google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Δραγασάκης: Να οικοδομήσουμε το κράτος και την οικονομία σε νέα θεμέλια | newsontime.gr
Home » , » Δραγασάκης: Να οικοδομήσουμε το κράτος και την οικονομία σε νέα θεμέλια

Δραγασάκης: Να οικοδομήσουμε το κράτος και την οικονομία σε νέα θεμέλια

Written By news on Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017 | 2:22 π.μ.

«Συχνά οι μεγάλες αλλαγές έρχονται μετά από μεγάλες κρίσεις. Πρέπει να μεταρρυθμίσουμε το κράτος. Έχουμε σημειώσει πρόοδο στον αγώνα κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. Υπάρχει, όμως, ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας», δηλώνει μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της κρίσης ο κ. Δραγασάκης σημείωσε πως η Ελλάδα έχει απολέσει το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της, ενώ στο απόγειο της κρίσης η ανεργία ανήλθε στο 27%.

«Η περιουσία των πολιτών έχει χάσει την αξία της. Οι κοινωνικές επιπτώσεις ήταν βαρύνουσες. Απομένει να φανεί τι μάθαμε από την κρίση. Στόχος δεν μπορεί να είναι να επιστρέψουμε απλώς στην προ κρίσης εποχή. Πρέπει να οικοδομήσουμε το κράτος και την οικονομία μας σε νέα θεμέλια» τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε πως «πιστεύαμε -και πιστεύουμε ακόμη- ότι η υπέρμετρη λιτότητα δεν είναι η σωστή πολιτική ούτε για την Ελλάδα ούτε για καμία άλλη χώρα».

«Εμείς είμαστε της γνώμης πως ό,τι είναι προς όφελος της Ελλάδας είναι και προς όφελος της Ευρώπης και προς όφελος της Γερμανίας. Σ' αυτό βασίζεται η πολιτική μας. Παρότι είχε υποστηριχθεί το αντίθετο, αυτός ήταν ο στόχος μας εξαρχής, όταν κερδίσαμε τις εκλογές το 2015», προσέθεσε.

Ερωτηθείς για το εάν μετά τη λήξη του προγράμματος ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει στην πολιτική των μεγάλων υποσχέσεων, ο κ. Δραγασάκης σημειώνει ότι «εδώ υπάρχει μια παρεξήγηση». 

«Πολλά από αυτά που μας επιβλήθηκαν αργότερα, με οδυνηρό τρόπο, ήταν πράγματα που εμείς οι ίδιοι θέλαμε να κάνουμε: Αγωνιζόμασταν, ήδη προτού εκλεγούμε, ενάντια στο πελατειακό κράτος και την αδιαφανή σύμπραξη κράτους- ΜΜΕ- τραπεζών. Μόνο που θέλαμε να το κάνουμε αυτό σε ένα διαφορετικό πλαίσιο, ώστε να αποφύγουμε αυτές τις κοινωνικές συνέπειες», εξηγεί και υπογραμμίζει:

«Οι πολίτες θα ξέρουν επακριβώς ποια πολιτική θα ακολουθηθεί μετά το τέλος του προγράμματος. Έχουμε ήδη ξεκινήσει να εργαζόμαστε γι αυτό».

Συνεχίζοντας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκτιμά ότι το τρίτο πρόγραμμα ήταν καλύτερο από τα προηγούμενα αφού «δεν οδήγησε σε νέα ύφεση», ενώ αναφερόμενος στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τονίζει:

«Έχουμε μπροστά μας 113 προαπαιτούμενα. Πρέπει να βγούμε στις αγορές, να εκσυγχρονίσουμε το θεσμικό πλαίσιο για τα κλειστά επαγγέλματα και τη Δημόσια Διοίκηση. Ο τομέας της ενέργειας πρέπει να αναμορφωθεί. Αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη πριν από πολλά χρόνια. Τόσο εμείς όσο και οι εταίροι μας θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο προκειμένου το Πρόγραμμα να ολοκληρωθεί επιτυχώς».

Ερωτηθείς για το εάν η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά περισσότερα από την νέα γερμανική κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές στη Γερμανία, ο κ. Δραγασάκης τονίζει ότι η Ελλάδα έχει φθάσει σε ένα σημείο όπου θα πρέπει να είναι σε θέση να αναχρηματοδοτεί τα χρέη της στις αγορές. 

«Αυτό προϋποθέτει ότι τα συμφωνηθέντα βήματα για τη διαχείριση του χρέους θα πρέπει και να υλοποιηθούν», σημειώνει και προσθέτει:

«Μιλάμε για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Πολλά από αυτά έχουν ήδη λίγο πολύ συζητηθεί. Εάν αυξηθούν εκ νέου τα επιτόκια διεθνώς, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα δεν θα επηρεαστεί. Και σε περίπτωση που συμβεί κάτι απρόοπτο στο μέλλον και η οικονομία δεν μπορεί να αναπτύσσεται κάθε χρόνο, χρειαζόμαστε ένα μηχανισμό, βάσει του οποίου η Ελλάδα σ' αυτό το χρονικό διάστημα θα πληρώνει όσα μπορεί να αντέξει η οικονομία της. Το ζητούμενο είναι να συνδέσουμε το χρέος με την ανάπτυξη».

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου της Suddeutsche Zeitung ότι οι αποφάσεις που έχει πάρει η κυβέρνηση τα δυόμισι τελευταία χρόνια, κάποιες φορές δεν θυμίζουν αριστερή πολιτική ο κ. Δραγασάκης απαντά.

«Εγώ το βλέπω αλλιώς. Η Αριστερά μετά το 1989 δεν είναι πια η Αριστερά που γνωρίζαμε από τον 20o αιώνα. Το λέω γιατί είμαι στην πολιτική ήδη από τότε. Είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε τα πάντα με τα μάτια του κράτους. Αυτό τώρα έχει αλλάξει. Η κοινωνία έχει βρεθεί στο επίκεντρο, το κράτος είναι απλώς το μέσο. Το να αγωνιστούμε για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, ειδικά στην Ελλάδα, με όλες τις κοινωνικές της επισφάλειες, είναι μια θεμελιακή κοινωνική ανάγκη. Εδώ συγκαταλέγονται επίσης η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ο εκσυγχρονισμός του κράτους - ανεξάρτητα από το εάν αυτό το ονομάσουμε "κεντρώα" ή "αριστερή" πολιτική».


Πηγή : tovima.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου