google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Κορωνοϊός - Γώγος: Ελπιδοφόρα στοιχεία από ρωσικό εμβόλιο. | newsontime.gr
Home » , , , , » Κορωνοϊός - Γώγος: Ελπιδοφόρα στοιχεία από ρωσικό εμβόλιο.

Κορωνοϊός - Γώγος: Ελπιδοφόρα στοιχεία από ρωσικό εμβόλιο.

Written By news on Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020 | 7:48 μ.μ.

Έχουμε πολύ ανοσιακή ανταπόκριση, σχεδόν 100% μάλιστα, επόμενως το ρωσικό είναι ένα πολύ καλό εμβόλιο και περιμένουμε και την φάση 3 ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κ. Χαράλαμπος Γώγος στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

 

«Τώρα πλέον έχουμε δεδομένα για το ρωσικό εμβόλιο. Το Lancet είναι ένα εξαιρετικό περιοδικό από τα πρώτα στον κόσμο, επομένως έχουμε πολύ ανοσιακή ανταπόκριση, σχεδόν 100% μάλιστα, επόμενως είναι ένα πολύ καλό εμβόλιο και περιμένουμε και την φάση 3 όπου εκεί εγκρίνεται.Η πλατφόρμα που χρησιμοποιεί είναι παρόμοια με αυτή που χρησιμοποίησαν οι άλλες εταιρίες» 

 

Παράλληλα σημείωσε πως είμαστε σε κρίσιμη κατάσταση ως προς την περίοδο που εμφανίζεται αυτό γιατί έρχεται η φθινοπωρινή περίοδος και εκεί πρέπει πρέπει να δώσουμε όλη μας την δύναμη».

 

«Πρέπει να διαφυλάξουμε το υγειονομικό σύστημα στείρο από τον ιό. Χρειάζεται μια συνεχής και στοχευμένη ενημέρωση στον κόσμο. Ο έλεγχος είναι πολύ σημαντικός. Χρειάζονται εμβολιασμοί για τον χειμώνα», σημείωσε.

 

«Είναι φανερό ότι η πανδημία συνεχίζεται με μια μεγάλη, παγκόσμια διασπορά. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ούτε το μέγεθος ούτε την επίδραση της» δήλωσε ο κ. Γώγος.

 

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας έκανε λόγο για «έξαρση του κορωνοϊού στην Ευρώπη», ένα είδος «δεύτερου κύματος στην Ευρώπη που συμμετέχει και η Ελλάδα» όπως χαρακτηριστικά είπε και συμπλήρωσε: «Στην Ευρώπη το φαινόμενο σχετίζεται με την άρση των μέτρων περιορισμού».

 

Ο καθηγητής στάθηκε επίσης στο «αναδυόμενο ζήτημα» όπως το χαρακτήρισε, με τα κρούσματα στις κλειστές δομές. «Βρισκόμαστε σε κρίσιμη κατάσταση θα έλεγα ως προς την περίοδο που εμφανίζονται τα κρούσματα. Είναι η στιγμή για να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε το πρόβλημα. Εκεί πρέπει να βάλουμε όλα μας τα μέσα» υπογράμμισε.

 

Ο καθηγητής εξέφρασε την αισιοδοξία του ενόψει και του φθινοπώρου, ότι με την τήρηση των μέτρων λόγω κορωνοϊού, «θα περιορίσουμε και τις υπόλοιπες νόσους» όπως την εποχική γρίπη.

 

Ο κ. Γώγος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην έχουν «ανοιχτά αυτιά στην παραπληροφόρηση». «Άλλο επιστημονική συζήτηση και άλλο παραπληροφόρηση. Είμαι αισιόδοξος γιατί έχουμε καλύτερες θεραπευτικές δυνατότητες», είπε χαρακτηριστικά.

 

Παράλληλα για την θεραπεία ανέφερε «βρισκόμαστε 9 μήνες μετά την αρχική εμφάνιση των κρουσμάτων και της νόσου όπου τότε δεν είχαμε πολλά δεδομένα και μελέτες. Απο τότε μέχρι τώρα έχουμε πολλές μελέτες που δείχνουν συγκεριμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Ξέρουμε πολλά για την παθογένεια του ιού. Πότε εκτρέπεται. και κάνει αυτό το υπερφλεγμονώδες σύνδρομο που είναι καταστροφικό για την υγεία των ασθενών και την κακή έκβαση. Έχουμε λοιπόν δεδομένα για αρκετά αντιικά φάρμακα κυρίως για ένα από αυτά που μπήκε στον αλγόριθμο θεραπείας παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα και πολλά δεδομένα για τον ρόλο των κορτικοειδών στην έκβαση της νόσου όταν το χορηγήσεις εγκαίρως. Με αυτά τα δεδομένα η επιτροπή των ειδικών φτιάξαμε έναν θεραπευτικό αλγόριθμο που στηρίζεται στα επιστημονικά δεδομένα και έχει δοθεί σε όλα τα κέντρα ώστε να εφαρμόζονται σε ασθενείς με κορωνοιο ενώ έχει δύο σκέλη: Την αντιμετώπιση των ασθενών εξωνοσοκομειακά και το δεύτερο για τα σοβαρότερα περιστατικά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο .

 

Ως προς τα αποτελέσματα της θεραπείας αυτής υπάρχουν δεδομένα στην βιβλιογραφία που βελτιώνουν την έκβαση σε ένα ποσοστό που φτάνει και το 30% σε κάποιες περιπτώσεις. Τα ελληνικά δεδομένα τα επεξεργαζόμαστε τώρα αλλα μέχρι τώρα δείχνει πως η έκβαση των ασθενών μας στην Ελλάδα είναι αρκετά καλή και συγκριτικά με τον παγκόσμιο χάρτη η θνητότητα στην Ελλάδα είναι κάτω από το μέσο όρο της θνητότητας στις Ευρωπαικές χώρες που είναι και προηγμένες, επομένως έχουμε καλά στοιχεία και για την χώρα μας» 

 

«Σήμερα ανακοινώνουμε 202 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11200, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες. 2188 (19.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4910 (43.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα», είπε ο κ. Γώγος ξεκινώντας την ενημέρωση.

 

«38 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 10 (26.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 92.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 157 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 279 θανάτους συνολικά στη χώρα. 102 (36.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».Πηγή : skai.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου