NewsΕλλάδαΕνδιαφέρονταΚοινωνίαΟικονομία

Εορταστικός μποναμάς επί… 9: Επιταγή ακρίβειας, market pass, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, Youth Pass

Έως και 9 διαφορετικές πληρωμές μέχρι το τέλος του χρόνου προγραμματίζονται για να ενισχυθεί το εισόδημα των νοικοκυριών ενόψει εορτών.

Έως και 9 διαφορετικές πληρωμές μέχρι το τέλος του χρόνου προγραμματίζονται για να ενισχυθεί το εισόδημα των νοικοκυριών ενόψει εορτών.

Όλα τα έκτακτα επιδόματα, οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, μόνιμες ενισχύσεις που θεσμοθετούνται για πρώτη φορά -βλέπε youth pass- αλλά και νέες παρεμβάσεις με εφάπαξ χαρακτήρα που βρίσκονται στα σκαριά λόγω ακρίβειας, θα έχουν καταβληθεί μέχρι λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

Το ζητούμενο, η ακρίβεια να αντιμετωπιστεί όχι μόνο με την προσπάθεια συγκράτησης των τιμών -η οποία προς το παρόν δεν αποδίδει καρπούς ειδικά στα τρόφιμα- αλλά και με την προσπάθεια ενίσχυσης του εισοδήματος.

Οι 9 πληρωμές έχουν ως εξής:

 

1. Αγρότες: Επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβάλλεται στο αγροτικό πετρέλαιο. Η επιστροφή εκτιμάται σε περίπου 76 εκατ. ευρώ και το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει μέσα στην επόμενη εβδομάδα δηλαδή πριν από το τέλος Νοεμβρίου.

2. Νέοι 18-19 ετών: Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για την χορήγηση του Youth Pass βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί μέχρι την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου. Ο στόχος είναι οι ενισχύσεις στους έως και 200.000 δικαιούχους να έχουν καταβληθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

3. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για το φετινό επίδομα θέρμανσης και μέχρι στιγμής έχουν κάνει αίτηση περίπου 324.000 δικαιούχοι. Και φέτος, θα υιοθετηθεί η διαδικασία της προκαταβολής και το ποσό προγραμματίζεται να πιστωθεί στις 22 Δεκεμβρίου.

4. Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Για τις αυξήσεις που θα εγκριθούν από την 1/12/2023 και μετά, το ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα είναι αυξημένο κατά 8%. Έτσι, τα 200 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό θα γίνουν 216 ευρώ ενώ για κάθε ενήλικο μέλος θα προστίθενται 108 ευρώ αντί για 100 ευρώ ενώ για κάθε ανήλικο μέλος 54 ευρώ αντί για 50 ευρώ. Το ανώτατο όριο επιδότησης θα φτάσει στα 972 ευρώ.

5. Market Pass: Οι πιστώσεις για το market pass του τριμήνου Αυγούστου-Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου έχουν ήδη ξεκινήσει από τις 5 Νοεμβρίου για όσους έκαναν αίτηση έως τέλος Οκτωβρίου. Όσοι θα κάνουν αίτηση μέχρι 8 Ιανουαρίου του 2024 θα λάβουν τα χρήματά τους έως τα μέσα Ιανουαρίου του 2024. Εκκρεμεί να ληφθεί η τελική απόφαση για το αν θα δοθεί η ενίσχυση και για το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου κάτι που προς το παρόν έχει θεσμοθετηθεί μόνο για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.

6. Εφάπαξ βοήθημα συνταξιούχων: Η καταβολή προγραμματίζεται να γίνει μέσα στον Δεκέμβριο πριν από τις γιορτές. Δίδεται σε όσους δεν θα λάβουν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς μεγαλύτερης των 10 ευρώ αλλά και σημερινή σύνταξη χαμηλότερη των 1600 ευρώ. Τα 200 ευρώ θα τα λάβουν όσοι έχουν σύνταξη έως 700 ευρώ, τα 150 ευρώ όσοι έχουν σύνταξη από 700 έως 1100 ευρώ και τα 100 ευρώ όσοι έχουν σύνταξη από 1100 έως 1600 ευρώ.

7. Αυξήσεις στις συντάξεις: Εκκρεμούν οι τελικοί υπολογισμοί για το ποσοστό της αύξησης κάτι που θα έχει οριστικοποιηθεί εντός της εβδομάδας ενόψει και της κατάθεσης του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού. Το ποσοστό θα είναι της τάξεως του 3% και θα αποτυπωθεί στις συντάξεις του Ιανουαρίου που θα δοθούν τον Δεκέμβριο πριν από τα Χριστούγεννα ώστε να “κινηθούν” οι συνταξιούχοι μέσα στις γιορτές. ΟΙ δικαιούχοι της αύξησης ξεπερνούν τα 1,6 εκατομμύρια.

8. Αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους: Το 70άρι, η αύξηση του επιδόματος τέκνου και η αύξηση του επιδόματος θέσης κατά 30% θα φανεί στην μισθοδοσία του Ιανουαρίου. Επειδή όμως στο δημόσιο, οι μισθοί προκαταβάλλονται, το ποσό θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο πριν από τις γιορτές.

9. Επιταγή ακρίβειας: Είναι ένα από τα πιθανά μέτρα που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο για να διαθέσει τον δημοσιονομικό χώρο που φαίνεται να σχηματίζεται. Εφόσον ληφθεί η απόφαση, οι δικαιούχοι θα είναι τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά

thetoc.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button