Το "φάντασμα" του διψήφιου πληθωρισμού δε για τον Απρίλιο είναι πλέον ορατό.
Αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο πληθωριστικό σοκ που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα μετά το 1995-1996 βρίσκεται η Ελλάδα με τον εναρμονισμένο δείκτη να εκτινάσσεται στο 8%.
Με την επίδοση να είναι ελαφρώς χειρότερη σε σχέση με τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης για τον Μάρτιο (7,5%) η χώρα θα περιμένει την επόμενη εβδομάδα να ανακοινωθεί ο δείκτης τιμών καταναλωτή ο οποίος είναι πολύ πιθανό να κλείσει πλέον ακόμη και κοντά στο 9%.
Διψήφιος Πληθωρισμός
Το "φάντασμα" του διψήφιου πληθωρισμού δε για τον Απρίλιο είναι πλέον ορατό. Με εφιαλτική ανατίμηση της ενέργειας σε ποσοστό άνω του 44% για την Ευρωζώνη και άνω του 50% για την Ελλάδα, το πρόβλημα διογκώνεται από το γεγονός ότι η αύξηση πλέον διαχέεται σε όλα τα είδη με βασικότερο τα τρόφιμα. Ο ευρωπαϊκός δείκτης τροφίμων "τρέχει" με ποσοστό 5% και τα δύσκολα είναι μπροστά καθώς οι αλλαγές στους τιμοκαταλόγους συνεχίζονται και για τον μήνα Απρίλιο.
Ιστορικό ρεκόρ πληθωρισμού στην ευρωζώνη
Νέο ιστορικό ρεκόρ καταγράφει το Μάρτιο ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ, ο οποίος διαμορφώνεται στο 7,5%, από 5,9% το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό το Μάρτιο (44,7% έναντι 32% το Φεβρουάριο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (5%, έναντι 4,2% τον Φεβρουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (3,4%, έναντι 3,1% τον Φεβρουάριο) και τις υπηρεσίες (2,7%, έναντι 2,5% τον Φεβρουάριο).
Οι χώρες με τον υψηλότερο πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ
Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 8% το Μάρτιο, έναντι 6,3% το Φεβρουάριο. Τον υψηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη καταγράφουν τον Μάρτιο η Λιθουανία (15,6%), η Εσθονία (14,8%), η Ολλανδία (11,9%) και η Λετονία (11,2%). Ο χαμηλότερος πληθωρισμός σημειώνεται στη Γαλλία (5,1%), την Πορτογαλία (5,5%) και στη Φινλανδία (5,6%).
Δημοσίευση σχολίου