google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Εξηγήσεις και απολογισμός | newsontime.gr
Home » , » Εξηγήσεις και απολογισμός

Εξηγήσεις και απολογισμός

Written By news on Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016 | 10:58 π.μ.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει απόψε στο Τάε Κβον Ντο, στον ίδιο χώρο που τον Φεβρουάριο του 2008 εξελέγη πρόεδρος από το 5ο Συνέδριο του Συνασπισμού. Η Ιστορία φέρνει ανατροπές και θέλει τον συνυποψήφιό του τότε για την αρχηγία του ΣΥΝ Φώτη Κουβέλη να σηματοδοτεί με τη σημερινή του παρουσία στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τη δική του επιστροφή στην Κουμουνδούρου έξι χρόνια μετά τη διάσπαση του 2010 και την αποχώρηση του μεγαλύτερου κομματιού της ανανεωτικής πτέρυγας.

Το 2016 δεν είναι όμως 2008 για τον Αλέξη Τσίπρα. Εχοντας πλέον την ιδιότητα του Πρωθυπουργού κι όχι μόνο του αρχηγού ενός κόμματος της Αριστεράς, καλείται απόψε να απευθυνθεί και στο κλειστό αμιγώς κομματικό ακροατήριο του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και στο σύνολο της κοινωνίας που περιμένει απαντήσεις για την πορεία της χώρας.

Στις συσκέψεις που έγιναν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την προετοιμασία της πρωθυπουργικής παρέμβασης στην έναρξη του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλο μέρος της συζήτησης που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τους συνεργάτες του επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα να μιλήσει στους πολίτες και να εξηγήσει το σχέδιό του για τη χώρα. Εκ των πραγμάτων λοιπόν η ομιλία Τσίπρα δεν θα είναι αποκλειστικά κομματικού περιεχομένου, αλλά θα έχει μεγάλες αναφορές στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στις προκλήσεις που έχει μπροστά της η χώρα.

Οι πληροφορίες εμφανίζουν τον Αλέξη Τσίπρα αποφασισμένο να υπερασπιστεί τις κυβερνητικές επιλογές, ανεξάρτητα από τις όποιες αστοχίες αναγνωρίζει ότι έγιναν, και να προχωρήσει σε απολογισμό τόσο της πρώτης περιόδου διακυβέρνησης που άρχισε στα τέλη Ιανουαρίου 2015 όσο και της δεύτερης περιόδου που ξεκίνησε μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς. Επομένως θα μιλήσει και για την περίοδο Βαρουφάκη και λαφαζανιστών για να εξηγήσει πώς η χώρα οδηγήθηκε σε δημοψήφισμα και τρίτο πρόγραμμα, και για τη μετά την τελευταία διάσπαση περίοδο, επί της ουσίας την περίοδο υλοποίησης και εφαρμογής του Μνημονίου.

ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ. Οι πληροφορίες θέλουν τον Πρωθυπουργό να επιχειρεί να μετριάσει τις αγωνίες της κοινωνίας παρουσιάζοντας τον οδικό χάρτη της κυβέρνησής του, ο οποίος σε αδρές γραμμές έχει ως στόχο την ανασυγκρότηση της οικονομίας και την επιστροφή στην ανάκαμψη, με γνώμονα όμως πάντα - όπως θα πει - την κοινωνική δικαιοσύνη και την κοινωνική προστασία. Ο κυβερνητικός οδικός χάρτης εμπεριέχει τους στόχους της γρήγορης ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, της εξειδίκευσης της συμφωνίας για το χρέος, της επιστροφής της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της EKT (QE) και της σταδιακής εξόδου της χώρας στις αγορές.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να καταθέσει την αισιοδοξία του για τις εξελίξεις περί την οικονομία και να επαναλάβει για μία ακόμη φορά πως οι εταίροι μας οφείλουν να τηρήσουν τη συμφωνία όπως ακριβώς την τηρεί και η ελληνική πλευρά. Οι πρωθυπουργικές αναφορές θα έχουν ως επίκεντρο το χρέος καθώς μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ, το Μαξίμου δεν έχει πλέον καμία αμφιβολία πως η γερμανική πλευρά με την παρότρυνση Σόιμπλε θα επιχειρήσει να πάει πίσω το θέμα του χρέους για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, ακόμη κι αν χρειαστεί να συγκρουστεί γι' αυτή την επιλογή με το Ταμείο.

Προς το παρόν πάντως η κυβέρνηση ανησυχεί περισσότερο για την πιθανότητα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών να προσπαθήσει να βάλει προσκόμματα και στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, επιδιώκοντας το μπλοκάρισμα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Το μήνυμα που εστάλη άλλωστε στην Αθήνα προχθές με την έγκριση τμήματος της υποδόσης ερμηνεύτηκε περισσότερο ως ένα «σπάσιμο» από τους δανειστές ανεξαρτήτως του ότι η κυβέρνηση δεν ανέβασε τους τόνους και απέδωσε σε τεχνικούς λόγους την άρνηση του Eurogroup να απελευθερώσει το σύνολο των χρημάτων.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει βεβαίως να μιλήσει και στην τραυματισμένη συνείδηση των μελών του κόμματός του που θεωρούν ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς αναγκάστηκε να υποβληθεί σε ιδιαίτερα επώδυνους συμβιβασμούς. Ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει λοιπόν να αγγίξει την ψυχή των συριζαίων, θα αναφερθεί στην αξία της αριστερής αξιοπρέπειας και θα ζητήσει από τους συντρόφους του να κρατήσουν ψηλά το κεφάλι προκειμένου η χώρα να βρει την έξοδο από την κρίση και να βγει στο ξέφωτο.
Πριν από τον Αλέξη Τσίπρα θα πάρουν τον λόγο ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας καθώς και ο πρόεδρος του ΚΕΑ (Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς) Πιερ Λοράν.
 

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ. Η Ενωτική Κίνηση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς του Κουβέλη με απόφασή της για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως η κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα επιβάλλει τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική συσπείρωση των αριστερών ευρωπαϊκών δυνάμεων, γι' αυτό και η ίδια προωθεί τη συσπείρωση με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.


Πηγή : tanea.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου