NewsΕλλάδαΕπικαιρότηταΠολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Οι απέλπιδες προσπάθειες Τσίπρα να σώσει ότι (δεν) σώζεται

Οι διαδοχικές συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα

Στις 29 Ιουνίου ο Αλέξης Τσίπρας δημοσιοποιούσε την παραίτησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας: «Κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ. Και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει. Έχω εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό του κόμματός μας».

Είναι προφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας παραμέρισε για να περάσει το «κύμα», ωστόσο το «κύμα Κασσελάκη» παρέσυρε τα πάντα και προκαλεί διαλυτικές τάσεις στο κόμμα που υπήρξε επί 13 χρόνια πρόεδρος και αδιαμφισβήτητος ηγέτης. Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε τότε πως έχει εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό (σ.σ: στο δυναμικό) δεν συμπεριλαμβανόταν τον Ιούνιο ο Στέφανος Κασσελάκης. Μερικούς μήνες μετά, διαφαίνεται πως ο κ. Τσίπρας δεν έχει εμπιστοσύνη στον επικεφαλής του στελεχικού δυναμικού του κόμματος!

Με αποτέλεσμα να αναγκαστεί τα τελευταία 24ωρα να κάνει διαδοχικές κινήσεις και επαφές. Διότι στην πραγματικότητα ο κ. Τσίπρας γνωρίζει όσο κανένας άλλος ότι στο τέλος της ημέρας θα είναι αυτός που θα χρεωθεί όλα όσα εκφυλιστικά συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτό και αποφάσισε να διαρρεύσει ότι διαφωνεί με το δημοψήφισμα που πρότεινε ο Κασσελάκης για τις διαγραφές, για αυτό και αποφάσισε να φάει με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη και ακολούθως να διαρρεύσει το ραντεβού τους, για αυτό και επέλεξε να συναντηθεί με τον ίδιο τον κ. Κασσελάκη, για αυτό και βρέθηκε με τον Νάσο Ηλιόπουλο.

Κάθε μια από αυτές τις επιλογές είχε τη σημασία της αλλά και τον συμβολισμό της. Πρώτον, διότι αντιλαμβανόταν ότι το δημοψήφισμα για διαγραφές ήταν εντελώς αντίθετο με τις αρχές του κόμματος και οδηγούσε στα άκρα τη σύγκρουση με την εσωκομματική μειοψηφία.

 Οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα

Δεύτερον, διότι μια συνάντηση με τον κ. Σακελλαρίδη θα είχε διττή σημασία: Αφενός για να σταματήσει το κύμα της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις φήμες που υπάρχουν γύρω από το όνομα του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου. Αφετέρου για να στείλει ένα σαφές μήνυμα στον κ. Κασσελάκη πως δεν έχει λευκή επιταγή και πως υπάρχουν πρόσωπα που μπορεί στο προσεχές μέλλον να απειλήσουν την παρουσία του στην καρέκλα του προέδρου.

Τρίτον και πιο σύνθετο, αναγκάστηκε να συναντηθεί με τον κ. Κασσελάκη προκειμένου με την εμπειρία του να του αναλύσει την εκφυλιστική κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα και να του… εξηγήσει πως αν συνεχίσει στο ίδιο συγκρουσιακό μοτίβο το κόμμα θα διαλυθεί.

Τέταρτον, γιατί ο Νάσος Ηλιόπουλος ανήκει στα πολιτικά παιδιά του και ξέρει πως αν φύγει αυτός και τα υπόλοιπα στελέχη της γενιάς των 40αρηδων(Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Τζανακόπουλος κ.α), ο ΣΥΡΙΖΑ που θα απομείνει θα είναι κυρίως στελέχη που προέρχονται από το βαθύ ΠΑΣΟΚ μαζί με τους πιο ακραίους λαϊκιστές.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει όσο κανένας άλλος το κόμμα. Ταυτόχρονα ξέρει πως πλέον όλοι «χρεώνουν» την εκλογή Κασσελάκη σε αυτόν. Διότι στην πραγματικότητα αν είχε κάνει τον περασμένο Αύγουστο μια διαρροή, πχ «να επιστρέψει η σοβαρότητα στο κόμμα», ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα μπορούσε καν να θέσει υποψηφιότητα.

Κατά συνέπεια, βλέπει να του γυρίζει μπούμερανγκ το γεγονός ότι συνέβαλε ή, έστω, άφησε τον κ. Κασσελάκη να εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος. Και αντιλαμβάνεται πως όποια σκέψη κάνει για το μελλοντικό ρόλο του στην ευρύτερη κεντροαριστερά δεν μπορεί να περάσει μέσα από έναν γελοιοποιημένο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι κινήσεις, λοιπόν, που κάνει μοιάζουν- εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα -ως απέλπιδες. Όμως, έστω και για τα μάτια του Συριζαϊκού κόσμου, ήταν υποχρεωμένος να δείξει ότι προσπάθησε να σώσει ότι σώζεται…

parapolitika.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button