google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Αποφασίζει ο Άρειος Πάγος για την άδεια του Κουφοντίνα - Έντονες αντιδράσεις της ΝΔ | newsontime.gr
Home » , , , » Αποφασίζει ο Άρειος Πάγος για την άδεια του Κουφοντίνα - Έντονες αντιδράσεις της ΝΔ

Αποφασίζει ο Άρειος Πάγος για την άδεια του Κουφοντίνα - Έντονες αντιδράσεις της ΝΔ

Written By news on Σάββατο 18 Μαΐου 2019 | 4:00 μ.μ.

Οι δικαστές του Βόλου στο πολυσέλιδο βούλευμά τους είχαν την γνώμη ότι δεν συντρέχουν οι τυπικές προϋποθέσεις για την χορήγηση άδειας στον Δ. Κουφοντίνα
Την ερχόμενη Τρίτη θα συνεδριάσει το Ποινικο Τμήμα του Αρείου Πάγου το οποίο θα αποφασίσει εάν θα αναιρέσει ή όχι το βούλευμα για τη μη χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα., μετά την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, η κ. Ξένης Δημητρίου.

Η κ. Δημητρίου διαφώνησε με τον αντεισαγγελέα, στον οποίο είχε χρεώσει την υπόθεση, άσκησε η ίδια την αναίρεση σε βάρος του βουλεύματος που είπε «όχι» στο αίτημα του πολυ-ισοβίτη.


Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την κρίση του αντεισαγγελέα το βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών Βόλου είναι πλήρες και εμπεριστατωμένο, καθώς δεν συντρέχουν οι ουσιαστικές προϋποθέσεις του νόμου για την χορήγηση άδειας στον Λουκά της 17Ν. Με δύο λόγια, είχε την άποψη ότι ο Δ. Κουφοντίνας δεν έχει μεταμεληθεί για τις πράξεις του και είναι επικίνδυνος για την τέλεση νέων αδικημάτων, εάν αφεθεί ελεύθερος.

Με την κρίση του αντεισαγγελέα διαφώνησε ωστόσο η κ. Δημητρίου, επικαλούμενη στο αίτημα της για αναίρεση,  παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που ξεκινούν από το 1993 και φθάνουν ως το 2011, αλλά και μία πρόσφατη γνώμη του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, σύμφωνα με την οποία δικαιούνται τακτική άδεια και οι κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί σε περισσότερες από μία φορά ισόβιες καθείρξεις, εφόσον έχουν εκτίσει συγκεκριμένο χρόνο κράτησης.

Σύμφωνα με την κ. Δημητρίου, οι δικαστές του συμβουλίου του Βόλου ερμήνευσαν εσφαλμένα τις διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα στην περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα, υποστηρίζοντας, ότι αφού έκριναν ότι δεν υπήρχαν οι τυπικές προϋποθέσεις του νόμου για την χορήγηση τακτικής άδειας, δεν θα έπρεπε να επεισέλθουν στο κεφάλαιο των ουσιαστικών προϋποθέσεων του νόμου.

Τι είπε το δικαστικό συμβούλιο του Βόλου
Υπενθυμίζεται ότι οι δικαστές του Βόλου στο πολυσέλιδο βούλευμά τους είχαν την γνώμη ότι δεν συντρέχουν οι τυπικές προϋποθέσεις για την χορήγηση άδειας στον Δ. Κουφοντίνα, αφού δεν υπάρχει ρητή πρόβλεψη στον νόμο για τους πολυ-ισοβίτες, παρά μόνο για όσους έχουν καταδικαστεί σε μία φορά ισόβια. Κατά την κρίση τους όμως δεν συντρέχουν ούτε οι ουσιαστικές προϋποθέσεις, αφού με τις δηλώσεις του στον Τύπο περί του «κόκκινου νήματος του αγώνα» ο κρατούμενος δεν έχει σωφρονιστεί.  

«Οι δηλώσεις του, οι οποίες παραπέμπουν ευθέως στη βία, όχι μόνο δεν αποτελούν ένδειξη μίας πορείας σωφρονισμού  και σεβασμού της έννομης τάξης, αλλά αντιθέτως καταδεικνύουν ένα πρόσωπο που εμπράκτως και σταθερά αποτάσσεται την έννομη τάξη, δοθέντος, ότι δεν αποτελούν απλά μία ιδεολογική τοποθέτηση του εν λόγω καταδίκου, ούτε μία αυθόρμητη αντίδραση του, υπό συνθήκες συναισθηματικής πίεσης» ανέφεραν στο βούλευμά τους.

Το νήμα θα πιάσει στις αρχές της εβδομάδας το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο αφού μελετήσει το αίτημα της κ. Δημητρίου θα αποφασίσει εάν θα το κάνει δεκτό, οδηγώντας την υπόθεση για νέα κρίση στο δικαστικό συμβούλιο του Βόλου-υπό άλλη σύνθεση- ή σε διαφορετική περίπτωση θα το απορρίψει, συμφωνώντας με αυτόν τον τρόπο με την κρίση των δικαστών του Βόλου.

ΝΔ για Κουφοντίνα: Κανένα σοβαρό κράτος δεν εκβιάζεται από τρομοκράτες
«Κανένα σοβαρό δημοκρατικό κράτος δεν εκβιάζεται από τρομοκράτες ή θαυμαστές τους», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή την απόφαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου να ασκήσει αναίρεση κατά της απόφασης της δεύτερης κατά σειρά απόρριψης του αιτήματος του Δημήτρη Κουφοντίνα για να λάβει άδεια από τις φυλακές.

«Η Νέα Δημοκρατία θα καταργήσει τον νόμο Παρασκευόπουλου και θα επαναφέρει τις φυλακές υψίστης ασφαλείας για αμετανόητους τρομοκράτες», προσθέτει.

Το βράδυ της Παρασκευής, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έπειτα από πολλές ημέρες διεργασιών, τελικώς κινήθηκε με την άσκηση αναίρεσης, ενέργεια που ουσιαστικά δρομολογεί διαδικασίες για ενδεχόμενη ανατροπή της απόφασης των δικαστών, που υπήρξε ομόφωνη για απόρριψη του αιτήματος για χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ο πολυισοβίτης που βρίσκεται σε απεργία πείνας ασκώντας πίεση για την χορήγηση άδειας, παρά την εμπεριστατωμένη δικαστική απόφαση που απέρριψε το αίτημά του, τελικώς εμφανίζεται να επιτυγχάνει σε πρώτη φάση το στόχο του, καθώς η αναίρεση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, αναμένεται να κριθεί από δικαστικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου και αν γίνει δεκτή, θα οδηγήσει σε επανεξέταση της υπόθεσης.

Η δικαστική διαδικασία, η οποία με προφανή βιασύνη επισπεύδεται προσωπικά από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, εμφανίζει το κράτος και ειδικώς τη Δικαιοσύνη στο υψηλότατο επίπεδο, να σύρεται από την πίεση που ασκείται για τη χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, που έχει καταδικαστεί σε 11 φορές ισόβια για στυγερές δολοφονίες της 17Ν, ενω οι δικαστές ομόφωνα - για δεύτερη φορά - έκριναν ότι είναι αμετανόητος και επικίνδυνος να κάνει τα ίδια, αρνούμενοι να του χορηγήσουν νέα άδεια. Η κίνηση της κυρίας Ξένης Δημητρίου προκαλεί πρόσθετα ερωτηματικά, καθώς η απόφαση των δικαστών του Βόλου εκτιμάται, ότι είναι εμπεριστατωμένη από νομικής και πραγματικής πλευράς, ενώ η παρέμβαση της Εισαγγελέως του ΑΠ έρχεται σε μια χρονική συγκυρία προεκλογικής περιόδου και στον απόηχο των βίαιων ενεργειών, που κλιμακώνονται από ομάδες συμπαράστασης στον Δημήτρη Κουφοντίνα, φθάνοντας στο σημείο βανδαλισμών στον κεντρικότερο εμπορικό δρόμο της Αθήνας στη Βουκουρεστίου, αλλά και σε σπασίματα και φθορές και πολιτικές συγκεντρώσεις αλλά και καταλήψεις πολιτικών γραφείων.


Πηγή : ethnos.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου