NewsΕγκληματικότηταΕλλάδαΕπικαιρότηταΚοινωνίαΠολιτική

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΥΜMΟΡΦΩΘΕΙΤΕ αλλιώς σας κλείνω

Τριπλέτα σκληρών μέτρων κατά της οπαδικής βίας -

Ξεκάθαρο μήνυμα για την αποφασιστικότητά της να κόψει την… μπάλα σε όσους εξακολουθούν να δίνουν ασίστ στην αποκτήνωση της οπαδικής βίας που κυριαρχεί στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο εξέπεμψε η κυβέρνηση. Με τα αποκαλυπτήρια των νέων μέτρων δίνεται τελεσίγραφο δύο μηνών για πλήρη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τους νόμους. Ταυτόχρονα ισχυροποιείται ο κλοιός γύρω από τους χούλιγκαν και όσους τους υποθάλπουν ή τους ανέχονται, με την αναβάθμιση της ποινικής έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς.

Προς αυτήν την κατεύθυνση μάλιστα θα αξιοποιηθεί το μοντέλο των εγκληματικών οργανώσεων, που χρησιμοποιήθηκε για την εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής. Το μήνυμα αυτό πάντως συνοδεύεται από την αυστηρή προειδοποίηση του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο εκφράζει την πίστη του στην επάρκεια των μέτρων που μπαίνουν άμεσα σε εφαρμογή. «Εάν, όμως, κρίνουμε ότι χρειάζονται και ακόμα πιο σκληρά αλλά δίκαια μέτρα, διαβεβαιώνουμε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα πως δεν θα διστάσουμε στιγμή. Δεν θα σταματήσουμε λεπτό, θα συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά, μέχρι να υλοποιηθούν και να αποδώσουν προς όφελος των πολιτών το σύνολο των πρωτοβουλιών μας», όπως διαμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Ηχηρό χτύπημα

Σε πρώτο χρόνο, το τέλος της ανοχής της ελληνικής Πολιτείας απέναντι στις δολοφονικές πρακτικές των εγκληματικών οργανώσεων που λυμαίνονται τον ελληνικό αθλητισμό αποτυπώθηκε με ένα ηχηρό χτύπημα τριών αξόνων στην αιχμή του οποίου είναι η διεξαγωγή όλων των αγώνων της Super League 1 κεκλεισμένων των θυρών για τους επόμενους δύο μήνες, δηλαδή μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2024. Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και για τους εντός έδρας αγώνες των ομάδων β’ της Super League 2, οι οποίες ανήκουν στις αντίστοιχες ΠΑΕ της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας. «Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας.

Το οφείλουμε σε όλα τα θύματα της οπαδικής βίας, σε όσους κινδύνευσαν, σε όσους έχασαν περιουσίες και σε αυτούς που στερήθηκαν τη δυνατότητα να πηγαίνουν στο γήπεδο με τα παιδιά τους», λέγεται από επίσημα κυβερνητικά χείλη. Το «λουκέτο» στις κερκίδες συμπεριλήφθηκε σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προγραμματιζόταν να πάρει τον δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφείο εντός της Δευτέρας και θα έχει άμεση εφαρμογή.

Οι διατάξεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπουν επίσης ότι με έκδοση Κοινής Υπουργικής

Απόφασης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου και του υπουργού αναπληρωτή
Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση, η απαγόρευση της παρουσίας φιλάθλων στις κερκίδες θα εφαρμόζεται και στους αγώνες που περιλαμβάνονται στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις των ομάδων της Super League «για
λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας».

Ματς κεκλεισμένων των θυρών Τα διαπιστευτήρια της κυβερνητικής αποφασιστικότητας μάλιστα επιδίδονται άμεσα, καθώς ήδη είναι στα σκαριά η πρώτη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία θα εκδοθεί για τον προσεχή εντός έδρας αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα για το Europa League, ο οποίος κατά την απόφαση της κυβέρνησης θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών για προφανείς λόγους ασφαλείας μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα.

Το μέτρο της απαγόρευσης διάθεσης εισιτηρίων και της παρουσίας θεατών έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2024, όπως προβλέπεται και στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ισχύει και στους αγώνες ποδοσφαίρου του Κυπέλλου Ελλάδας, καθώς και σε φιλικούς αγώνες, εφόσον η γηπεδούχος ομάδα συμμετέχει στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών, Super League 1, της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου 2023-2024. Από την άλλη, όπως έγινε γνωστό, οι ποινές για αγώνες κεκλεισμένων των θυρών που έχουν ήδη επιβληθεί ή θα επιβληθούν έως τη δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου αναστέλλονται ως το ορόσημο της κρίσης της Πολιτείας για την πρόοδο που θα σημειώσουν οι ΠΑΕ.

Έρευνα με πιλότο την εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής.

Eως τις 12 Φεβρουαρίου, όλες οι ομάδες θα περάσουν από την κρησάρα της ελληνικής Πολιτείας για τις αλλαγές που έπρεπε να έχουν πραγματοποιήσει στο μοντέλο λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεών τους. Ειδικότερα οι σαρωτικοί έλεγχοι που θα γίνουν στο σύνολο των γηπέδων της Super League 1 θα αφορούν την εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της UEFA. Θεωρείται από την κυβέρνηση σε συνεννόηση και με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου ένα από τα κομβικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των φαινόμενων βίας. Προαπαιτούμενο είναι και η ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχου τους και αξιοποίησης του υλικού τους από τις αρμόδιες αρχές. Από εξετάσεις θα περάσουν οι ΠΑΕ και για το σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας. «Είναι σημαντικό σε αυτή την προσπάθεια να έχουμε δίπλα μας όλους όσοι εμπλέκονται στον χώρο του ποδοσφαίρου, όσοι επενδύουν χρήματα. Θέλουμε να βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα, θωρακίζοντας τον επαγγελματικό αθλητισμό, ενισχύοντας έτσι ευρύτερα τον αθλητισμό. Τα μεγαλύτερης ή μικρότερης έκτασης θλιβερά περιστατικά των τελευταίων πολλών ετών αποδεικνύουν ότι το πρόβλημα δεν είναι ενός ή δύο συλλόγων, αλλά δυστυχώς έχει πολύ μεγαλύτερη έκταση», είναι το μήνυμα που εξέπεμψε το Μέγαρο Μαξίμου προς τους ιδιοκτήτες των ομάδων, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου. Καμία ανοχή Κρίσιμο στάδιο της κυβερνητικής αντεπίθεσης είναι η επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου και του υπουργού αναπληρωτή Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη.

Με την επίσκεψή τους, οι συναρμόδιοι θα αποτυπώσουν εν τοις πράγμασι την κυβερνητική πρόθεση για την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς, κατά την έρευνα πιλότο που οδήγησε στη φυλακή τους εγκεφάλους και τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Οι δύο υπουργοί της κυβέρνησης θα προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των αρχών για την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας. Όπως λένε από το Μέγαρο Μαξίμου, θα διαμηνύσουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι η ελληνική Πολιτεία δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή στα φαινόμενα αυτά.

«Η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη θα διερευνήσει σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις. Ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα. Αν υπάρχουν κάποιοι που με τα όσα υποστηρίζουν δημόσια διαπράττουν αδικήματα διέγερσης σε παράνομες πράξεις», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Παύλος Μαρινάκης μάλιστα πρόσθεσε: «Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί το παράδοξο εκατομμύρια φιλάθλων να πληρώνουν την εγκληματική συμπεριφορά νοσηρών μειοψηφιών. Είναι επιτακτική ανάγκη να μπει ένα τέλος στην εγκληματική δράση οργανωμένων “στρατών”, οι οποίοι κατά καιρούς “ανακαλύπτουν” το
βόλεϊ ή το χάντμπολ, μολύνοντας ακόμα και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό» και σημείωσε με νόημα: «Θα δοθεί πολύ μεγάλη έμφαση στον ρόλο που έχει η ανεξάρτητη δικαιοσύνη στο να αιτηθούμε να συσχετιστούν μια σειρά από υποθέσεις και να γίνει έρευνα εις βάθος σε αυτούς οι οποίοι είναι φυσικοί, ηθικοί αυτουργοί, σε αυτούς οι οποίοι με όσα λένε, με όσα γράφουν ενθαρρύνουν τον κόσμο να προβεί σε παράνομες πράξεις, προβαίνουν σε διέγερση για τέτοια αδικήματα».

Ειδικός Πειθαρχικός Κώδικας

Περαιτέρω, θα υπάρξει και μια σειρά ανακοινώσεων από τον υπουργό αναπληρωτή Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση. Συγκεκριμένα θα προβλεφθεί Ειδικός Πειθαρχικός Κώδικας, με τον οποίο θα δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό αναπληρωτή Αθλητισμού να επιβάλλει ποινές σε πτώσεις επεισοδίων, εκτός των κυρώσεων που αποφασίζει η πειθαρχική δικαιοσύνη. «Να ξέρουν, δηλαδή, και οι υπαίτιοι των πράξεων αυτών ότι οι πράξεις θα έχουν συνέπειες, πέραν των συνεπειών που προβλέπει η αθλητική δικαιοσύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Political», η τριπλέτα των παρεμβάσεων μεταφράζεται σε μηδενισμό των ομάδων, δημεύσεις περιουσιακών στοιχείων, υποχρέωση καταβολής αποζημιώσεων αλλά και τσουχτερά πρόστιμα. Σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει αποφασισμένο να πάει στον πόλεμο κατά της οπαδικής βίας χρησιμοποιώντας όλα τα όπλα. Είναι ενδεικτικό ότι παρών στη σύσκεψη του Σαββάτου ήταν και ο διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ταυτόχρονα η Ηρώδου Αττικού θα συνεχίσει να λειτουργεί την απευθείας γραμμή με την ΟΥΕΦΑ, στην οποία με βάση το πλαίσιο που συμφωνήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, λειτουργεί ειδικό παρατηρητήριο για τη βία στην Ελλάδα.

political.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button