NewsΕλλάδαΕπικαιρότηταΚοινωνία

Ακρίβεια: Αδιανόητη αύξηση τιμής στο ελαιόλαδο

Ελαιόλαδο σε τιμή ουίσκι και ίσως και ακόμα ακριβότερο, με την επόμενη σοδειά στα ράφια σε λίγες εβδομάδες.

Ελαιόλαδο σε τιμή ουίσκι και ίσως και ακόμα ακριβότερο, με την επόμενη σοδειά στα ράφια σε λίγες εβδομάδες.

Σήμερα επώνυμο ουίσκι έχει 26,43 ευρώ το λίτρο ελαιόλαδο επώνυμο βιολογικό είναι στα 17,6€ και ιδιωτικής ετικέτας στα 9,42, όμως αυτή η τιμή λιανικής δεν θα υπάρχει σε λίγους μήνες και αυτό επειδή, όπως γράφει ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος»:

«Ποδαρικό» στα 9,25 ευρώ/κιλό έκανε η πρώτη παρτίδα ελαιολάδου της νέας σεζόν 2023-24, στον πρώτο διαγωνισμό, δίνοντας το στίγμα για το πώς θα κινηθεί η νέα ελαιοκομική περίοδο, η οποία θα ξεκαθαρίσει με την συγκομιδή της κύριας ποικιλίας, της Κορωνέικης».

Με τιμή χονδρικής στα 9 ευρώ οι ειδικοί έβλεπαν το λάδι στο ράφι να φθάνει τα 20 ευρώ.

«Φέτος, όπως είπε ο Β. Πρωτογεράκης αναμένεται τιμή έναρξης για τη χονδρική τα 9 ευρώ. Πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι να φτάσει στο τραπέζι των πολιτών, η τιμή του ελαιολάδου μπορεί να φτάσει κοντά στα 20 ευρώ το λίτρο», γράφει «Η Αυγή».

Την ίδια ώρα, επιτήδειοι εκμεταλλεύονται την ανέχεια των καταναλωτών και η αγορά έχει γεμίσει αμφίβολης ποιότητας αλλά και νοθευμένο λάδι, δεν είναι μόνο το πόρτα πόρτα σαν αυτό που καταναλωτής αγόρασε στην Πέλλα.

Η αστυνομία στο Κιλκίς εντόπισε ακόμα 400 λίτρα, ενώ άλλα 115 λίτρα λαδιού, αγνώστου προέλευσης και αμφιβόλου ποιότητας που προσομοίαζε σε ελαιόλαδο εντοπίστηκαν στην Κοζάνη.

Πόσο θα «πετάξει» η τιμή στο ελαιόλαδο

Μόλις τον Αύγουστο η τιμή από τον παραγωγό ήταν στα 8 ευρώ. Η τιμή έφτασε και τα 8,5 από τα 4,5 σε πολλές περιπτώσεις και η νέα αύξηση στην τιμή χονδρικής είναι βέβαιο πως θα περάσει και πάλι στην λιανική.

Και αυτό χωρίς να υπολογίζονται στρογγυλοποιήσεις αλλά και νέες αυξήσεις λόγω ενεργειακού και μεταφορικών, ήδη άλλωστε το λάδι πολλοί το πληρώνουν ήδη στα 22 ευρώ αγοράζοντας μπουκαλάκια των 50 ml στα 1.10 το τεμάχιο.

«Αν λάβουμε υπόψιν την τιμή του ελαιολάδου μάλλον θα αγοράζουμε πλέον ως είδος πολυτελείας, σε μικρά μπουκαλάκια που θυμίζουν δείγματα. Η τιμή προς 1,10 το μπουκαλάκι ενώ αν προσέξεις το ταμπελάκι η τιμή του λίτρου είναι στα 22 ευρώ», γράφει το «rthess.gr».

Ψέκασμα ελαιολάδου όπως στα αντιηλιακά

Μια άλλη διαδομένη μέθοδος για οικονομία είναι το σπρέι ελαιόλαδου οπότε πραγματικά η οικονομία γίνεται σταγόνα σταγόνα.

Μόδα μάλιστα έχουν γίνει και οι ψεκαστήρες λαδιού με τις συμβουλές για οικονομία να κατακλύσουν το δίκτυο.

«Ίσως να μην το ξέρετε αλλά τα περισσότερα συμβατικά σπρέι μαγειρέματος δεν έχουν μόνο λάδι, πολλά έχουν πρόσθετα όπως σιλικόνη που χρησιμοποιείται σε βαφές και προωθητικά όπως προπάνιο, ναι προπάνιο, αλλά μπορείς να κάνεις εναλλακτικά το δικό σου, και είναι τόσο πολύ φτηνότερο και είναι καλύτερο για εσένα, ένα μέρος λαδιού και τέσσερα νερό και είσαι έτοιμος», αναφέρεται σε βίντεο στο youtube.

Αυτού του είδους οι λύσεις βέβαια στην πραγματικότητα δεν είναι λύσεις αφού το ελαιόλαδο έχει θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τον οργανισμό που ούτε νερωμένα ούτε με την μορφή αποσμητικού η αντιηλιακού μπορούν να μας ωφελήσουν όμως από την άλλη οι καταναλωτές απλά δεν αντέχουν να αγοράσουν το άλλοτε σε αφθονία και λογική τιμή ελαιόλαδο που υπήρχε σε κάθε σπίτι.

megatv.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button