google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Τσίπρας στην ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Είμαστε σε περίοδο καμπής όπως τις ημέρες του δημοψηφίσματος | newsontime.gr
Home » , » Τσίπρας στην ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Είμαστε σε περίοδο καμπής όπως τις ημέρες του δημοψηφίσματος

Τσίπρας στην ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Είμαστε σε περίοδο καμπής όπως τις ημέρες του δημοψηφίσματος

Written By news on Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016 | 10:04 π.μ.

Έχουμε τα κότσια να σπάσουμε αυγά, πηγαίνουμε κόντρα στο ρεύμα και συγκρουόμαστε με το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο. Αυτό που για χρόνια ξεζούμιζε την παραγωγή του τόπου και στην περίοδο της κρίσης λεηλάτησε την κοινωνία σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του την 2η ημέρα των εργασιών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα
-Βρισκόμαστε σε περίοδο τομής, όπως τις μέρες του δημοψηφίσματος. Όλες οι γερασμένες δυνάμεις έχουν συμμαχήσει απεναντί μας. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα είναι παρένθεση, παρά τις δυσκολίες, τόνισε
-Αποδεικνύουμε ότι δεν έχουμε έρθει εδώ να καταλάβουμε κυβερνητικές καρέκλες με στόχο να διαχειριστούμε κάπως καλύτερα την κρίση, αλλά να κάνουμε τομές. Θεσμικές τομές. Να τελειώσουμε με το παλιό, όπως δεσμευτήκαμε. Ο κόσμος βλέπει ότι όταν λέγαμε πως ο νόμος θα εφαρμοστεί για όλους, το εννοούσαμε. Στη χώρα τελείωσαν η διαπλοκή και η προστασία από το νόμο των μεγαλόσχημων. Από εδώ και στο εξής ο νόμος ισχύει για όλους. Νιώθουν άβολα που η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη κάνει πλέον τη δουλειά της, χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη πάνω από κάθε δικαστικό λειτουργό.
-Λένε ψέματα για την οικονομία, για τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, για το χρέος και την επιστροφή στις αγορές, ψεύδη για τις άδειες. Να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. 
-Χθες συνάντησα τον Στουρνάρα, με τις δηλώσεις του απάντησε στις συκοφαντίες της ΝΔ. Αναγνώρισε ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και ότι η έρευνα δεν συνδέεται με τις εξελίξεις στον τραπεζικό σύστημα. 
-Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ανεργία στα 23,1%, όταν αναλάβαμε ήταν στο 26%, είναι σημάδι ότι κάτι κινείται, το δεύτερο τρίμηνο η οικονομία κινήθηκε θετικά και το δεύτερο εξάμηνο, όλα δείχνουν ότι έχουμε περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης
-Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς προχωράνε, κι αυτό δείχνει ότι θα τελειώσουμε με τη δόση ως το τέλος του μήνα αλλά και ότι επί της ουσίας, θα προχωρήσουν όσα δεσμευτήκαμε στη Θεσσαλονίκη. Και πρώτα το πάγωμα των οφειλών στον ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ που θα ανακουφίσει χιλιάδες μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες.
-Οι συζητήσεις για το χρέος θα εξελιχθούν σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα Eurogroup. Σύντομα εξελίξεις που θα σημάνουν αρχή του τέλους της επιτροπείας.
Για τις τηλεοπτικές άδειες
-Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές συχνότητες αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες τομές από την μεταπολίτευση, κόντρα σε όλους και σε όλα, με γνώμονα την ισότητα απέναντι στον νόμο. Καμιά κυβέρνηση δεν το τόλμησε.
Τα 246 εκατομμύρια, αποτέλεσαν την ταφόπλακα των επιχειρημάτων της διαπλοκής. Και το τελευταίο ευρώ που θα βγει από τις τσέπες ισχυρών συμπολιτών μας θα πάει στους πολίτες αυτούς που έχουν ανάγκη.
Πυρά κατά Μητσοτάκη
-Δεν θα ασχοληθώ με τις προσωπικές επιθέσεις του κ. Μητσοτάκη. Δεν με απασχολεί ότι δεν του αρέσουν τα πρόσωπά μας. Δεν του αρέσουν τα πρόσωπά μας γιατί είναι καθαρά, εκείνου του αρέσουν τα πρόσωπα της διαπλοκής. Δεν εξήγγειλε πράγματα που δεν γίνονται, αλλά πράγματα επικίνδυνα για την κοινωνία και την οικονομία. Ψεύτες μας ανεβάζει, ψεύτες μας κατεβάζει.
-Το 2014 στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάσαμε πρόγραμμα με δυο σκέλη, δημοσιονομικό και θεσμικό, το δεύτερο σκέλος έχει υλοποιηθεί σχεδόν στο σύνολό του.Στο δημοσιονομικό σκέλος δεν τα καταφέραμε όχι γιατί δεν θέλαμε. Δώσαμε τη μάχη για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τις υποσχέσεις μας. Εμείς μιλάγαμε για μηδενικά πλεονάσματα από το 4,5% που είχε δεσμευτεί ο Σαμαράς. Καταφέραμε όμως 20 δις λιγότερα από αυτά που είχε δεσμευτεί ο Σαμαράς. 
-Ο κ. Μητσοτάκης, χθες, τι ακριβώς έκανε; Αυτός που μας λέει ψεύτες και λαϊκιστές, είπε: "Εγώ θα μειώσω 3,5 δις τους φόρους, όχι μετά το 2018, αλλά άμεσα". Επειδή είναι το καλό παιδί των δανειστών. Επειδή θα είναι πιο μπροστά από τις πιο παράλογες σκέψεις των δανειστών. Και θα επιστρέψει και τα λεφτά στους καναλάρχες.
-Ο κ. Μητσοτάκης έχει σχέδιο να περικόψει τον κοινωνικό προϋπολογισμό για να επιστρέψει ότι μπορεί στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Το πνεύμα της επιχειρηματικότητα που πιστεύει ο κ. Μητσοτάκης, είναι αυτό της Siemens. Θέλει να συνεχίσει την πολιτική που μας έφερε ως εδώ. Επέμεινε για επιθετικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, αλλά δεν ενδιαφέρεται για τις εργασιακές σχέσεις.Το τετράπτυχο του είναι: Περικοπές, απολύσεις, ξεπούλημα, απορύθμιση
-Βρισκόμαστε απέναντι σε κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν. Έχουμε αναλάβει δύσκολο έργο, την ανασυγκρότηση μιας χώρας που βίωσε πρωτοφανή καταστροφή. Το καθήκον της πρώτης αριστερής κυβέρνησης στην Ευρώπη είναι να πυροδοτήσει εξελίξεις. Η αριστερά δεν παραιτείται γιατί οι συνθήκες είναι ακατάλληλες. Το στοίχημα είναι η αριστερά όχι μόνο να δίνει τον αγώνα, αλλά να μάθει και να κερδίζει, τόσο τις μάχες όσο και τον πόλεμο και να αφήσει πίσω τη μοιρολατρεία της ήττας.
Για τα σχολεία
-Φέτος για πρώτη φορά, όλα τα σχολεία και στα πιο απομακρυσμένα χωριά άνοιξαν όλα με τους εκπαιδευτικούς στις θέσεις τους. Για πρώτη φορά δεν μοιράστηκαν φωτοτυπίες. Όσα ψέματα και αν πουν στις τηλεοράσεις τους, στις εφημερίδες τους, αυτό μένει στον κόσμο. Όλοι έχουν ένα παιδί, ξέρουν τι συμβαίνει στα σχολεία. Αυτά τα ζητήματα της καθημερινότητας μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Επόμενος μεγάλος στόχος, είναι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και στα νοσοκομεία. Βάλαμε στοίχημα με τον εαυτό μας.
Για την β' αξιολόγηση
Επιδίωξη η αποκατάσταση μιας στρέβλωσης των νεοφιλελεύθερων τα χρόνια της κρίσης. Ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η σημασία αυτής της επιδίωξης, έχει βαθύτερο χαρακτήρα. Έχει σημασία να καταριφθούν στην πράξη, οι μύθοι του νεοφιλελεύθερου μονοδρόμου. Έχει αποδειχθεί ότι η ανάπτυξη στα συντρίμμια της εργασίας, δεν μπορεί να εγγυηθεί κοινωνική ευημερία.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ
Πρέπει να μιλήσουμε για τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει κάνει άλματα μέσα στη δεκαετία, αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ που δίνει εξετάσεις. Οφείλουμε να δούμε πως πραγματικά οικοδομείται ένας σχηματισμός της σύγχρονης αριστεράς. Η παράδοση είναι πλούσια σε αγώνες, μάχες και θυσίες. Χρειάζεται όμως σήμερα να υπερβούμε τους εαυτούς μας. Και αναφέρομαι στην ανάγκη να εμπνεύσουμε τους νέους και τις νέες. Να γίνουμε μέρος της λύσης για τη νέα γενιά
Ας αξιοποιήσουμε το συνέδριο. Να συνεχίσουμε τις ανοιχτές συνελεύσεις. Να παρουσιάσουμε τις θέσεις, όχι πίσω από κλειστές πόρτες αλλά στις πλατείες. Να μιλάμε στον κόσμο να ακούμε την κριτική του.Να δημιουργήσουμε όρους συνδιαμόρφωσης και ενεργούς συμμετοχής ανθρώπων. Δεν ζητάμε πιστοποιητικά αριστερών φρονημάτων. Όποιος επιθυμεί να συμβάλλει είναι ευπρόσδεκτος. Να προσανατολιστούμε στα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε κάθε περιοχή ή χώρος.Η αδιαμεσολάβητη επαφή με την κοινωνία είναι όρος να ξεπεραστεί η εκστρατεία συκοφάντησης.
Έχουμε μπροστά μας ανοιχτές προκλήσεις, για την Αριστερά, για τη χώρα, για την Ευρώπη. Έχουμε μάχες. Επιλέξαμε να το κάνουμε από θέσεις ευθύνης και όχι ως σχολιαστές των εξελίξεων, όπως επιλέγουν άλλοι στην αριστερά. Ο δρόμος που έχουμε επιλέξει είναι δύσβατος. Είναι δρόμος που έχει προορισμό. Δεν είναι άλλος από αυτό που οραματίστηκαν όσοι αγωνίστηκαν για την πρόοδο την ειρήνη, τη δημοκρατία. Το ταξίδι μπορεί να έχει νερά ταραγμένα, όμως για μας σημασία έχει ο προορισμός.
Οι εργασίες του Σαββάτου
Χθες αργά το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που γίνεται στο ξενοδοχείο Κάραβελ.
Οι εργασίες ξεκίνησαν με την ομιλία του Γραμματέα της ΚΕ Παναγιώτη Ρήγα και συνεχίστηκαν με τις παρεμβάσεις και τοποθετήσεις μελών.
Μεγάλο μέρος της σημερινής πρώτης ημέρας συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής παρακολούθησε ο πρόεδρος του κόμματος που είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολλά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και στελέχη.
Το ενδιαφέρον των μελών της Κεντρικής Επιτροπής επικεντρώθηκε σε θέματα που απασχολούν τον προσυνεδριακό διάλογο: η σχέση του κόμματος με την κοινωνία, οι σχέσεις κόμματος και κυβέρνησης, οι παρεμβάσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι θεσμικές τομές και μεταρρυθμίσεις, η δίκαιη ανάπτυξη, η ευρωπαϊκή ατζέντα.

Πηγή : tovima.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου