Δελτίο ΝοηματικήςΕπικαιρότηταΝοηματική

OPEN NEWS στη Νοηματική 03-01-2023

OPEN NEWS στη Νοηματική Ειδήσεις. Παρακολουθήστε τις τελευταίες εξελίξεις σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο και ενημερωθείτε έγκαιρα και αντικειμενικά για τα σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας, σε ένα δελτίο που απευθύνεται σε άτομα με προβλήματα ακοής και ομιλίας.

Δελτίο ειδήσεων στην νοηματική από τον OPEN.

Παρουσιάστριες:

Στέλλα Παπαμιχαήλ εκφωνήτρια

Λέττα Ασημακοπούλου εκφωνήτρια Νοηματικής

Κυρίες και Κύριοι καλησπέρα σας και χρόνια πολλά.

Συναγερμό σε παγκόσμιο επίπεδο έχει σημάνει η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού στην Κίνα, καθώς ολοένα και  αυξάνονται οι νεκροί και τα νέα κρούσματα. Πλέον, τα περισσότερα νοσοκομεία στην χώρα, αδυνατούν να περιθάλψουν ασθενείς και οι γιατροί δίνουν μάχη, Καθώς ο ιατρικός εξοπλισμός δεν επαρκεί. Επισήμως η Κινεζική κυβέρνηση υποστηρίζει  πως οι νεκροί είναι ελάχιστοι ανά 24ωρο, στοιχεία ωστόσο που αμφισβητεί έντονα η δύση. Ατελείωτη αναμονή για ένα κρεβάτι. Ασθενείς περιμένουν ακόμη και μέρες σε εξωτερικούς χώρους νοσοκομείων για να νοσηλευτούν. Το σύστημα υγείας της Κίνας καταρρέει υπό το βάρος της εξάπλωσης του  κορωνοϊού. Τα νεκροτομεία έχουν πλέον γεμίσει.

 

Ρεπορτάζ: CBS

Τα τμήματα επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία είναι κατάμεστα με ασθενείς, που είναι κυρίως ηλικιωμένοι, αδύναμοι και δίνουν μάχη για να ζήσουν. Ο ιατρικός εξοπλισμός είναι ελάχιστος, οι ασθενείς βρίσκονται σε καρέκλες, αντί για κρεβάτια. Υπάρχουν κρεβάτια στο χολ, κοντά στα ασανσέρ, στους διαδρόμους. Οι Χώροι για να βάλουν ασθενείς, εξαντλούνται.

Τεράστιες ουρές σχηματίζονται στα αποτεφρωτήρια μεγάλων πόλεων. Η Κινεζική τηλεόραση υπερασπίζεται την απόφαση του Πεκίνου για άρση των περιορισμών, στις αρχές Δεκεμβρίου. Μεταδίδει ρεπορτάζ που προβάλλουν τη μάχη των γιατρών, στις εντατικές.

Ρεπορτάζ: CBS

Μια ασθενείς πέφτει ξαφνικά σε κώμα. Είναι επαρκές το οξυγόνο της; Βρίσκεται στο 96%.

Ευτυχώς για τη γυναίκα, ένας άλλος ασθενείς μεταφέρθηκε εκτός εντατικής, στο πνευμονολογικό τμήμα.

Όμως αξιωματούχοι σε νοσοκομείο στην Σαγκάη δίνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Εκτιμούν πως ακόμη και το 70% των 25 εκατομμυρίων της πόλης έχει ήδη μολυνθεί με κορονοϊό. Η κινεζική  ηγεσία που βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο κύμα πανδημίας, εκτοξεύει απειλές για αντίμετρα, εναντίον  των δυτικών χωρών, οι οποίες λαμβάνουν ταξιδιωτικά μέτρα. Τα χαρακτηρίζει παράλογα  και χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο.

Ρεπορτάζ: ABC

Αφού οι Κινέζοι κατέγραφαν αναλυτικά κάθε κρούσμα, επί τρία χρόνια, τώρα η κυβέρνηση στην Κίνα. Τα παράτησε. Δεν υπάρχει τρόπος, να γνωρίζουν πόσοι έχουν μολυνθεί η πόσοι έχουν πεθάνει. Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν λιγοστούς νεκρούς, πρόκειται για απίστευτα χαμηλούς αριθμούς, αλλά οι αξιωματούχοι  υπερασπίζονται τη στρατηγική.

Το τελευταίο 24ωρο, οι κινεζικές αρχές ανέφεραν πως μόλις τρεις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους  από COVID. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας, εξηγεί πως η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων οφείλεται εν μέρει και στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού των ηλικιωμένων στην Κίνα. Οι Financial Times γράφουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσφερε δωρεάν εμβόλια στην Κίνα, από τα ευρωπαϊκά αποθέματα. Το Πεκίνο δεν έχει ακόμη απαντήσει.

Ρεπορτάζ: CBS

Υπάρχουν πολλοί νεκροί, λέει ο υπεύθυνος σε γραφείο τελετών. Κοντά σε ένα νοσοκομείο, είδαμε πολλά άδεια φέρετρα σε μια αυλή, επισήμως η  Κίνα κατέγραψε 18 νεκρούς τον περασμένο μήνα.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η μία χώρα μετά την άλλη, παίρνει μέτρα για τους ταξιδιώτες που έρχονται από την Κίνα.

Ρεπορτάζ: WION

Το Βέλγιο ανακοίνωσε πως θα εξετάζει τα λύματα στα αεροπλάνα που φτάνουν από την Κίνα. Για νέες μεταλλάξεις του COVID. Με αυτόν τον τρόπο θα εντοπίσουν τον Κορονοϊό σε ταξιδιώτες, με χωρίς συμπτώματα.

Η Σουηδία, που έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το τρέχον εξάμηνο, συγκαλεί για αύριο συνεδρίαση του ευρωπαϊκού μηχανισμού  αντιμετώπισης κρίσεων με στόχο το  συντονισμό απέναντι στο ξέσπασμα της πανδημίας στην Κίνα.

Το εκρηχτικό κοκτέιλ ιώσεων και γρίπης σε συνδυασμό με την έλλειψη φαρμάκων έχουν κινητοποιήσει το μηχανισμό του Υπουργείου Υγείας σε έκτακτη σύσκεψη χθες πήρε έκτακτα μέτρα, μεταξύ των οποίων η επέκταση της Ενεργοποίηση Συνταγογράφησης σε ελεύθερα φάρμακα. Η έλλειψη φαρμάκων έχει πυροδοτήσει και πολιτική κόντρα.

Σε Φαρμακείο Αθήνας

-Δεν έχω αυτή τη στιγμή…

-καθόλου;

-¨Όχι

– κάτι για πρόληψη για ωτίτιδα;

– Όχι, όχι τίποτα.

Τα ράφια των φαρμακιών αδειάζουν…. Υπάρχουν ελλείψεις ακόμη και σε βασικά φάρμακα, την ώρα που οι λοιμώξεις, αυξάνονται ραγδαία.

<< Το ένα το έχουμε μέσα, το άλλο το πάμε για εξέταση… όλο λοιμώξεις. Τα νοσοκομεία μέσα είναι γεμάτα.>>  Στην έκτακτη σύσκεψη που έγινε χθες στο Υπουργείου Υγείας, αποφασίστηκε δέσμη 10 μέτρων μεταξύ των οποίων  η επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και σε φάρμακα που μέχρι πρότινος αγοράζονταν ελεύθερα.

Σε Φαρμακοποιός Αθήνα

<< Τα μέτρα κυρίως στοχεύουν στο σκέλος της παραγωγής της αύξησης της παραγωγής φαρμάκων.  Νομίζω είναι τεχνικά αδύνατο να συνταγογραφούν τα αντιπυρετικά γιατί είναι τεράστιο ο όγκος του κόσμου που ζητάει και τόσο μικρός συγκριτικά ο χρόνος… >>

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας η Ελλάδα θα μπορούσε να καλύψει τα κενά μέσω της παραγωγής γενόσημων φαρμάκων.

Σε Φαρμακοποιός Αθήνα

-Τις κανονικές αντιβιώσεις δεν τις βρίσκουμε και βρίσκουμε τα γενόσημα. Έχετε γυρίσει αρκετά φαρμακεία; -Ναι όλα στην γειτονιά εδώ.

Θα πρέπει τα φάρμακα τα οποία λείπουν, δηλαδή τα αντιβηχικά, οι αντιβιώσεις, αυτά πρέπει να γνωστοποιηθούν από τον ΕΟΦ, με ποια γενόσημα θα τα αντικαταστήσουν. Ευθύνες στην κυβέρνηση για της ελλείψεις φαρμάκων, αποδίδει με ανακοίνωση του  ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός.

Ανδρέας Ξανθός τομεάρχης υγείας ΣΥΡΙΖΑ

-Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί, όπως και στην ενεργειακή κρίση, την ίδια αποτυχημένη ‘’συνταγή’’ δεν παρεμβαίνει έγκαιρα και δραστικά στην αγορά (…) Τα αντανακλαστικά τους είναι τραγικά ανεπαρκή. Θέτοντας σε διακινδύνευση την δημόσια υγεία.

Με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη να απαντά.

Θάνος Πλεύρης Υπουργός Υγείας

-Το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα πουν οφείλεται στην χαμηλή παραγωγή και έλλειψη πρώτων υλών (…) Το θράσος του κυρίου Ξανθού να μιλά για συμφέροντα είναι απαράμιλλο τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ και ως κυβέρνηση νομοθέτησε υπέρ των πολυεθνικών συμφερόντων και ως αντιπολίτευση καταψήφισε κάθε μέτρο πίεσης των ακριβών φαρμάκων.

Την εκτίμηση ότι με τα νέα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, το θέμα της έλλειψης φαρμάκων θα εξομαλυνθεί μέχρι το τέλος του μήνα, εξέφρασε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Μίνα Γκάγκα αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας.

-Είναι μια αλήθεια αυτό, η ίδια έξαρση παρατηρείτε σε όλο τον κόσμο και είναι ένας λόγος που η παραγωγή φαρμάκων δεν φτάνει, γι΄ αυτό κάνουμε όλα αυτά τα μέτρα και πιστεύω ότι μέχρι  τέλους του μήνα, θα έχουν εξομαλυνθεί τα πράγματα.

Ανησυχία εκφράζουν γιατροί και φαρμακοποιοί για το γεγονός ότι η απουσία βασικών φαρμάκων από τα ράφια μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ελλείψεις στα νοσοκομεία.

Ουρές χιλιομέτρων και πολύωρη ταλαιπωρία για τους οδηγούς μετά την καραμπόλα 13 οχημάτων, μεταξύ των οποίων 4 νταλίκες,  στην εθνική οδό στο ύψος του Αυλώνα. Την ώρα του τροχαίου στο σημείο επικρατούσε έντονη ομίχλη. Αυτοκίνητα εγκαταλείφθηκαν στην μέση του δρόμου,  ενώ άλλα ακινητοποιήθηκαν. Η τροχαία  διέκοψε την κυκλοφορία στο ρεύμα προς Αθήνα, ενώ δυο άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά. Αυτή την ώρα σύμφωνα με την τροχαία, η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.

Πολλές είναι οι επικρίσεις που διατυπώνονται στο εσωτερικό της Ρωσίας μετά το χθεσινό βαρύ ουκρανικό πλήγμα ανατολικά του του Ντονιέτσκ σε κέντρο εφέδρων. Πρόκειται για την βαρύτερη απώλεια που παραδέχθηκε η Ρωσία από την έναρξη του πολέμου. Για 400 νεκρούς Ρώσους κάνει λόγο το Κίεβο, ενώ η Μόσχα ανέφερε πως οι Ρώσοι στρατιωτικοί που σκοτώθηκαν από της εκρήξεις  <<τεσσάρων πυραύλων>> και 63. Την ίδια ώρα στιγμή ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι λέει πως η Ρωσία ετοιμάζει παρατεταμένη επίθεση με ιρανικά DRONES.

Στο σημείο αυτό κυρίες και κύριοι το δελτίο μας ολοκληρώθηκε.

Όλη η επικαιρότητα αναλυτικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN στις 7 παρά τέταρτο με την Ματίνα Παπαδέα.

Καλό απόγευμα σε όλους.

Πηγή: newsontime.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button