NewsΕπικαιρότηταΟικονομίαΠολιτική

Σε… man to man με τη ΝΔ το γυρίζει το ΠΑΣΟΚ

Στόχος είναι να υπάρχει μια αξιόμαχη αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση μέσα και έξω από τη Βουλή

Κλιμακώνει την πίεση προς την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ με φόντο την οικονομία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους κυρίως λόγω της ακρίβειας. Μια πρώτη γεύση αναμένεται να δοθεί αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της ψήφισης των νέων ρυθμίσεων στο Φορολογικό. Ωστόσο, εκεί που θα κορυφωθεί η αντιπολιτευτική στάση του Κινήματος θα είναι στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, όπου θα καταβληθεί η μέγιστη προσπάθεια όχι απλώς να κερδηθούν οι εντυπώσεις αλλά να επιβληθούν ως η πολιτική δύναμη που ασκεί πραγματικά και ουσιαστικά τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο στόχος τους, όπως λένε, δεν είναι μια στείρα αντιπολιτευτική κριτική αλλά μια τεκμηριωμένη πολιτική απάντηση με κριτικές επισημάνσεις στις έως τώρα κυβερνητικές πρακτικές.

«Ο μισθός δεν επαρκεί για να βγει ο μήνας για πολλούς συμπολίτες μας. Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των ανατιμήσεων στα τρόφιμα, στα καύσιμα, στις τηλεπικοινωνίες. Οι έλεγχοι στην αγορά ήταν αποσπασματικοί. Πέρασαν δύο χρόνια για να επιβληθούν τρία πρόστιμα, την ώρα που πολλές εταιρείες συσσώρευσαν υπερκέρδη. Επιμένουμε στη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά. Η κυβέρνηση – ιδίως κατά την προεκλογική περίοδο- το απέρριπτε με το επιχείρημα ότι απέτυχε στην Ισπανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που το εφάρμοσαν, αλλά τους διέψευσε η πραγματικότητα», ισχυρίστηκε ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος μιλώντας στον ANT1, ενώ με σαφή στόχευση στα ευάλωτα νοικοκυριά έκανε εκτενή αναφορά στο αυξημένο κόστος στέγης στον απόηχο των τελευταίων στοιχείων με το αρνητικό ρεκόρ της ευρωπαϊκής πρωτιάς ως προς την επιβάρυνση των νοικοκυριών για τα έξοδα στέγασης: «Το 35% του μισθού των πολιτών πηγαίνει στο ενοίκιο. Τι κάνει η κυβέρνηση; Απλώς παρατηρεί και τα όποια μέτρα έλαβε δεν επαρκούν. Εμείς έχουμε καταθέσει μια δέσμη προτάσεων, μεταξύ των οποίων η κατάργηση ή η αναστολή της golden visa στα ακίνητα. Ακόμη περιμένουμε επ’ αυτού την άποψη της κυβέρνησης». Εξωστρέφεια Πλέον τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν επωμισθεί με την εκπροσώπηση του κόμματος στα ΜΜΕ θα επιχειρούν, μεταξύ άλλων, να μην εγκλωβίζονται σε μια συζήτηση γύρω από συνεργασίες και τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ που, όπως λένε, δεν προσφέρουν κάτι ουσιαστικό στους πολίτες, αλλά να μεταφέρουν στη δημόσια σφαίρα τις προτάσεις και τις πρωτοβουλίες τους γύρω από καίρια ζητήματα. Ταυτόχρονα όμως θα συνεχιστούν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση οι εξορμήσεις στην περιφέρεια με θεματικές εκδηλώσεις με επικεφαλής τον Νίκο Ανδρουλάκη, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί αλλά και να επεκταθεί η σύνδεση του ΠΑΣΟΚ με αυτά τα τμήματα του εκλογικού σώματος που αναμφισβήτητα αποτελεί και το δυναμικό του κομμάτι. Ενδεικτική είναι η αναφορά του κ. Σπυρόπουλου: «Εμείς επιχειρούμε να διαμορφώσουμε ευρύτερες συμμαχίες στην κοινωνία προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των πολιτών. Στόχος μας είναι να υπάρχει μια αξιόμαχη αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μέσα και έξω από τη Βουλή. Για αυτό και αναδεικνύουμε προτάσεις για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και του αυξημένου κόστους ζωής, για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, όπου θα βρεθούμε ξανά το Σαββατοκύριακο, καθώς και για την αναζωογόνηση του δάσους της Δαδιάς μετά την καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού, κάτι που αποτέλεσε το κεντρικό θέμα της ημερίδας μας στην Αλεξανδρούπολη την Κυριακή».

Δημοσκοπήσεις

Στο μεταξύ, όσο άβολη και αν είναι η κουβέντα στη Χαριλάου Τρικούπη τόσο για τις δημοσκοπήσεις όσο και για τις συνεργασίες, τα στελέχη του δεν αποφεύγουν έστω και τις μονότονες απαντήσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως εκείνο το οποίο θέλουν να αποφεύγουν είναι να τροφοδοτούν με σχόλια τις εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, καθώς επιδιώκουν, όπως είναι φυσικό, να εκμεταλλευτούν τον κατακερματισμό του χώρου και να πείσουν ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εκφράσει και να ενώσει την Κεντροαριστερά σε μια τροχιά κυβερνητικής προοπτικής. Χαρακτηριστική η απάντηση του κ. Σπυρόπουλου όταν ρωτήθηκε για τη δημοσκοπική εικόνα του κόμματος του: «Στις δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει σταδιακά και στις περισσότερες μετρήσεις είναι δεύτερο. Τα ποσοστά μας αυξήθηκαν και θα αυξηθούν και άλλο στην πορεία προς τις ευρωεκλογές. Προφανώς δεν μας είναι αρκετό αυτό. Στόχος μας είναι να κερδίσουμε τη Νέα Δημοκρατία». Αναφορικά δε με την προοπτική των συνεργασιών, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Γλαβίνας σκιαγράφησε με πιο ξεκάθαρο τρόπο το μοντέλο που υιοθετεί το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι «εμείς ποτέ δεν έχουμε κλείσει τις πόρτες. Επιζητούμε συνεργασίες, αλλά στη βάση πολιτικών θέσεων. Υπάρχουν πολλά πολιτικά διακυβεύματα για να βρούμε κοινούς τόπους και να προχωρήσουμε. Αυτό όμως έχει κάποιες προϋποθέσεις. Όπως είπε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, “όχι
σε συγκολλήσεις εξουσίας, όχι σε ένα αλισβερίσι καρέκλας”. Όχι με αυτούς που έχουν προσβάλει την παράταξή μας, αλλά με όποιον βρίσκει κοινές αξίες και κοινούς πολιτικούς τόπους για να προχωρήσει μαζί μας. Αυτό κάναμε στην περίπτωση των δημοτικών εκλογών στην Αθήνα με τον κ. Δούκα».

political.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button