NewsΕλλάδαΕπικαιρότηταΚοινωνία

Προεκλογική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα: Μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις

Μέλη του κινήματος ΠΑΜΕ, του ΚΚΕ, εργατικών σωματείων και απλοί πολίτες παίρνουν μέρος σε συγκέντρωση και πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά στο Σύνταγμα

Συγκεντρώσεις στην Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις – «Η κυβέρνηση τιμάει την Εργατική Πρωτομαγιά με τις πράξεις της» το μήνυμα του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη

Μεγάλες σε συμμετοχή και δυναμικές σε παλμό και ένταση ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Εργατική Πρωτομαγιά.

«Στις εκλογές της 21ης Μαΐου δυναμώνουμε το ΚΚΕ για να είναι δυνατός ο λαός μας, δυνατό το εργατικό λαϊκό κίνημα, να δυναμώσει η κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και του χωριού, για να αποτρέψουμε αντιλαϊκά μέτρα, για να πάρουμε ανάσες ανακούφισης, κυρίως όμως να ανοίξουμε το δρόμο για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των εκμεταλλευτών του λαού μας. Συνεχίζουμε δυνατά!» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά στο Σύνταγμα.

Με υψωμένες γροθιές και τον ύμνο της Διεθνούς ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι «θα συνεχίσουν αταλάντευτα στον ίδιο δρόμο, δεν θα υποταχθούν στους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων και του πολιτικού προσωπικού τους, για να πληρώσουν με νέες θυσίες την κρίση και τον πόλεμο».

Από το πρωί στις προσυγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στην πλατεία Κάνιγγος, την Ομόνοια, τα Προπύλαια Πανεπιστημίου, τους Στύλους του Ολυμπίου Διός και την Λεωφόρο Αλεξάνδρας, έδωσαν το «παρών» Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Παράλληλα, στην πλατεία Κλαυθμώνος συγκεντρώθηκε πλήθος διαδηλωτών που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ΓΣΣΕΕ της ΑΣΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ).

Ξεχωριστό χρώμα προσέδωσε η παρουσία Γάλλων συνδικαλιστών. Οι εργαζόμενοι της Γαλλίας έχουν κινητοποιηθεί έντονα το τελευταίο διάστημα ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μακρόν και οι εκπρόσωποί τους στη σημερινή συγκέντρωση της Αθήνας ανάρτησαν πανό σε δύο γλώσσες: «Οι λαοί θα νικήσουν – Les peoples gagneront». Νωρίτερα, επισκέφτηκαν το Σκοπευτήριο της Καισαριανής και κατέθεσαν λουλούδια.

Όσον αφορά τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, οι διαδηλωτές από τα διάφορα μέρη του κέντρου της Αθήνας, κατευθύνθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, για το κύριο μέρος της απεργιακής κινητοποίησης φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των εργατικών αγώνων και διεκδικήσεων. Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε συμβολικά με την απαγγελία του ποιήματος «Σώπα, μη μιλάς» του Τούρκου ποιητή και λογοτέχνη Αζίζ Νεσίν, το οποίο απήγγειλε ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός.

Συγκεντρώσεις και πορείες σε όλες τις μεγάλες πόλεις

Με συγκεντρώσεις και πορείες τιμούν τους διαχρονικούς αγώνες της εργατικής τάξης με αφορμή την Εργατική Πρωτομαγιά, οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης.

Στις 10.30, συγκέντρωση έξω από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο πραγματοπόησε το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ.Σε αυτήν θα συμμετέχει και το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Στις 11.00 μέλη του ΠΑΜΕ συγκετρώθηκαν στο άγαλμα Βενιζέλου.

Στις 10.00 συγκέντρωση στην Καμάρα πραγματοποίησαν άτομα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Με βροχερό καιρό και δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις τιμήθηκε στα Χανιά η Εργατική Πρωτομαγιά. Το Εργατικό Κέντρο Χανίων με άλλους φορείς και κόμματα, πραγματοποίησε συγκέντρωση στο μνημείο ειρήνης και εργαζομένων στο Πασακάκι. Η εκδήλωση περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση, χαιρετισμούς των διοργανωτών και κατάθεση στεφάνων. Παράλληλα εκπρόσωποι από πρωτοβάθμια σωματεία, κόμματα της αριστεράς και φορείς της πόλης πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά από την δημοτική αγορά της πόλης και πορεία σε κεντρικούς δρόμους των Χανίων. Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Με συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, τιμήθηκε φέτος στην αχαϊκή πρωτεύουσα η Εργατική Πρωτομαγιά.

Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης, όπου κυριάρχησε το σύνθημα, «οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου θα νικήσουν», συμμετείχαν σωματεία, συνδικάτα, οργανώσεις, φοιτητικοί σύλλογοι, συνταξιούχοι, πολιτικά κόμματα κ.α.

Επίσης, συμμετείχαν ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, μαζί με τη δημοτική αρχή.

Μετά τις ομιλίες εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου και σωματείων ακολούθησε πορεία, η οποία κατέληξε έξω από το εργατικό κέντρο.

Νωρίτερα, αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου και της δημοτικής αρχής

Μηνύματα από κυβέρνηση και κόμματα για την Εργατική Πρωτομαγιά

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος ‘Ακης Σκέρτσος με αφορμή τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς και αφού εύχεται «καλή εργατική Πρωτομαγιά σε όλες και όλους» αναφέρεται σε ανάρτησή του στα 4 πράγματα που απαιτούνται για την βελτίωση στην αγορά εργασίας.

«Δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας με λιγότερους φόρους στην εργασία και το κεφάλαιο που φέρνουν περισσότερες και καλύτερες νέες επενδύσεις μαζί με υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα στους εργαζόμενους. Σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και ελεγκτικούς μηχανισμούς για να εντοπίζεται αποτελεσματικά η εργοδοτική αυθαιρεσία και να υπάρχει στην πράξη προστασία των εργαζόμενων.

Σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα μαζί με μαζικά προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης των εργαζομένων και των ανέργων ώστε να αποκτούν νέες δεξιότητες συμβατές με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Ένα νέο κοινωνικό κράτος που στηρίζεται περισσότερα στις υπηρεσίες προς τους νέους εργαζόμενους γονείς -άντρες και γυναίκες- μαζί με έξυπνες πολιτικές που μετατρέπουν τα επιδόματα ανεργίας σε κίνητρα εργασίας. Αυτή την πολιτική εφαρμόζουμε εδώ και 4 χρόνια και τολμώ να πω ότι έχει φέρει ήδη σημαντικά αποτελέσματα» υπογραμμίζει.

«Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς υπενθυμίζει τη σημασία των εργασιακών δικαιωμάτων για την κοινωνική συνοχή, όπως και τους αγώνες που έγιναν για αυτά», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του στο twitter.

Κωστής Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά με το έργο της

«Η κυβέρνηση τιμά την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς με το έργο της τελευταίας τετραετίας, με σημαντικότερο επίτευγμα τη μείωση του πλήθους των ανέργων κατά 300.000, από 825.000 τον Ιούνιο του 2019 σε 526.000 τον Φεβρουάριο του 2023 και του ποσοστού ανεργίας από το 17,5%, που την παραλάβαμε, σε 11,4%» αναφέρει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σε δήλωσή του.

Όπως επισημαίνει, δεν είναι τυχαίο ότι, τους τελευταίους μήνες, ολοένα και περισσότερο στον δημόσιο διάλογο συζητείται η δυσκολία ορισμένων επιχειρήσεων να βρουν εργαζόμενους και η επακόλουθη βελτίωση των αμοιβών, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς.

Πέραν από τη μείωση της ανεργίας, όπως σημειώνει, την τελευταία τετραετία:

– Αυξήθηκε τρεις φορές ο κατώτατος μισθός, από 650 ευρώ το 2019 σε 663 ευρώ τον Ιανουάριο του 2022, 713 ευρώ τον Μάιο του 2022 και 780 ευρώ από τον Απρίλιο του 2023. Σωρευτικά, η αύξηση διαμορφώνεται στο 20%.

– Μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες.

– Ξεκίνησε η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ, ασφαλιστικές και εταιρίες security, επίκειται η εφαρμογή της στις ΔΕΚΟ και, μετά τις εκλογές, θα επεκταθεί στη βιομηχανία, στην εστίαση και στον τουρισμό. Η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς αυξάνει την ασφαλιστική ύλη.

– Υιοθετήθηκαν νέες άδειες για τη συμφιλίωση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή: επέκταση της άδειας και του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες, άδεια πατρότητας 14 ημερών, γονική άδεια 4 μηνών, άδεια φροντιστή, δικαίωμα ευέλικτων ρυθμίσεων για γονείς και φροντιστές κ.ά..

– Ψηφίστηκε ο νόμος για την Προστασία της Εργασίας, που προβλέπει, μεταξύ άλλων:

Δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία.

Υποχρεώσεις υγείας και ασφάλειας για τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Μέτρα για την πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των κινδύνων βίας και παρενόχλησης στην εργασία.

Συνδικαλιστικά δικαιώματα για τους απασχολούμενους στα delivery, θέσπιση υποχρέωσης για τις ψηφιακές πλατφόρμες να καλύπτουν τα έξοδα για τον προστατευτικό εξοπλισμό και ίδιες υποχρεώσεις πρόνοιας, υγιεινής και ασφάλειας, με τους εργαζόμενους με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας.

Αύξηση της αποζημίωσης απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες στο επίπεδο που ισχύει για τους υπαλλήλους.

– Αναβαθμίστηκε το ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρηση Εργασίας και ενισχύθηκε με σύγχρονο εξοπλισμό για άμεσους, αντικειμενικούς και διαφανείς ελέγχους.

– Τέθηκαν σε εφαρμογή νέες πρωτοβουλίες για στήριξη των ανέργων, όπως το επίδομα εργασίας στους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά και το μπόνους 300 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους για κατάρτιση ψηφιακού ατομικού σχεδίου δράσης, που έχει ήδη καταβληθεί σε 65.000 ανέργους.

– Υπερτετραπλασιάστηκε (+372%) ο ρυθμός των προσλήψεων, μέσω των προγραμμάτων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), από 762 τον μήνα ο 2019 σε 2.841 το 2023 και δημιουργήθηκαν συνολικά, σε 3,5 χρόνια, 125.000 νέες θέσεις εργασίας.

– Εγκαινιάστηκαν συνεργασίες με διεθνείς κολοσσούς στον τομέα της κατάρτισης (Google, Amazon, Microsoft, Cisco, Coursera). Ήδη, ξεκίνησε η κατάρτιση 125.000 ανέργων και εργαζομένων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.

– Επανεκκίνησε η στεγαστική πολιτική του κράτους, με έμφαση στους νέους και στους ευάλωτους πολίτες, με την υλοποίηση προγραμμάτων, που συγκεντρώνουν ήδη μεγάλο ενδιαφέρον από τους δικαιούχους.

«Ασφαλώς, υπάρχουν ακόμη πολλά που μπορούν και πρέπει να γίνουν. Η αύξηση των μισθών βρίσκεται στον πυρήνα του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία: όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο ένας από τους τέσσερις στόχους στον τομέα της οικονομίας την επόμενη τετραετία είναι η αύξηση των μισθών, ώστε ο μέσος μισθός να ανέλθει στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950 ευρώ.

Παράλληλα, επιδίωξη της κυβέρνησης θα είναι η επέκταση της εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, που αποτελεί εγγύηση για τον σεβασμό του ωραρίου εργασίας και των υπερωριών.

Όμως, η θετική πορεία δεν είναι δεδομένη και η πρόοδος, που επιτεύχθηκε με την προσπάθεια της προηγούμενης τετραετίας, θα κινδυνεύσει να χαθεί, αν δεν υπάρχει σοβαρότητα και πολιτική σταθερότητα, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για επενδύσεις, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας» υπογραμμίζει ο κ. Χατζηδάκης.

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Στις 21 Μαΐου οι εργαζόμενοι θα ανοίξουν το δρόμο στη δικαιοσύνη

«Η αξιοπρέπεια, η ελευθερία και η δημοκρατία στη δουλειά και στη ζωή θα νικήσουν», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στο μήνυμα του για την Εργατική Πρωτομαγιά, βάλλοντας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα εργασιακά.

«137 χρόνια μετά τον ηρωικό αγώνα των εργατών στο Σικάγο τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά. Τιμούμε τους αγώνες των εργαζομένων στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο, για αξιοπρέπεια στη δουλειά και στη ζωή», αναφέρει ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Προσθέτει ότι «οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα αυτά τα 4 χρόνια έχουν δει το εισόδημά τους να εξανεμίζεται από την αισχροκέρδεια, το οκτάωρο να εξαφανίζεται, τις απλήρωτες υπερωρίες και την εργοδοτική ασυδοσία να γίνονται νόμος από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη προς όφελος των λίγων και ισχυρών». Συμπληρώνει ότι «σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η τρομοκρατία των εργαζομένων λίγο πριν τις εκλογές», σχολιάζοντας ότι «δεν πέρασαν πολλές ημέρες από το βίντεο της ντροπής, που έδειχνε εργοδότη να απειλεί και να εκβιάζει τους εργαζόμενούς του για το τι θα ψηφίσουν, με επιστάτη τον ‘Αδωνι Γεωργιάδη».

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπογραμμίζει ότι «σήμερα οι εργαζόμενοι δίνουν το σήμα στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα» και πως «στις 21 Μαΐου θα πουν ‘Ως εδώ!’, θα γυρίσουν την πλάτη στην αδικία και θα ανοίξουν το δρόμο στη δικαιοσύνη. Για καλύτερους μισθούς, χαμηλότερες τιμές, συλλογικές συμβάσεις, ασφάλεια στην εργασία».

Τονίζει στο ίδιο πλαίσιο ότι «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν θα καταφέρει να τους σταματήσει να σκέφτονται και να ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή» και πως «η αξιοπρέπεια, η ελευθερία και η δημοκρατία στη δουλειά και στη ζωή θα νικήσουν».

Ν. Ανδρουλάκης: Να οικοδομήσουμε νέα ελπίδα κοινωνικής δικαιοσύνης

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας για την εργατική Πρωτομαγιά.

Αναλυτικά η δήλωση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής:

«Σήμερα, εργατική Πρωτομαγιά, ημέρα μνήμης των αγώνων και των θυσιών των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους, αλλά και λίγο πριν τις εθνικές εκλογές έχουμε χρέος να αποτιμήσουμε την πραγματική θέση των εργαζομένων και της ελληνικής οικονομίας.

Οι πραγματικοί μισθοί, μόνο το 2022, μειώθηκαν 7.4% και η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών είναι η τρίτη χειρότερη ανάμεσα στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι συλλογικές συμβάσεις υπονομεύτηκαν. Η ανάπτυξη του κ. Μητσοτάκη είναι η ανάπτυξη για θέσεις εργασίας των 400 και 500 ευρώ, που συνεχίζουν να κάνουν τους νέους μας να έχουν προτεραιότητα τη φυγή στο εξωτερικό.

Γι’ αυτό λοιπόν στις 21 Μαΐου καλώ όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες να ενώσουμε τις αγωνίες μας και να πάρουμε μαζί απόφαση Αλλαγής για να οικοδομήσουμε μια νέα ελπίδα κοινωνικής δικαιοσύνης, προοπτικής για όλους τους Έλληνες, για όλες τις Ελληνίδες και κυρίως για τις νεότερες γενιές».

ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη: Μία μετοχή, μία ψήφος για κάθε εργαζόμενο

Με αφορμή τη σημερινή εργατική πρωτομαγιά, το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη υπενθυμίζει τη θέση του για «μια μετοχή, μια ψήφο» σε κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο. Τη σχετική θέση είχε αναπτύξει ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη Γιάνης Βαρουφάκης, στην ομιλία του, το Σάββατο, στην Καβάλα. Όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, το όραμα του ΜέΡΑ25 θα αποτελέσει «μια πραγματική επανάσταση στις σχέσεις εργατών και κεφαλαίου, επειγόντως απαραίτητη για να σωθούν οι εργαζόμενοι…» από τη σημερινή «εργασιακή ζούγκλα».

Αναλυτικά, η πρόταση του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη προβλέπει συνέλευση μετόχων – εργαζομένων, που θα διορίζει το διοικητικό συμβούλιο. Με τον τρόπο, όπως υποστήριξε στην ομιλία του ο Γ. Βαρουφάκης, θα καταργηθεί το χρηματιστήριο και η αγορά εργασίας.

gr.euronews.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button