google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιχειρείται να ακρωτηριαστεί μία χώρα, (video) | newsontime.gr
Home » , » Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιχειρείται να ακρωτηριαστεί μία χώρα, (video)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιχειρείται να ακρωτηριαστεί μία χώρα, (video)

Written By news on Τρίτη 1 Μαρτίου 2022 | 5:49 μ.μ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για την κατάσταση στην Ουκρανία, και τις επιπτώσεις της εμπόλεμης κρίσης.

Για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μίλησε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή σχετικά με τις συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε ότι «η ανοιχτή εισβολή της Ρωσίας ξυπνά και πάλι στην ήπειρο τους παλιούς εφιάλτες των πολέμων και των σφαιρών επιρροής».


Επιχειρείται, όπως είπε, να ακρωτηριαστεί μία χώρα και μαζί το διεθνές Δίκαιο.

«Αμφισβητεί με τη χρήση βίας την εδαφική ακεραιότητα μιας γειτονικής χώρας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε δε ότι η ρωσική εισβολή οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες στο δρόμο της προσφυγιάς.

«Με πρόσχημα μίας ανύπαρκτης απειλής ο Πούτιν επιχειρεί να καταργήσει την ελευθερία μιας άλλης χώρας. Πρόκειται για μία βίαιη επιστροφή στην εποχή των ηγεμονιών», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως στην Ελλάδα ζούμε με την ανοιχτή πληγή της Κύπρου, προσθέτοντας ότι για τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, είπε πως είτε είσαι με την ειρήνη ή είσαι απέναντί της.

Τεράστιο πλήγμα για τη Ρωσία οι κυρώσεις της ΕΕ

Για το θέμα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα επιφέρουν ένα τεράστιο πλήγμα στη ρωσική οικονομία. «Κάθε διεθνής αποκλεισμός γίνεται εσωτερικός αναστοχασμός. Αυτή είναι η άυλη δύναμη της Δημοκρατίας απέναντι στη βία των αυταρχικών καθεστώτων» τόνισε.

Υπεραμύνθηκε της απόφασης για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην απόφαση της Ελλάδας να αποστείλει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία, απαντώντας έτσι σε όσους έχουν διατυπώσει ενστάσεις.

«Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν διλήμματα. «Το Έθνος μου είναι πολύ μικρό για να διαπράξει μία τόσο μεγάλη ατιμία», είπε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν ο Γερμανός πρέσβης ζήτησε το 1915 από την χώρα μας να εγκαταλείψει τη συμμαχία της. Αυτό ισχύει και τώρα. Είμαστε με το πλευρό της Ουκρανίας, στο πλευρό της ειρήνης και της δημοκρατίας», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα συμπαρατάσσεται με τις κυρώσεις, που επιβάλλονται στην Ρωσία, το υπουργείο Εξωτερικών και ο υπουργός κάνουν εξαιρετική δουλειά για την προστασία της ομογένειας στη Μαριούπολη. Ναι η Ελλάδα ενισχύει την Ουκρανία και ανθρωπιστικά και στρατιωτικά. Το κάνουν οι Γερμανοί και οι Πορτογάλοι δεν θα το κάνουμε εμείς που ομογενείς σκοτώθηκαν από ρωσικές βόμβες; Και κάτι ακόμα: εάν δεν δείξουμε εμείς αλληλεγγύη με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε εμείς συμπαράσταση εάν ο μη γένοιτο προκληθούμε;» .

«Έτοιμη η Ελλάδα να υποδεχθεί ουκρανούς πρόσφυγες»

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια, με φόντο και το δράμα των προσφύγων στην Ουκρανία που εγκαταλείπουν αρκετές πόλεις της χώρας για να γλιτώσουν από τη φρίκη του πολέμου, υποστήριξε ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να υποδεχθεί Ουκρανούς πρόσφυγες πολέμου.

«Είμαστε και έτοιμοι να υποδεχθούμε Ουκρανούς πρόσφυγες και καλώ τις δεκάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις που στο παρελθόν έχουν δραστηριοποιηθεί σε άλλα μέτωπα να το κάνουν και τώρα», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας πως είμαστε ακόμα έτοιμοι και σε εγρήγορση να αντιμετωπίσουμε υβριδικές ή κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές.

«Ναι, η άμυνα της χώρας είναι αυτοσκοπός. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Δικαιώνονται έτσι πολύ γρήγορα όσοι από εμάς μιλούσαν για την ανάγκη προώθησης της στρατηγικής διάστασης της Ευρώπης μέσω συμφωνιών ανάμεσα στα μέλη της. Η Ελληνογαλλική συμφωνία μπορεί να είναι μία τέτοια συμφωνία. Όταν κάποιοι χτυπούν τα τύμπανα πολέμου στην Ευρώπη κάποιοι θα πρέπει να ξανασκεφτούν εάν τα Rafale και οι φρεγάτες Belharra έχουν θέση στις Ένοπλες Δυνάμεις. Κάποιοι θα πρέπει να ξαναζυγίσουν στις εκτιμήσεις τους το ξεπερασμένο δίλημμα περί βουτύρου και κανονιών με το οποίο έμαθαν να σκέφτονται».

Στόχος να γίνει η Ελλάδα ενεργειακά αυτόνομη

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ακόμη, ότι στόχος είναι να γίνει η Ελλάδα ενεργειακά αυτόνομη, να μετατραπούμε – όπως είπε – σε κόμβο διασύνδεσης μεταφρράς πράσινης ενέργειας σε όλη την ανατολική Μεσόγειο.

«Κατασκευάζουμε σημαντικές υποδομές φυσικού αερίου, ενισχύουμε τη διαφοροποίηση των πηγών μας», σημείωσε.

Λίγο πριν το τέλος της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να συγκαλέσει τη σημερινή συνεδρίαση για να «ενημερώσω το Σώμα για την εθνική γραμμή για αυτή την πρωτοφανή σύρραξη».

Η κοιτίδα της Δημοκρατίας, πρόσθεσε, πρέπει να δώσει τη δική της απάντηση.  «Αυτή η απάντηση είναι το δικό μας χέρι προς την Ουκρανία».

Τσίπρας: «Ναι» στις κυρώσεις, «όχι» στην αποστολή πολεμικού υλικού

Για σκοτεινές εποχές έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του αναφερόμενος στον πόλεμο της Ουκρανίας. Σε αυτές τις συνθήκες χρειάζεται ψυχραιμία είπε, ενώ πρόσθεσε ότι το εθνικό συμφέρον ταυτίζεται με την αλήθεια.

«Πρέπει να υπάρξουν κοινοί στόχοι όλων μας για το εθνικό συμφέρον και για την ειρήνη», είπε ενώ πρόσθεσε ότι αυτό περιμένει και ο λαός σήμερα.

«Η αποκατάσταση της ειρήνης, η διατήρηση των εθνικών συμφερόντων μας, η αλληλεγγύη που πρέπει να δείξουμε στους Ουκρανούς και τους Έλληνες που δοκιμάζονται. Σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να καταδικάσουμε τη ρωσική εισβολή και να εκφράσουμε τη συμπαράσταση μας στον ουκρανικό λαό, και τη θλίψη μας για την απώλεια κάθε ανθρώπινης ζωής σε έναν πόλεμο που ξέσπασε με απόφαση της Ρωσίας.

Οι ενέργειες του Πούτιν θα αποβούν εις βάρος της ανθρωπότητας αλλά και εις βάρος της Ρωσίας. Η ΕΕ οφείλει αυτήν την κρίσιμη ώρα να στηρίξει τον λαό της Ουκρανίας, και να χρησιμοποιήσουν όλα τα διπλωματικά μέσα για να υποχωρήσουν οι ρωσικές δυνάμεις».

Είναι λάθος να στρέφονται οι κυρώσεις εναντίον του ρωσικού λαού

Οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας είναι ένα ισχυρό εργαλείο σε αυτήν την κατεύθυνση και ορθώς συμμετέχουμε σε αυτές, σημείωσε ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να είναι ένα εργαλείο για την ειρήνη. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από πράξεις που θα φέρουν απέναντί μας όχι τον Πούτιν αλλά τον ρωσικό λαό. Οι διώξεις σε Ρώσους φοιτητές, η απαγόρευση ρωσικών καλλιτεχνικών και αθλητικών εκδηλώσεων είναι λάθος.

Πρέπει να στηρίξουμε τον ουκρανικό λαό ενεργά με στοχευμένες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, αλλά και να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια στον ουκρανικό λαό και να βοηθήσουμε την Ουκρανία για την ένταξή της στην ΕΕ. Πρέπει να στηρίξουμε τους εταίρους μας στην ανατολική Ευρώπη που ανησυχούν για την ανάπτυξη της Ρωσίας αν και αυτοί δεν το έκαναν στη δική μας περίπτωση.

Να βοηθήσουμε ώστε να δημιουργηθούν οδοί ασφαλούς επανεγκατάστασης των προσφύγων στην Ευρώπη. Ο Αλέξης Τσίπρας καυτηρίασε τις δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης ότι οι Ουκρανοί είναι πραγματικοί πρόσφυγες ενώ όσοι έρχονται από άλλες χώρες και δεν είναι λευκοί δεν είναι πραγματικοί πρόσφυγες, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε πάντα τις προσφυγικές ροές.

Στο κατώφλι ενός Ψυχρού Πολέμου

Όπως είπε η κρίση στην Ουκρανία κινδυνεύει να μας επαναφέρει σε έναν ψυχρό πόλεμο, που θα οδηγήσει σε ένα σκληρό οικονομικό ανταγωνισμό και σε μια βαθιά ενεργειακή κρίση. Όπως είπε μπροστά μας ανοίγονται διλήμματα για τη θέση της Ελλάδας στη νέα συγκυρία.

Στη συνέχεια άσκησε κριτική σε κάποιες από τις πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες που όπως υποστήριξε δεν λαμβάνει υπόψιν την ευαίσθητη χωροταξία της χώρας. Καυτηρίασε το γεγονός ότι η κυβέρνηση έστειλε όπλα στην Ουκρανία, χωρίς καν να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ και χωρίς να συμπεριλαμβάνεται αυτή η πρωτοβουλία στις πρωτοβουλίες των οργανισμών που συμμετέχουμε.

Χρόνιες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου

Θα ήταν ιστορικό λάθος η χώρα μας να πρωτοστατήσει στο ιστορικό πισωγύρισμα που συντελείται στην Ευρώπη που εισέρχεται σε φάση ψυχρού πολέμου. Αυτές οι εξελίξεις, ο διπολισμός δεν ωφελούν την ΕΕ ούτε γεωπολιτικά ούτε οικονομικά. Η βασική ευθύνη ανήκει στον Πούτιν αλλά θα ήταν λάθος εάν δεν βλέπαμε τα λάθη και τις ευθύνες της ΕΕ, όπως την παθητικότητά της στις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου διαχρονικά, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Κύπρο.

Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες στη Δύση για την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου με επεμβάσεις στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στη Γιουγκοσλαβία. Με αυτές τις εξελίξεις γεωπολιτικά ωφελούνται τρίτοι και οικονομικά ζημιώνεται η ΕΕ, υπογράμμισε. Η ΕΕ πρέπει να επιχειρήσει να παρέμβει στις συνομιλίες Ρωσίας και Ουκρανίας, και να έχει αρκετή απόσταση από το ΝΑΤΟ για να μπορεί να παίξει έναν αυτοτελή ρόλο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι εκμεταλλεύεται την ουκρανική κρίση για μικροπολιτικά οφέλη, θέλοντας να επιδοθεί σε μία νέα κούρσα εξοπλισμών ενώ δεν λαμβάνει πρωτοβουλία για να θέσει η ίδια ατζέντα στην Τουρκία.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι αυτοσκοπός του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εδαφική ακεραιότητα της χώρας, η ειρήνη και η προκοπή του λαού.

Τέλος έκανε αναφορά στην ενεργειακή κρίση που αναμένεται να ενταθεί ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έλαβε κανένα μέτρο ενώ με συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές οδήγησαν σήμερα στην ενεργειακή φτώχια.


Πηγή : megatv.com
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου