google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 «Χιονοστιβάδα» οι δημοσκοπήσεις, πονοκέφαλος στον ΣΥΡΙΖΑ | newsontime.gr
Home » , » «Χιονοστιβάδα» οι δημοσκοπήσεις, πονοκέφαλος στον ΣΥΡΙΖΑ

«Χιονοστιβάδα» οι δημοσκοπήσεις, πονοκέφαλος στον ΣΥΡΙΖΑ

Written By news on Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016 | 11:00 π.μ.

Διευρύνθηκε σε 12,5 από 10 μονάδες η διαφορά υπέρ της ΝΔ, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας - Χωρίς ιστορικό προηγούμενο η αποδοκιμασία στην κυβέρνηση και από όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ - Με «ενέσεις ηθικού» και αμφισβήτηση αντιδρά το «μουδιασμένο» Μαξίμου

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνει πλέον η δημοσκοπική κατακρύλα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η μια μετά την άλλη οι έρευνες της κοινής γνώμης δείχνουν να διευρύνεται η διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας και να φθάνει σε επίπεδα που ποτέ στις τελευταίες δεκαετίες δεν έχουν καταγραφεί σε διάστημα μόλις ενός χρόνου από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση.

Η δημοσκόπηση της Public Issue που είδε την περασμένη Κυριακή το φως της δημοσιότητας από τις στήλες της «Αυγής», του δημοσιογραφικού οργάνου του μεγαλύτερου κόμματος, καταγράφοντας χαώδη διαφορά ανάμεσα σε όσους προτιμούν κυβέρνηση της ΝΔ (42%) και εκείνους που επιλέγουν την τωρινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, φαίνεται πως υπήρξε μόνον η αρχή της χωρίς προηγούμενο κατάρρευσης για την απήχηση των κυβερνητικών κομμάτων αλλά και προσωπικά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Η άμυνα της αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων που επεχείρησε να ορθώσει το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται, μέσω non paper, αποδείχθηκε «χάρτινη», καθώς μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας που δημοσιοποίησε το βράδυ της Δευτέρας η τηλεόραση του ΣΚΑΙ έδειξε να ανοίγει η ψαλίδα της διαφοράς που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ και να φθάνει στις 12,5 μονάδες από 10 που ήταν τον προηγούμενο μήνα.


Η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ (3.10.2016) 


Αποδοκιμασία και από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ


Εξίσου εντυπωσιακό είναι το εύρημα ότι μόνον το 5,5% όσων πήραν μέρος στην έρευνα δήλωσε ικανοποίηση από τις επιδόσεις της κυβέρνησης, όταν το συντριπτικό 86,5% των ερωτηθέντων δηλώνουν δυσαρεστημένοι και 8% ούτε ικανοποιημένοι ούτε δυσαρεστημένοι. Στη διαμόρφωση αυτής της αλγεινής για την κυβέρνηση εικόνας σημαντική είναι η συμβολή όσων επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, καθώς στις τάξεις των δυσαρεστημένων περιλαμβάνεται το 73,5% εξ αυτών έναντι μόνον του, 14,5% που εκφράζει ικανοποίηση.

Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχει ακόμη να προσφέρει στη χώρα, οι απαντήσεις είναι εξίσου αποκαρδιωτικές για τους «ενοίκους» του Μεγάρου Μαξίμου, αφού επτά στους δέκα  διαφωνούν (56% διαφωνούν απόλυτα, και 13,5% μάλλον διαφωνούν). Από τους υπολοίπους, ποσοστό 13% ούτε διαφωνούν ούτε συμφωνούν, 10,5% μάλλον συμφωνούν, 5% συμφωνούν και 2% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ». Στην ίδια ερώτηση συνολικά 40,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν απόλυτα (30,5%) ή μάλλον διαφωνούν (10%), ενώ 18% ούτε συμφωνούν ούτε διαφωνούν, 26,5% μάλλον συμφωνούν, 13,5% συμφωνούν απόλυτα και 1,5% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».

Αλλά και σε επιμέρους ζητήματα που αφορούν την κυβερνητική πολιτική, οι πολίτες αποδοκιμάζουν τα αποτελέσματά της. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ερώτηση για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ποσοστό 64,5% δηλώνουν ότι υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες, ενώ μόλις το 18% έχει πειστεί ότι η κυβέρνηση επεχείρησε να θέσει κανόνες διαφάνειας στο τηλεοπτικό τοπίο και το υπόλοιπο 17,5% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, την εξαγγελία του προέδρου της ΝΔ για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% το 81% συνολικά των ερωτηθέντων εκτιμά ότι είναι ένα πολύ σημαντικό (53%) ή σημαντικό ζήτημα (28%), 9% κρίνει ότι δεν είναι πολύ σημαντικό, 7,5% θεωρεί τη μείωση ασήμαντη ενώ 2,5% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ». Εντούτοις, 60,5% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός δεν θα τηρήσει τη δέσμευσή του για μείωση του ΕΝΦΙΑ, 27% εκτιμά ότι θα την τηρήσει ενώ 12,5% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».

«Ενέσεις ηθικού» από το Μέγαρο Μαξίμου

Ενόψει, πάντως, της συγκεκριμένης δημοσκόπησης και υπό τις ισχυρές εντυπώσεις που προκάλεσε η έρευνα της Public Issue που φιλοξένησε την Κυριακή η «Αυγή» το πρωθυπουργικό γραφείο έδωσε στη δημοσιότητα ενημερωτικό σημείωμα με τίτλο «Σχετικά με τις Δημοσκοπήσεις», επιχειρώντας να ανακτήσει ένα μέρος από το καταρρακωμένο ηθικό των κυβερνητικών στελεχών. Σε αυτό παρατίθετο στοιχεία από προηγούμενες έρευνες που δεν επιβεβαιώθηκαν στην κάλπη και αναφερόταν αναλυτικά τα εξής:  

Α. Στις τελευταίες εκλογές, στις 20 Σεπτεμβρίου 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε με άνετη διαφορά 7,5 ποσοστιαίων μονάδων.

Αξίζει να θυμηθούμε τι έλεγαν οι σχετικές δημοσκοπήσεις και, μάλιστα, αυτές της τελευταίας στιγμής, οι οποίες κρίνονται ως προς την εγκυρότητά τους με βάση το τελικό αποτέλεσμα:
•          11 Σεπτεμβρίου 2015:Δημοσκόπηση GPO (Θεοδωρικάκος/ MEGA). Εκτίμηση: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,2%. Σφάλμα: 7,3%
(Ο σημερινός σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, το βράδυ των εκλογών, εξηγούσε στο MEGA ότι «ο κόσμος, για άλλη μια φορά, αποφάσισε τι θα ψηφίσει μπροστά στην κάλπη»). 
•15 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση METRON ANALYSIS. Εκτίμηση: Ισοψηφία. Σφάλμα: 7,5%
•15 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση RASS. Εκτίμηση: Προβάδισμα ΝΔ κατά 0,5%. Σφάλμα: 8%
•16 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας (Μαρατζίδης/ ΣΚΑΙ). Εκτίμηση: Προβάδισμα ΝΔ κατά 0,5%. Σφάλμα: 8%. 
•18 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση RASS. Εκτίμηση: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,8%. Σφάλμα 6,7% 
•18 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση MARC. Εκτίμηση: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,8%. Σφάλμα 6,7% 
Β. Σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις δημοσκοπήσεων στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, (νίκη του «OXI» με διαφορά 22.6 ποσοστιαίες μονάδες)  οι προβλέψεις ήταν οι εξής:
•1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση MRB: Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 0,4%. Σφάλμα 23%. 
•1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση GPO: Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 0,4%. Σφάλμα 23%. 
•1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση ALCO (protothema.gr): Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 0,6%. Σφάλμα 23,2%. 
•1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση Public Issue: Εκτίμηση: Προβάδισμα του «OXI» κατά 0,5%. Σφάλμα 22,1%. 
•1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση ALCO (Έθνος): Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 1,3%. Σφάλμα 23,9%. 

Γ. Τα παραπάνω αδιαμφισβήτητα δεδομένα δεν είναι δυνατόν να παρακάμπτονται σε μια συζήτηση για το πώς πρέπει να γίνεται η ανάγνωση των δημοσκοπήσεων. Πολύ περισσότερο, όταν οι δημοσκοπήσεις, έγκυρες ή μη, με επιστημονικό ή λιγότερο επιστημονικό τρόπο διαμόρφωσης ερωτημάτων και επεξεργασίας δεδομένων, χρησιμοποιούνται ως επιχείρημα, στην διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος».

Κατά πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο επικρατούσε απόλυτο «μούδιασμα» ήδη από το Σάββατο το βράδυ, που έγινε γνωστό το περιεχόμενο της έρευνας στην Αυγή, αποφάσισε να αντιδράσει κατ΄ αυτόν τον τρόπο, το απόγευμα της Δευτέρας, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η πλήρης αποσυσπείρωση των κυβερνητικών δυνάμεων που φαίνεται να έχει προκληθεί και να καταγράφεται ήδη σε κυλιόμενες έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη. 

Η δημοσκόπηση της «Αυγής»Πηγή : protothema.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright © 2012 - 2021. newsontime.gr

powered by Blogger