google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Υπό πολιορκία η ΓΣΕΕ από το ΠΑΜΕ | newsontime.gr
Home » , , » Υπό πολιορκία η ΓΣΕΕ από το ΠΑΜΕ

Υπό πολιορκία η ΓΣΕΕ από το ΠΑΜΕ

Written By news on Πέμπτη 4 Απριλίου 2019 | 4:48 μ.μ.

Μετά τα βίαια επεισόδια στην Καλαμάτα και τη Ρόδο, αλλά και την έντονη αντιπαράθεση το βράδυ της Τετάρτης μεταξύ συνδικαλιστών, κλιμακώνεται η «κόντρα» ανάμεσα στη ΓΣΕΕ και το ΠΑΜΕ, με την πολιορκία των κεντρικών γραφείων της Συνομοσπονδίας στο Πεδίον του Άρεως.

Η αντιπαράθεση αυτή κρατά εδώ και δεκαετίες και πυρήνας της διαμάχης φέρεται να ήταν εξαρχής η «κόντρα» για τον έλεγχο του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος μεταξύ των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΚΕ) και του ΚΚΕ (ΠΑΜΕ). Η διαμάχη αυτή δεν ωφέλησε κανέναν παρά μόνο τους κατ' επάγγελμα συνδικαλιστές και πολιτικές σκοπιμότητες. Όσον αφορά στη ΓΣΕΕ, η Συνομοσπονδία εξελίχθηκε σε μία διαχρονική διαδικασία διαχείρισης του λεγόμενου κρατικού συνδικαλισμού, με επιστέγασμα την κυριαρχία προσώπων και ομάδων που περιφέρονταν ελέγχοντας τους μεγάλους κρατικούς οργανισμούς και τις ΔΕΚΟ.

Από την άλλη, η εργατική συνδικαλιστική οργάνωση του ΚΚΕ ΠΑΜΕ αυτονομήθηκε και δραστηριοποιήθηκε εκτός γενικής συνομοσπονδίας, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί μεν όσον αφορά στη μαχητικότητά της, αλλά από την άλλη να οδηγηθεί σε μία διαρκή αντιπαράθεση με τη ΓΣΕΕ.


Η κρίση ήρθε για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Οι συγκεντρώσεις της ΓΣΕΕ την τελευταία δεκαετία έδειξαν πως η επιρροή της φθίνει, ενώ εκείνες του ΠΑΜΕ κατέδειξαν πως διατηρεί έναν σταθερό αριθμό μελών αλλά μέχρις εκεί. Η κρίση οδήγησε τους εργαζομένους σε αδιέξοδο χωρίς επιλογές και χωρίς συλλογικές συμβάσεις οι οποίες θα διασφάλιζαν ένα μίνιμουμ αξιοπρέπειας. Η εργοδοσία, από την άλλη, εκμεταλλευόμενη την κρίση και τη διαλυμένη αγορά εργασίας, υιοθέτησε μεθόδους που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από ένα σύγχρονο αστικό δημοκρατικό μοντέλο.


Αντιμέτωπο με αυτήν τη ζοφερή πραγματικότητα, το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων επί της ουσίας δεν έχει ούτε τη δύναμη ούτε την πολιτική επάρκεια για να διεκδικήσει αυτά τα οποία νομικά, πολιτικά και κοινωνικά οφείλει να του παράσχει μία σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία.


Είναι προφανές πως αυτές οι διαμάχες, συγκρούσεις και βίαια επεισόδια ευνοούν μόνο εκείνους που θέλουν να επιβάλουν στη χώρα μοντέλο διαχείρισης του εργατικού δυναμικού με όρους αδιαφανείς και μη θεσμικούς. Τρανό παράδειγμα είναι η έκρηξη της «μαύρης» εργασίας και η εισφοροδιαφυγή, φαινόμενα εξαιρετικά διογκούμενα την τελευταία δεκαετία. Μόνος χαμένος από αυτήν τη διαμάχη είναι ο εργαζόμενος αλλά και ο μάχιμος συνδικαλιστής.


Επεισόδια στο συνέδριο της ΓΣΕΕ στη Ρόδο

Τα ξημερώματα της Πέμπτης ξέσπασαν επεισόδια στη Ρόδο, στον χώρο όπου έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή του 37ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ.

Εδώ και αρκετό καιρό επικρατεί ένταση στους κόλπους της Συνομοσπονδίας, με το ΠΑΜΕ να καταγγέλλει τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται το συνέδριο αυτό με το γενικό σύνθημα «Έξω οι εργοδότες από τα συνδικάτα».
Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει ότι περίπου 200 άτομα που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ εισέβαλαν τα ξημερώματα στο «Ρόδος Παλλάς» και πραγματοποίησαν επίθεση σε συνέδρους και μέλη της Διοίκησης.

Την Πέμπτη 14 Μαρτίου το Μέτωπο πραγματοποίησε επεισοδιακή παρέμβαση στο 37ο Συνέδριο που διεξαγόταν στην Καλαμάτα, με αποτέλεσμα οι εργασίες να διακοπούν.

Δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες του συνεδρίου της ΓΣΕΕ - Συνεχίζεται η κατάληψη του ξενοδοχείου


Υπό κατάληψη παραμένει το ξενοδοχείο «Ρόδος Πάλας» στη Ρόδο, όπου είχε προγραμματιστεί να διεξαχθούν σήμερα οι εργασίες του 37ου εκλογο-απολογιστικού συνεδρίου της ΓΣΕΕ.

Μέχρι αυτήν την ώρα δεν έχει ανακοινωθεί αν θα γίνουν και σε ποιον χώρο οι εργασίες του συνεδρίου, ενώ οι σύνεδροι παραμένουν στο ξενοδοχείο αναμένοντας τις αποφάσεις. Όπως έγινε γνωστό, για τις εξελίξεις τη χθεσινή νύχτα ενημερώθηκαν ο εισαγγελέας Ρόδου και ο αστυνομικός διευθυντής, τη συνδρομή των οποίων ζήτησε η διοίκηση της ΓΣΕΕ για την ομαλή διεξαγωγή του συνεδρίου.

Tον χώρο του ξενοδοχείου επισκέφτηκε και ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, ο οποίος με δηλώσεις του απηύθυνε έκκληση και στις δύο πλευρές να αμβλύνουν τις διαφορές τους και να προχωρήσουν οι εργασίες του συνεδρίου.

Ο δήμαρχος Ρόδου χαρακτήρισε πρωτόγνωρα και ανεπίτρεπτα τα επεισόδια που σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες, τονίζοντας ότι «σε τελική ανάλυση αυτά προκαλούν ζημιά στον συνδικαλισμό και στη δημοκρατία».


«Είμαι διατεθειμένος να συμβάλω έτσι ώστε να βρεθεί λύση» ανέφερε ο κ. Χατζηδιάκος, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει λύση εντός των επομένων ωρών.


Πηγή : zougla.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου