΕπικαιρότηταΚαιρόςΚοινωνία

Κακοκαιρία Elias: Ποιες περιοχές θα πληγούν σήμερα – Στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 25/9 με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, προβλέπει πιο αναλυτικά:

Σήμερα, κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της Μακεδονίας και της Θράκης), τις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στη Θεσσαλία (στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας), στη Στερεά (στους νομούς Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Φωκίδας) και στην Ήπειρο (στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας).

Την Τετάρτη κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, την κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Φθιώτιδας, στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

Την Πέμπτη (28/9) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες έως το μεσημέρι στις Σποράδες, τη Μαγνησία, τη βόρεια Εύβοια, και τα βορειοανατολικά τμήματα της Στερεάς. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Στήνουν οδοφράγματα στη Θεσσαλία – Προβλήματα σε Αχαΐα και Κορινθία

Αγωνία επικρατεί στην πολύπαθη Θεσσαλία για τα νέα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να πλήξουν την περιοχή τις επόμενες ώρες. Οι επιχειρηματίες στήνουν οδοφράγματα, ενώ οι κάτοικοι δημιουργούν αναχώματα με σακιά από άμμο έξω από τα σπίτια στη Λάρισα από φόβο να μην πλημμυρίσουν και πάλι.

Τα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας αλλά και του στρατού και ιδιώτες συμμετέχουν σε μια προσπάθεια αποκατάστασης των πληγών, όπως για παράδειγμα αποκατάσταση αναχωμάτων που έσπασαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κακοκαιρίας, αλλά και καθαρισμός των ρεμάτων και των ποταμών.

Αγωνία και στην Καρδίτσα. Από τις 19:30 χθες άρχισε να βρέχει καταρρακτωδώς σε όλη την περιοχή μέχρι και τον Παλαμά, δηλαδή εκεί που πλημμύρισαν τα χωριά και κατά τη διάρκεια μάλιστα κάποιων ωρών ήταν αρκετά έντονο το φαινόμενο με καταιγίδες και κεραυνούς, ενώ υπήρξαν και διακοπές ρεύματος, με αποτέλεσμα να υπάρξει μια αναστάτωση στο κέντρο.

Στο Μουζάκι της Καρδίτσας είναι σε εξέλιξη εργασίες επιχωματώσεων της κοίτης του ποταμού Παμίσου. Είναι ένας από τους παραποτάμους του Πηνειού που είχαν πλημμυρίσει, με αποτέλεσμα να υπερχειλίσει ο Πηνειός και γι αυτό βρίσκονται όλοι επί ποδός.

Εξάλλου, το τοπικό συντονιστικό όργανο του Δήμου Παλαμά συνεδρίασε και καθόρισε τις θέσεις συγκέντρωσης των κατοίκων κάθε κοινότητας για το ενδεχόμενο πλημύρας. Αποφασίστηκε ότι εφόσον απαιτηθεί εκκένωση οικισμού/ών λόγω σοβαρών πλημμυρικών φαινομένων, όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να φιλοξενηθούν στα ψηλότερα σπίτια και οι υπόλοιποι να φύγουν από τα σπίτια τους στις προκαθορισμένες θέσεις που υπάρχουν σε κάθε κοινότητα.

Μικρά προβλήματα σημειώθηκαν σε χωριά των Τρικάλων από καταρρακτώδεις βροχές και έντονη χαλαζόπτωση καθώς δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ωστόσο τα προβλήματα αυτά μέχρι στιγμής είναι ελεγχόμενα.

Ώρες αγωνίας και για τους κατοίκους του Βόλου, που ακόμα επιχειρούν να αποκαταστήσουν βασικές καθημερινές ανάγκες. Μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας δουλεύουν σε διάφορα σημεία, τα οποία είναι κομβικής σημασίας και πρέπει όσο γίνεται περισσότερο να καθαριστούν και να διευθετήσουν την ανεμπόδιστη ροή των χειμάρρων και των ποταμών.

Σφοδρή βροχόπτωση και χαλαζόπτωση έπληξε χθες την Αχαΐα και την Κορινθία. Αργά το βράδυ, δόθηκε στην κυκλοφορία, το ρεύμα προς Αθήνα, στον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Αθηνών, που είχε διακοπεί νωρίτερα, λόγω κατολίσθησης.

Η κίνηση σήμερα γίνεται από το ρεύμα προς Αθήνα μέσω αμφιδρόμησης στο αντίθετο ρεύμα από το σταθμό διοδίων του Ελαιώνα στο 163ο χιλιόμετρο έως το 160ο. Όχι γιατί υπάρχουν κάποια προβλήματα, καθώς έχει καθαριστεί ο δρόμος, αλλά κυρίως για προληπτικούς λόγους. Αν υπάρξει νέα βροχόπτωση δεν αποκλείεται να έχουμε νέα κατολισθητικά φαινόμενα.

Διακοπή κυκλοφορίας υπάρχει όμως στη γραμμή Διακοπτό – Καλάβρυτα λόγω κατολίσθησης. Τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται με λεωφορεία μέχρι νεοτέρας.

Είχαμε όμως και πολύ μεγάλη χαλαζόπτωση στα Καλάβρυτα, το Μάνεσι, το Τρεχλό, το Κρυονέρι κτλ και είχε σαν αποτέλεσμα να υποστούν καταστροφές καλλιέργειες, αυτοκίνητα, κεραμοσκεπές, ηλιακοί συσσωρευτές αλλά και θερμοκήπια. Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και Δήμος Καλαβρύτων θα ξεκινήσουν την καταγραφή των ζημιών από σήμερα. Μάλιστα, ο Δήμος έχει απευθύνει κάλεσμα σε όσους πολίτες έχουν πληγεί να περάσουν από το Δημοτικό κατάστημα και να κάνουν σχετικές δηλώσεις για να επισπευσθούν οι διαδικασίες των αποζημιώσεων από το Ταμείο Αρωγής.

Πλημμυρικά φαινόμενα σημειώθηκαν και στο Ξυλόκαστρο, όπου σήμερα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία, ενώ δεν εκτελούνται τα δρομολόγια του οδοντωτού σιδηροδρόμου από το Διακοπτό προς τα Καλάβρυτα.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, από χθές το απόγευμα, Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, έως σήμερα στις 7:00 το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 48 κλήσεις, ενώ ενέργειες έγιναν σε 15 περιπτώσεις για αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκε ένα άτομο σε ασφαλές σημείο.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε χθες από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), το σύστημα κακοκαιρίας που θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, έλαβε την ονομασία Elias. Τέλος η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button