NewsΕπικαιρότηταΟικονομία

Credit Suisse:Από κολοσσός «κόκκινο πανί»-Πώς έφτασε να θυμίζει την «επόμενη Lehman»

Η κατάρρευση δεν είναι αιφνίδια, γράφουν οι FT, τονίζοντας ότι έχει χάσει 100 δισ. δολ., όσο είναι δηλαδή η χρηματιστηριακή αξία της Goldman Sachs!

«Στιγμή “Lehman” για την Ευρώπη η κατάρρευση της Credit Suisse» προειδοποιεί ο μεγιστάνας Ρουμπινί και προκαλεί «δονήσεις» πολλών ρίχτερ στις ήδη ταραγμένες από τα «κανόνια» της Silicon Valley Bank και της Sigature Bank αγορές, με το σαρωτικό τραπεζικό sell-off της «μαύρης Τετάρτης» να εντείνει τους φόβους για ντόμινο κρίσης στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σκάνδαλα, χασούρα δισεκατομμυρίων και καταδικαστικές αποφάσεις, οδήγησαν την πανίσχυρη ελβετική τράπεζα στο χείλος του γκρεμού και την Κεντρική Τράπεζα της χώρας στην παροχή «σωσιβίου» 54 δισ. δολαρίων για τη διάσωσή της, αφότου προηγουμένως ο μεγαλομέτοχος Σαουδάραβας είχε αρνηθεί να στηρίξει, δηλώνοντας «απόλυτο όχι».

Η κατάρρευση δεν είναι αιφνίδια, γράφουν οι FT, σημειώνοντας ενδεικτικά ότι ο κολοσσός έχει χάσει 100 δισ. ελβετικά φράγμα την τελευταία 15ετία σε σχέση με τη χρηματιστηριακή της αξία, απώλειες που ισοδυναμούν με τη χρηματιστηριακή αξία της Goldman Sachs! Σημειώνεται πως τo 2007 η Credit Suisse φιγούραρε στην 8η θέση μεταξύ των τραπεζών με την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στην αγορά.

Ωστόσο, ο διασυρμός της με κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος, εταιρική κατασκοπεία, διαφθορά και υπόθαλψη εγκληματικών οργανώσεων, «μαύρισαν» το προφίλ του «γίγαντα».

Το χρονικό του… διασυρμού

Στον απόηχο δικαστικών υποθέσεων που εκκρεμούσαν για τις παραπάνω κατηγορίες, το 2021 η κατάρρευση του επενδυτικού ταμείου Archegos Capital Management προκάλεσε την οργή των μετόχων, με την ελβετική τράπεζα να χάνει 5,5 δισ. δολάρια και να κατηγορείται για αργή αντίδραση.

Από τα τέλη του 2021, η Credit Suisse ξεκίνησε να καταγράφει ζημιές δισεκατομμυρίων, οι οποίες ενισχύθηκαν από τις νομικές δαπάνες και τα πρόστιμα που κλήθηκε να πληρώσει για καταδίκες της από αμερικάνικα και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Η αποκάλυψη των σκανδάλων έφερε εκκαθαρίσεις στη διοικητική «πυραμίδα» της, ενώ συνέχιζε να καταγράφει χαμηλά έσοδα, ζημίες και αδυναμία να ανταπεξέλθει στην αστάθεια των αγορών.

Ο Ulrich Koerner βρέθηκε επικεφαλής στο τμήμα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων το 2021, όμως μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο αναρριχήθηκε στη θέση του CEO, αντικαθιστώντας τον Thomas Gottstein.

Δύο μήνες μετά την ανάληψη της θέσης τον Ιούλιο του 2022, η τράπεζα ανακοίνωσε τις πρώτες απολύσεις και την προετοιμασία ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης. Ένα εσωτερικό μήνυμα που έστειλε ο Koerner στους υπαλλήλους της τράπεζας διαβεβαιώνοντας για την ομαλή λειτουργία της στις αρχές Οκτωβρίου, προκάλεσε πανικό στους επενδυτές, οδηγώντας την μετοχή της τράπεζας σε ιστορικό χαμηλό ρεκόρ!

Τα ετήσια αποτελέσματα για το 2022 κατέγραψαν ζημιές σχεδόν 8 δισ. δολαρίων, με την τράπεζα να σχεδιάζει περικοπές ύψους 1,3 δισ. δολαρίων για το 2023, περίπου το 50% της συνολικής μείωσης που προβλέπεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης μέχρι το 2025. Οι εκροές μόνο για το τέταρτο τρίμηνο του έτους άγγιξαν τα 120 δισ. δολάρια.

Η «μαύρη Τετάρτη» των αγορών

Χθες, το «χαρτί» έφτασε να κατρακυλά έως και 29%, συμπαρασύροντας όλα τα διεθνή χρηματιστηριακά ταμπλό στο «βαθύ κόκκινο» και προκαλώντας ένα απίστευτο τραπεζικό sell-off. Ωστόσο, ο Σαουδάραβας μεγαλομετόχος της Saudi National Bank, που κατέχει το 9,9% των μετοχών της, ο ξεκαθάρισε ότι δεν θα παράσχει επιπλέον κεφαλαιακή ενίσχυση στην ελβετική τράπεζα.

Η Credit Suisse συμπαρέσυρε σε sell off τις μετοχές κι άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών, με κάποιες να προχωρούν κι αυτές με τη σειρά τους σε αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής.

Το κόστος ασφάλισης των ομολόγων έναντι χρεοκοπίας στο εγγύς μέλλον πλησίασε ένα επίπεδο που πυροδότησε σοβαρές ανησυχίες των επενδυτών. Τα ομόλογα της τράπεζας ηγήθηκαν των απωλειών στην ευρωπαϊκή αγορά εταιρικών ομολόγων υψηλής διαβάθμισης, σημειώνοντας πτώση μεταξύ 2,5 και 5 σεντς ανά ευρώ, με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Το «έκρυβαν»

Πάντως, ο πρόεδρός της Axel Lehmann δήλωσε κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου την Τετάρτη ότι «δεν τίθεται ζήτημα κρατικής βοήθειας» και ότι οι προσπάθειες της επιχείρησης να επιστρέψει σε κερδοφορία δεν μπορούν να συγκριθούν με τα ζητήματα ρευστότητας που πλήττουν τις μικρές τράπεζες των ΗΠΑ.

Στο ίδιο συνέδριο τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της Saudi National Bank, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Credit Suisse από τα τέλη του 2022, ο οποίος απέκλεισε οποιοδήποτε σενάριο αύξησης του μεριδίου του.

«Η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι, για πολλούς λόγους εκτός του απλούστερου λόγου, ο οποίος είναι ρυθμιστικός και καταστατικός», δήλωσε ο Ammar Al Khudairy σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας είναι ανοιχτή σε περαιτέρω «ενέσεις ρευστότητας.

Το «σωσίβιο»

Με τη χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας να έχει πέσει κάτω από τα 7,6 δισ. δολάρια, στα ίδια επίπεδα που βρισκόταν πριν την αύξηση κεφαλαίου κατά 4 δισ. δολάρια, η τράπεζα απηύθυνε έκκληση στην Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας ζητώντας να αποσπάσει δήλωση δημόσιας στήριξης, και το ίδιο έκανε και με την Finma, την ελβετική ρυθμιστική αρχή.

Προέβλεψε τη Lehman, προβλέπει και την «επόμενη Lehman»

Από την πλευρά του, ο γνωστός για τις δυσοίωνες προβλέψεις του οικονομολόγος, Νουριέλ Ρουμπινί σε δηλώσεις του στο Bloomberg σχολίασε ότι η Credit Suisse είναι «πολύ μεγάλη για να αποτύχει» αλλά και «πολύ μεγάλη για να σωθεί».

Και δεν είναι ο μόνος που αναφέρθηκε στην Credit Suisse. O επενδυτής της Wall Street Ρόμπερτ Κιγιοσάκι, σε δηλώσεις του την περασμένη Τρίτη εμφανίστηκε ανήσυχος για την ελβετική τράπεζα.

Ήταν ένας από αυτούς που είχαν προβλέψει την κατάρρευση της Lehman Brothers.

«Το πρόβλημα στην οικονομία είναι η αγορά ομολόγων που καταρρέει και η πρόβλεψή μου είναι ότι η επόμενη τράπεζα που θα καταρρεύσει είναι η Credit Suisse», δήλωσε ο επενδυτής.

 

vradini.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button