google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Επίδομα θέρμανσης: Οι τρεις κατηγορίες δικαιούχων. | newsontime.gr
Home » , , , » Επίδομα θέρμανσης: Οι τρεις κατηγορίες δικαιούχων.

Επίδομα θέρμανσης: Οι τρεις κατηγορίες δικαιούχων.

Written By news on Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022 | 10:28 μ.μ.

Τρεις θα είναι οι κατηγορίες δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης, και το νέο στοιχείο είναι ότι όσοι υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση,θα εξεταστούν με τα περσινά και όχι τα φετινά εισοδηματικά κριτήρια.

 

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

 

Εξαρχής στόχος του υπουργείου Οικονομικών ήταν –και παραμένει– να ενθαρρύνει όσους έκαψαν πέρσι φυσικό αέριο και, πολύ περισσότερο, ρεύμα, να κάψουν φέτος πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους. Ο διπλασιασμός του αυξημένου επιδόματος χαρακτηρίζεται ως ισχυρό κίνητρο από το οικονομικό επιτελείο, ωστόσο στην πορεία διαπιστώθηκε ότι έπρεπε να μπουν και ασφαλιστικές δικλίδες.

 

Εν αναμονή της σχετικής υπουργικής απόφασης και εκτός απροόπτου, οι φετινές 3 κατηγορίες δικαιούχων έχουν ως εξής:

 

-Οι παλιοί δικαιούχοι που πήραν πέρσι το επίδομα και είχαν κάψειπετρέλαιο, αν και φέτος κάψουν πετρέλαιο θα πάρουν το αυξημένο επίδομα.

 

-Οι παλιοί δικαιούχοι που πήραν πέρσι το επίδομακαι έκαψανφυσικό αέριο, αν φέτος κάψουνπετρέλαιο θα πάρουν διπλό το φετινό αυξημένο επίδομα.

 

-Αξίζει να σημειωθεί ότι και για τις δύο κατηγορίες των παλιών δικαιούχων θα ισχύσουν τα διευρυμένα εισοδηματικά όρια (16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για έγγαμο, 3.000 ευρώ προσαύξηση για κάθε παιδί), έτσι ώστε να μη χάσουν το επίδομα λόγω αύξησης εισοδήματος.

 

-Οι νέοι δικαιούχοι, δηλαδή όσοι θα υποβάλουν αίτηση για πρώτη φορά, θα ενταχθούν με τα περσινά εισοδηματικά όρια (14.000 ευρώ για άγαμο, 20.000 ευρώ για έγγαμους, προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί). Επί της ουσίας, με αυτήν την κίνηση το υπουργείο Οικονομικώνστοχεύει σε όσους έκαψανπέρσι ρεύμα για θέρμανση και εξαιρούνταν από την επιδότηση. Και αυτοί θα πάρουν διπλό το φετινό αυξημένο επίδομα, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, να κάψουν πετρέλαιο. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από την ένταξή τους στην επιδότηση είναι ουδέτερο, γιατί αγοράζοντας πετρέλαιο, πληρώνουν ΕΦΚ 0,28 ευρώ ανά λίτρο και ΦΠΑ24% (το ηλεκτρικό ρεύμα επιβαρύνεται με ΕΦΚ 0,0022 /kWhκαι ΦΠΑ 6%).

 

Τον Δεκέμβριο θα δοθεί το επίδομα

Το επίδομα βάσης φέτος ανεβαίνει στα 350 ευρώ (από 300 ευρώ πέρσι), και αυξομειώνεται ανάλογα με τον ειδικό συντελεστή (βαθμοημέρες), που ισχύει σε κάθε περιοχή. Οι συντελεστές αυτοί παραμένουν οι ίδιοι με πέρσι, όταν και ξεκίνησε το νέο σύστημα. Το μεγαλύτερο ποσό επιδόματοςπου θα μπορεί να πάρει κανείς φέτος είναι 800 ευρώ, ή 1.600 ευρώ για όσους θα δικαιούνται διπλόεπίδομα.

 

Μία ακόμα διαφορά από πέρσι στη διαδικασία της επιδότησης είναι ότι δεν θα δοθεί προκαταβολή επιδόματος στους περσινούς δικαιούχους. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει τοΝοέμβριο και ο μεγάλος όγκος πληρωμών θα ολοκληρωθεί μέσα στο Δεκέμβριο.

 

Η εκτίμηση της αγοράς είναι ότι στην καλύτερη περίπτωση το πετρέλαιο θέρμανσης, του οποίου η διανομή ξεκίνησε, χθες, με αλμυρή τιμή και μάλιστα συμπεριλαμβανομένης της οριζόντιας επιδότησης των 0,25 ευρώ ανά λίτρο.

 

Νέες αυξήσεις σε πετρέλαιο και αμόλυβδη

Το ράλι στις τιμές των καυσίμων συνεχίζεται, και ήδη το πετρέλαιο κίνησης είναι κατά 20% ακριβότερο σε σχέση με τις αρχές του μήνα, και για πρώτη φορά πιο ακριβό από την αμόλυβδη. Διψήφια αύξηση μέσα στον Οκτώβριο και για το πετρέλαιο θέρμανσης, που πλέον είναι ακριβότερο από το φυσικό αέριο.

 

Νέες προβλέψεις για την τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης κάνει η αγορά πετρελαιοειδών. Θα υπάρξει μία μικρή αύξηση στη βενζίνη, της τάξεως των 10 ευρώ ανά 1.000 λίτρα, και μία αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης, το οποίο παρασύρει και το πετρέλαιο θέρμανσης, που είναι 62 ευρώ ανά 1.000 λίτρα. Σήμερα, η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται πάνω από τα 2 ευρώ στα μεγάλα αστικά κέντρα, κοντά στα 2 ευρώ και 5 λεπτά το λίτρο, όταν η αμόλυβδη βενζίνη βρίσκεται στα 2 ευρώ και 2 λεπτά το λίτρο. Πολύ μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο οι μεταφορές και οι υπηρεσίες:

 

Το πετρέλαιο ανέβηκε από την 1η Οκτωβρίου έως σήμερα 23 λεπτά, συν τα 15 λεπτά τα οποία είχε δώσει η κυβέρνηση σαν επιδότηση στο Fuel Pass 1 και στο Fuel Pass 2. Άρα, έχουμε μια αύξηση της τάξεως των 37 λεπτών.

Έχει ξεπεράσει την αμόλυβδη βενζίνη το πετρέλαιο κίνησης (diesel 30 Σεπτεμβρίου 1,828 ευρώ/lt και τώρα βρίσκεται η μέση τιμή 1,97ευρώ/lt).

Η ψαλίδα φαίνεται ότι θα ανοίξει ακόμη περισσότερο, τουλάχιστον για τα επόμενα εικοσιτετράωρα, καθώς οι αλλαγές σκηνικού είναι απρόσμενες στις τιμές της Ενέργειας.

Πηγή : vradini.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου