google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Τι είναι το Τάγμα Αζόφ που προκάλεσε... πανζουρλισμό στη Βουλή | newsontime.gr
Home » , » Τι είναι το Τάγμα Αζόφ που προκάλεσε... πανζουρλισμό στη Βουλή

Τι είναι το Τάγμα Αζόφ που προκάλεσε... πανζουρλισμό στη Βουλή

Written By news on Πέμπτη 7 Απριλίου 2022 | 9:12 μ.μ.

Το Τάγμα Αζόφ που δραστηριοποιείται στην ανατολική Ουκρανία είναι μια ακροδεξιά, στρατιωτική μονάδα πεζικού με έδρα τη Μαριούπολη.

Όταν ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ένα από τα βασικά επιχειρήματα του Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν ότι η "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" είχε αποφασιστεί για να γίνει αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόταν στην παρουσία στη χώρα και του τάγματος Αζόφ.

Τι είναι το Τάγμα Αζόφ

Το Τάγμα Αζόφ είναι μια ακροδεξιά, στρατιωτική μονάδα πεζικού, της οποίας τα μέλη -που υπολογίζονται σε περίπου 1.000 – είναι εθνικιστές και κατηγορούνται ότι ασπάζονται θεωρίες περί υπεροχής της Άριας φυλής. Η μονάδα ιδρύθηκε αρχικά ως εθελοντική ομάδα τον Μάιο του 2014 από την υπερεθνικιστική ομάδα Patriot of Ukraine και την νεοναζιστική ομάδα (SNA).

Και οι δύο ομάδες μοιράζονταν τα ίδια ναζιστικά ιδεώδη και πραγματοποιούσαν άγριες επιθέσεις κατά μειονοτικών, μεταναστών, Ρομά και γενικότερα εναντίον όσων δεν ασπάζονταν τις απόψεις τους.

Ως τάγμα, η ομάδα πολέμησε το 2014 στην πρώτη γραμμή κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντόνετσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Η μονάδα ενσωματώθηκε επίσημα στην Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας στις 12 Νοεμβρίου 2014 και απέσπασε επαίνους από τον τότε Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

"Αυτοί είναι οι καλύτεροι πολεμιστές μας", είπε σε μια τελετή απονομής βραβείων το 2014. "Οι καλύτεροι εθελοντές μας".

Ποιος ίδρυσε το Τάγμα Αζόφ

Επικεφαλής της μονάδας ήταν ο Αντρέι Μπιλιέτσκι ο οποίος υπηρέτησε ως αρχηγός τόσο του Patriot of Ukraine (που ιδρύθηκε το 2005) όσο και του SNA (που ιδρύθηκε το 2008).

Το 2010, ο Μπιλιέτσκι δήλωσε ότι ο εθνικός σκοπός της Ουκρανίας ήταν "να οδηγήσει τις λευκές φυλές του κόσμου σε μια τελική σταυροφορία… εναντίον των Untermenschen [κατώτερων φυλών]".

Τι είναι το Τάγμα Αζόφ που προκάλεσε... πανζουρλισμό στη Βουλή -  Ο εθνικισμός και τα νεοναζιστικά σύμβολα
O Αντρέι Μπιλιέτσκι

Όταν εξελέγη στο κοινοβούλιο το 2014, ο Μπιλιέτσκι, αποχώρησε από το Αζόφ καθώς ως αιρετός δεν μπορουσε να είναι και στον στρατό. Παρέμεινε βουλευτής μέχρι το 2019. Ο 43χρονος από το Χάρκοβο, τον Οκτώβριο του 2016 ίδρυσε το ακροδεξιό κόμμα National Corps του οποίου ο βασικός πυρήνας είναι βετεράνοι του Αζόφ.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 το κόμμα του Μπιλιέτσκι έλαβε 315.530 ψήφους και ποσοστό 2,15% και καμία έδρα. Στις προεδρικές εκλγογές, ο Μπιλιέτσκι δεν έλαβε μέρος καθώς η υποψηφιότητά του θεωρήθηκε άκυρη.

Ποιος τους χρηματοδότησε αρχικά

Η μονάδα το 2014 λάμβανε χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας, καθώς η κυβέρνηση είχε αναγνωρίσει ότι ο δικός της στρατός ήταν πολύ αδύναμος για να αντιμετωπίσει τους φιλορώσους αυτονομιστές και βασιζόταν σε παραστρατιωτικές εθελοντικές δυνάμεις.

Χρηματοδότηση φέρεται να ελάμβανε επίσης και από ολιγάρχες – ο πιο γνωστός ήταν ο Ιγκόρ Κολομόισκι, μεγιστάνας με δραστηριότητες σε επιχειρήσεις ενέργειας, και τότε κυβερνήτης της περιφέρειας Ντνιπροπετρόφσκ.

Εκτός από το Τάγμα Αζόφ, ο Κολομόισκι χρηματοδοτούσε και άλλα τάγματα εθελοντών όπως οι μονάδες Dnipro 1 και Dnipro 2, Aidar και Donbas.

Η ομάδα έλαβε επίσης χρηματοδότηση και βοήθεια από έναν άλλο ολιγάρχη, τον Σερχίι Ταρούτα, δισεκατομμυριούχο κυβερνήτη της περιοχής του Ντόνετσκ και μέλος του κόμματος Πανουκρανική Ένωση "Πατρίδα" με επικεφαλής την Γιούλια Τιμοσένκο.

 

Νεοναζιστική ιδεολογία

Το 2015, ο Andriy Diachenko, εκπρόσωπος του Ταγματος εκείνη την εποχή, παραδέχτηκε ότι το 10 με 20% των νεοσύλλεκτων του Αζόφ ήταν Ναζί.

Η μονάδα επισήμως αρνείται ότι ασπάζεται τη ναζιστική ιδεολογία, αλλά ναζιστικά σύμβολα όπως η σβάστικα, εμφανίζονται στις στολές των μελών της.

Για παράδειγμα, η στολή φέρει νεοναζιστικό σύμβολο που μοιάζει με μαύρη σβάστικα σε κίτρινο φόντο. Η ομάδα ισχυρίζεται ότι είναι απλώς ένα κράμα των γραμμάτων "Ν" και "Ι" που αντιπροσωπεύουν την "εθνική ιδέα".

Τάγμα Αζόφ έμβλημα

Τον Ιανουάριο του 2018, το Τάγμα δημιούργησε μονάδα πολιτοφυλακής, την National Druzhyna για να "αποκαταστήσει" την τάξη στην πρωτεύουσα, Κίεβο.

Το Τάγμα Αζόφ έχει έδρα τη Μαριούπολη. Εκθέσεις του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα συνέδεσαν την οργάνωση με εγκλήματα πολέμου, όπως βασανιστήρια, μαζικές λεηλασίες και παράνομες κρατήσεις.

Έκθεση του ΟΗΕ περιγράφει μεταξύ άλλων περιστατικά κατά τη διάρκεια της περιόδου από τον Νοέμβριο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016, όπου η Ομάδα προχωρούσε σε λεηλασίες και εκτόπιζε δια των όπλων, κατοίκους του φιλορωσικού Ντονμπάς.

Πολλά βίντεο, η γνησιότητα των οποίων είναι δύσκολο να εξακριβωθεί, δείχνουν επιθέσεις του τάγματος Αζόφ εναντίον αμάχων.

Μέλη της οργάνωσης καυχώνται άλλωστε συχνά στο Twitter για τις δολοφονίες αμάχων ή αυτονομιστών, αναφέροντας μάλιστα και τον αριθμό των θυμάτων της κάθε επίθεσής τους.
Πηγή : thetoc.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου