google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Συνάντηση Τσίπρα – Στουρνάρα στο Μαξίμου | newsontime.gr
Home » , » Συνάντηση Τσίπρα – Στουρνάρα στο Μαξίμου

Συνάντηση Τσίπρα – Στουρνάρα στο Μαξίμου

Written By news on Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016 | 11:13 π.μ.

Επιχείρηση εκτόνωσης της έντασης μεταξύ Κυβέρνησης και ΤτΕ. Οι εξελίξεις στην Attica Bank και η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων.

Ο Αλέξης Τσίπρας και Γιάννης Στουρνάρας βρέθηκαν στο επίκεντρο άγριας κόντρας το τελευταίο 48ώρο, με αφορμή το «μπλόκο» του Διοικητή της ΤτΕ στον διορισμό των προτεινόμενων από την Κυβέρνηση ως επικεφαλής της Attica Bank και της συνακόλουθης – κατά πολλούς – εφόδου των οικονομικών εισαγγελέων στην επιχείρηση της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα.

Εν τω μεταξύ, η Διοίκηση και το Δ.Σ. της Attica Bank σε ανακοίνωσή τους διευκρινίζουν ότι «σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, συνεχίζεται απρόσκοπτα η συναλλακτική δραστηριότητα, η εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων της Τράπεζας και η αδιάκοπη και εύρυθμη λειτουργία της». Όπως αναγράφεται και στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Attica Bank στις 27/7/2016, η Τράπεζα βρίσκεται σε διαδικασία αναδιοργάνωσης και η Διοίκησή της επιμελείται της πλήρους συμμόρφωσης με τα ευρήματα του ελέγχου που διενεργήθηκε από μεικτό κλιμάκιο της ΕΚΤ (SSM) και της ΤτΕ.

Μάλιστα, η Attica Bank ανακοίνωσε τη νέα σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου, με πρόεδρο τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη, ενώ αναπληρωτής CEO είναι ο Ι. Τσακιράκης.  Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας προέβη στην ανασύνθεση του, «ώστε αυτή να συμβαδίζει πλήρως με τις αρχές της χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει στην άρση της προσωρινής απαγόρευσης της χορήγησης νέων δανείων και πιστώσεων που έχει αποφασιστεί από την ΤτΕ».

ΝΔ: Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης δεν αγγίζει κανέναν

Σφοδρή κόντρα για το θέμα ξέσπασε μεταξύ της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας, η οποία επανέλαβε την στήριξή της στο πρόσωπο του Γιάννη Στουρνάρα, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «απαράδεκτες διαρροές και άσκηση εξωθεσμικής πίεσης εναντίον του Διοικητή της ΤτΕ. Μάλιστα, η ΝΔ, στην ανακοίνωσή της επισημαίνει πως «την ώρα που η Κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να δώσει στον ελληνικό λαό και στους βουλευτές τα “πόθεν έσχες” των τεσσάρων νέων καναλαρχών και αποκαλύπτονται ιστορίες για γέλια και για κλάματα με “βοσκοτόπια” στην Ιθάκη, η παρέα του Μαξίμου επιτίθεται με σφοδρότητα στον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα».

Στη ΝΔ κάνουν λόγο για κύκλους της κυβέρνησης που «προχώρησαν σε απαράδεκτες διαρροές και άσκηση εξωθεσμικής πίεσης εναντίον του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας, προσβάλλοντας βάναυσα την ανεξαρτησία του θεσμού» και προειδοποιούν πως «ο αυταρχισμός τους δεν αγγίζει κανέναν και βρίσκει απέναντι όλους τους δημοκρατικούς πολίτες».

Γ. Στουρνάρας - Σταυρούλα Νικολοπούλου

Γ. Στουρνάρας - Σταυρούλα Νικολοπούλου

Το Γραφείο Τύπου της ΝΔ καλεί τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας που έχει την ευθύνη για την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του τραπεζικού μας συστήματος, να συνεχίσει να επιτελεί το έργο του με συνέπεια και υπευθυνότητα, όπως ο ρόλος του επιβάλλει και να ολοκληρώσει τους πολύ σοβαρούς ελέγχους που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν την Τράπεζα Αττικής.

«Δηλώνουμε ότι τον περιβάλλουμε με την εμπιστοσύνη μας» τονίζουν χαρακτηριστικά στη ΝΔ εκφράζοντας την ελπίδα πως οι εισαγγελικές αρχές «θα δείξουν τον ίδιο ζήλο που έδειξαν στην περίπτωση της συζύγου του κ. Στουρνάρα και να διερευνήσουν επιτέλους και τις καταγγελίες του κ. Καμμένου περί πιέσεων με μαύρα λεφτά για να πάρει ο κουμπάρος του νεοκαναλαράρχης κ. Καλογρίτσας την πολυπόθητη τηλεοπτική άδεια».

Μαξίμου: Απαράδεκτη παρέμβαση ΝΔ

Ωστόσο, άμεση ήταν η απάντηση της κυβέρνησης. «Απαράδεκτη για μια ακόμη φορά παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας στη Δικαιοσύνη και στο έργο της Τράπεζας της Ελλάδος που οφείλει να ενεργεί έξω από σκοπιμότητες. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν είναι πολιτικό πρόσωπο, έχει θεσμικό ρόλο πολιτικής ουδετερότητας», τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Παράλληλα, η κυβέρνηση σημειώνει ότι «η σπουδή της Νέας Δημοκρατίας να παρέμβει ως συνήγορος αλλά και ως υποβολέας στο έργο του, κάνουν ζημιά και στον ίδιο και στο ρόλο του. Τέτοιου είδους ανακοινώσεις βρίσκονται στον αντίποδα της αποπολιτικοποίησης του τραπεζικού συστήματος που αποτελεί κοινή συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς θεσμούς». 

«Θα συνιστούσαμε, λοιπόν, στη Νέα Δημοκρατία ψυχραιμία. Το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, όσο και αν την ενοχλεί, θα διερευνηθεί σε βάθος, γιατί η Δικαιοσύνη στη χώρα μας ανασαίνει», καταλήγει η ανακοίνωση.

Λίνα Στουρνάρα: Στόχος είναι ο σύζυγός μου

Από την πλευρά της, η σύζυγος του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας Γιάννη Στουρνάρα κατηγόρησε σε δηλώσεις της τους εισαγγελείς διαφθοράς που πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία της εταιρίας της ότι στόχος τους είναι η σπίλωση του συζύγου της.

Εισαγγελείς διαφθοράς που ερευνούν τα οικονομικά του ΚΕΕΛΠΝΟ, πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία της Λίνας Νικολοπούλου-Στουρνάρα και κατάσχεσαν έγγραφα και ηλεκτρονικά στοιχεία. "Όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο πραγματικός στόχος είναι ο σύζυγός μου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες και επιλογές", δήλωσε η Νικολοπούλου σε ανακοίνωσή της, χωρίς να επεκταθεί.

Γ. Στουρνάρας - Σταυρούλα Νικολοπούλου

Η εταιρία επισήμανε ότι η έφοδος πραγματοποιήθηκε στην έδρα της εταιρίας και όχι στην οικία της κ. Νικολοπούλου, ενώ ανέφερε πως η δραστηριότητά της κινείται πάντοτε εντός των πλαισίων της απολύτου νομιμότητας, προσθέτοντας ότι: "Ο θόρυβος που προκλήθηκε είναι στοχευμένος και αδικαιολόγητος".

«Για σόου με κουστωδία από δημοσιογράφους και κάμερες» έκανε λόγο ο δικηγόρος της Λίνας Νικολοπούλου,  Σπύρος Μουζακίτης. Σε δηλώσεις του στο Βήμα Fm, ανέφερε ότι «για το θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, προ πολλού και υπάρχει εκκρεμής δικογραφία σε ειδικό ανακριτή», προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να γίνει καμία άλλη ενέργεια από κανέναν, παρά μόνο από τον ανακριτή ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση»

Ένταση και στη Βουλή

Στη Βουλή μεταφέρθηκε η κόντρα κυβέρνησης- αντιπολίτευσης για την εισαγγελική έρευνα στην εταιρία της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα. Στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης της για τα τουριστικά καταλύματα η Φωτεινή Αραμπατζή άφησε σαφείς αιχμές ότι η έρευνα έγινε με άνωθεν εντολή, λόγω της άρνησης της ΤτΕ να αποδεχθεί την πρόταση της κυβέρνησης για τη νέα διοίκηση της Τράπεζας Αττικής.

Απέρριψε τις κατηγορίες της βουλευτού της ΝΔ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, χαρακτηρίζοντας βαρύτατο επιχείρημα τη μομφή της ότι «στάλθηκαν εισαγγελείς». Όπως είπε, «ή η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη ή θέλετε να την επαναφέρουμε σε λειτουργίες που έχουν αποδειχθεί τα προηγούμενα χρόνια. Εμείς ούτε τις φορολογικές υπηρεσίες χρησιμοποιούμε για να τις στείλουμε σε ΜΜΕ που κάνουν κριτική στην κυβέρνηση όπως είχε γίνει επί των ημερών σας, ούτε έχουμε λογική να χρησιμοποιήσουμε τη Δικαιοσύνη και τους εισαγγελείς. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Θεωρείτε εσείς ότι γίνονται εισαγγελικές έρευνες κατά παραγγελία;», διερωτήθηκε.

Η βουλευτής της ΝΔ αντέτεινε σε ότι αφορά στην φράση της «στείλατε τους εισαγγελείς», πως «όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται και με μετά τις  απαντήσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για το ΣτΕ μάλλον έχετε λόγο να μυγιάζεστε». Καταλόγισε δε, στην κυβέρνηση πολιτικές ακφοβισμού.

Σφοδρά "πυρά" από τα κόμματα

"Αναμφίβολα η Δικαιοσύνη οφείλει να πράττει απερίσπαστα και ανεπηρέαστη το έργο της. Προς κάθε κατεύθυνση. Όμως η  επαναλαμβανόμενη «σύμπτωση», με τις παρεμβάσεις της Δικαιοσύνης σε χρονικές φάσεις που εξυπηρετούν Κυβερνητικές σκοπιμότητες, δημιουργεί εύλογα και σοβαρά ερωτηματικά! Ερωτηματικά για υπόγειες διαδρομές μεταξύ Κυβέρνησης και κύκλων της Δικαιοσύνης, που βλάπτουν την Δημοκρατία και τους θεσμούς", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

"Η κυβέρνηση έχει αποδείξει τον αυταρχισμό της και πώς χρησιμοποιεί την εξουσία της, γι΄αυτό ο έλεγχος των ενεργειών της είναι πράξη δημοκρατικής ευθύνης", αναφέρει από την πλευρά του το Ποτάμι.


«Είναι γνωστό ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούσαν το ΣΔΟΕ με πολιτικές σκοπιμότητες και για να ασκήσουν πιέσεις, το κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το κάνει άγαρμπα και με πιο κυνικό τρόπο. Η κυβέρνηση έδωσε εντολή να ελεγχθεί η σύζυγος του κ. Στουρνάρα επειδή η Τράπεζα της Ελλάδος δε συναινεί στα πρόσωπα που θέλει να επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ στη διοίκηση της Τράπεζας Αττικής - τράπεζα που μεταξύ άλλων  χρηματοδοτεί τον εκλεκτό της «καναλάρχη», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση του ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Ευθύνης, ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης.


Πηγή : antenna.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου