NewsΕπικαιρότηταΟικονομία

Καύσιμα: Ξεπέρασε (ξανά) τα €2 το λίτρο η βενζίνη

Οι αυξήσεις των τιμών στην εγχώρια αγορά καυσίμων αποδίδονται στην ανοδική πορεία των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου

Εσπασε το φράγμα των 2 ευρώ ανά λίτρο η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης. Με ένα ανοδικό σερί 73 ημερών το πολυζήτητο καύσιμο για τον εφοδιασμό και τις μετακινήσεις των Ι.Χ. αυτοκινήτων φτάνει πια σε απλησίαστα επίπεδα για τα οικονομικά των νοικοκυριών και επαγγελματιών. Η συνολική αύξηση στο διάστημα 1ης Ιουλίου – 12 Σεπτεμβρίου είναι της τάξης των 0,139 ευρώ ανά λίτρο.

Ετσι χθες η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ήταν στα 2,002 ευρώ ανά λίτρο και την 1η Ιουλίου ήταν στα 1,863 ευρώ ανά λίτρο.

Τα παραπάνω προκύπτουν από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης και με βάση αυτά τα στοιχεία οι μέσες τιμές της αμόλυβδης σε νομούς αγγίζουν ακόμα και τα 2,25 ευρώ ανά λίτρο. Για την ακρίβεια στις Κυκλάδες είναι στα 2,49 ευρώ ανά λίτρο και στα Δωδεκάνησα στα 2,164 ευρώ ανά λίτρο.

Σε πραγματικές τιμές η ακριβότερη βενζίνη στην Ελλάδα είναι στη Σαντορίνη με 2,467 ευρώ ανά λίτρο και στη Λέρο με 2,45 ευρώ ανά λίτρο. Νησιά κι άλλες περιοχές της χώρας με χαμηλό βαθμό ανταγωνισμού πρωτοστατούν στο ράλι της ακρίβειας. 

Η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης δεν είναι πολύ μακριά από τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα. Στις 12 Σεπτεμβρίου 2022 η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης ήταν στα 1,964 ευρώ ανά λίτρο. Πέρυσι τέτοια εποχή, το καύσιμο βρισκόταν σε τροχιά αποκλιμάκωσης.

Είχαν προηγηθεί η άνοιξη και το καλοκαίρι του 2022 όπου, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, οι τιμές των υγρών καυσίμων στην Ελλάδα κατέρριπταν ρεκόρ εποχών με τις τιμές να φτάνουν σε μέσα επίπεδα πολύ πάνω από τα 2,20 ευρώ ανά λίτρο.

Το πετρέλαιο

Οι αυξήσεις των τιμών στην εγχώρια αγορά καυσίμων αποδίδονται στην καυτή πορεία των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου και των προϊόντων του. Το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ βρίσκεται μία ανάσα από τα 91 δολάρια το βαρέλι και πιο συγκεκριμένα χθες διαπραγματευόταν στα 90,88 δολάρια το βαρέλι.

Στις αρχές του Ιουνίου το εύρος των τιμών ήταν στα 72 με 73 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται δηλαδή για μία αύξηση της τάξης των 20 δολαρίων το βαρέλι, η οποία επηρεάζει αρχικά και τις υπόλοιπες χρηματιστηριακές αγορές πετρελαιοειδών και στη συνέχεια και τις τοπικές αγορές των υγρών καυσίμων.

Η ανοδική τροχιά της βενζίνης και των άλλων καυσίμων έρχεται να προσθέσει νέα βάρη στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, οι οποίοι πλήττονται από το κύμα της ακρίβειας στα βασικά αγαθά διατροφής και είδη νοικοκυριού.

Επιπλέον πυροδοτεί πρόσθετα κόστη σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που χρησιμοποιούν τη βενζίνη και άλλα πετρελαιοειδή προϊόντα για τις μετακινήσεις των οχημάτων τους.

Εντυπη Έκδοση ΤΑΝΕΑ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button