NewsΕγκληματικότηταΕπικαιρότηταΚόσμοςΠόλεμος

ΗΠΑ και Βρετανία βομβάρδισαν θέσεις των Χούθι στην Υεμένη

Με τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή παίζουν ΗΠΑ και Βρετανία. Και για άλλα «μέτρα» απειλεί ο Μπάιντεν ενώ η Χαμάς απαντά πως οι δύο χώρες θα φέρουν την ευθύνη για τον αντίκτυπο της επίθεσής τους.

Με τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή παίζουν ΗΠΑ και Βρετανία. Και για άλλα «μέτρα» απειλεί ο Μπάιντεν ενώ η Χαμάς απαντά πως οι δύο χώρες θα φέρουν την ευθύνη για τον αντίκτυπο της επίθεσής τους. Καταδικάζουν Χεζμπολά και Ιράν, προειδοποιεί το Ιράκ. Σύγκληση του ΟΗΕ ζητά η Ρωσία

Με τη «φωτιά» παίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, που βομβάρδισαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι στην Υεμένη, σε αντίποινα για τις επιθέσεις τους σε εμπορικά και εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι αντάρτες ανέφεραν πως τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν, ενώ εξαπολύουν απειλές. Ο Μοχάμεντ Άλι αλ-Χούθι, μέλος τους ανώτατου πολιτικού συμβουλίου των Χούθι, χαρακτήρισε σήμερα «βάρβαρα» τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα.

Πριν την υπό αμερικανική ηγεσία επίθεση ο ηγέτης της πολιτοφυλακής διαμήνυσε ότι θα δώσουν σφοδρή απάντηση. «Εμείς, ο λαός της Υεμένης, δεν ανήκουμε σε εκείνους που φοβούνται την Αμερική… Νιώθουμε άνετα με μια άμεση αντιπαράθεση με τους Αμερικανούς» είπε.

Η Χαμάς καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση υπογραμμίζοντας σε ανακοίνωση πως Ουάσινγκτον και Λονδίνο θα φέρουν την ευθύνη για τον αντίκτυπο στην ασφάλεια της περιοχής.

Και για άλλα «μέτρα» απειλεί ο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε νωρίτερα ότι τα «επιτυχή» πυραυλικά πλήγματα των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών εναντίον θέσεων και υποδομών των ανταρτών έγιναν στο πλαίσιο «αμυντικής» επιχείρησης, που είχε την «υποστήριξη» της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά και της Ολλανδίας.

Ενώ η Ουάσινγκτον υποστήριζε εδώ και μήνες ότι προσπαθεί να αποφύγει μια επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε πως «δεν θα διστάσει» να «διατάξει κι άλλα μέτρα» αν κρίνει πως είναι απαραίτητο.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησής του είπε πως τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν από πολεμικά πλοία και υποβρύχια του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού με «συγκεκριμένα» στόχο «υποδομές» από τις οποίες εξαπολύονται πύραυλοι, drones, καθώς και ραντάρ.

Δεν ήταν σαφές αν τα συμμαχικά πλήγματα θα απέτρεπαν τους Χούθι από τη συνέχιση των επιθέσεών τους, οι οποίες έχουν αναγκάσει ορισμένες από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες του κόσμου να ανακατευθύνουν τα πλοία μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα, δημιουργώντας καθυστερήσεις και επιπλέον κόστος που γίνεται αισθητό σε όλο τον κόσμο μέσω των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου και άλλων εισαγόμενων αγαθών.

«Απαραίτητα» και «αναλογικά» τα πλήγματα λέει ο Σούνακ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, ισχυρίστηκε ότι τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα ήταν «περιορισμένα, απαραίτητα και αναλογικά», γιατί «παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας, οι Χούθι συνέχισαν να διεξάγουν επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων εναντίον βρετανικών και αμερικανικών πολεμικών πλοίων μόλις αυτή την εβδομάδα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί (…) Αναλάβαμε έτσι περιορισμένη, απαραίτητη και αναλογική δράση σε κατάσταση νόμιμης άμυνας», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός Σούνακ ανέφερε πως αεροσκάφη της βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας διεξήγαγαν βομβαρδισμούς με στόχο «στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Υεμένη που χρησιμοποιούν οι αντάρτες Χούθι».

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, τέσσερα μαχητικά Typhoon FGR4 διεξήγαγαν στο πλευρό των αμερικανικών δυνάμεων «πλήγματα ακριβείας» εναντίον δυο εγκαταστάσεων των Χούθι. «Η απειλή κατά των ζωών αθώων και του παγκόσμιου εμπορίου έγινε τόσο μεγάλη που η επιχείρηση αυτή δεν ήταν μόνο απαραίτητη, ήταν καθήκον μας να προστατεύσουμε τα πλοία και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας», υποστήριξε.

Kαταδικάζουν Ιράν και Χεζμπολά, προειδοποιεί το Ιράκ 

Το Ιράν καταδίκασε την επίθεση καταγγέλλοντας παραβίαση της κυριαρχίας της Υεμένης και των διεθνών νόμων και κανόνων «ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει υπεύθυνα», σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. «Αυτές οι αυθαίρετες επιθέσεις δεν θα έχουν κανένα άλλο αποτέλεσμα από το να προκαλέσουν αστάθεια και ανασφάλεια στην περιοχή», δήλωσε ο Νασέρ Κανάνι, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Και η σιιτική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολά του Λιβάνου καταδίκασε τα πλήγματα τονίζοντας πως επιβεβαιώνουν «για ακόμη μια φορά ότι οι ΗΠΑ είναι πλήρως συνένοχες για τις τραγωδίες και τις σφαγές που διαπράττονται από τον σιωνιστή εχθρό στη Λωρίδα της Γάζας και στην περιοχή».

Σύμβουλος του πρωθυπουργού του Ιράκ, ο Φάντι Αλ-Σαμάρι, προειδοποίησε πως η Δύση επεκτείνει τη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς και αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή, όπως μετέδωσε το κρατικό ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων INA.

Η Ρωσία ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σήμερα για να συζητήσει τις επιδρομές στην Υεμένη, σύμφωνα με διπλωμάτη της Γαλλίας, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου αυτόν τον μήνα. Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα.

Η Ιορδανία παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στην περιοχή και τον αντίκτυπό τους, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Αϊμάν Σαφάντι. Η αδυναμία να περιοριστούν οι «εξτρεμιστικές» πολιτικές του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων ωθεί τη Μέση Ανατολή προς περισσότερη σύγκρουση και πολέμους, προειδοποίησε επίσης ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Σαφάντι σημείωσε εξάλλου ότι το Ισραήλ θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της περιοχής λόγω της αδυναμίας της διεθνούς κοινότητας να δράσει για να σταματήσει την “επίθεσή” του κατά των Παλαιστινίων.

Από την πλευρά της η Σαουδική Αραβία προσπάθησε γρήγορα να πάρει αποστάσεις από τις επιθέσεις, καθώς αποβλέπει σε κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο της Υεμένης, από τον οποίο ελπίζει να αποχωρήσει.

Αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον

Αντιπολεμικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Times Square της Νέα Υόρκης και έξω από τον Λευκό Οίκο χθες βράδυ για να διαμαρτυρηθούν εναντίον των επιθέσεων στην Υεμένη τονίζοντας τον κίνδυνο η επιχείρηση αυτή να εξαπλώσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

«Κάτω τα χέρια από τη Μέση Ανατολή», «κάτω τα χέρια από την Υεμένη», «κάτω τα χέρια από τη Γάζα», φώναζαν πολλοί από τους συγκεντρωμένους στη Νέα Υόρκη

Οι διαδηλωτές στην Ουάσιγκτον ανέμιζαν σημαίες της Παλαιστίνης και κράταγαν πανό και πλακάτ με συνθήματα όπως «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» ή «σταματήστε να βομβαρδίζετε την Υεμένη».

Οι διαμαρτυρόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της συμμαχίας ANSWER («Act Now to Stop War and End Racism»), που έκανε λόγο για μείζονα κλιμάκωση, που ίσως βάλει φωτιά σ’ όλη την περιοχή.

Το ενδεχόμενο αποστολής πολεμικών πλοίων εξετάζει η Ε.Ε.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει τουλάχιστον τρία πολεμικά πλοία για την προστασία πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, θα δημιουργηθεί «μια νέα επιχείρηση της ΕΕ» που θα «δρα σε μια ευρύτερη περιοχή λειτουργίας, από την Ερυθρά Θάλασσα μέχρι τον Κόλπο». Η κίνηση θα μπορούσε να γίνει το συντομότερο στα τέλη Φεβρουαρίου.

efsyn.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button