google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Με τις «βόμβες» του ΔΝΤ και μέτρα-φωτιά η επιστροφή Τσίπρα στην Αθήνα | newsontime.gr
Home » , » Με τις «βόμβες» του ΔΝΤ και μέτρα-φωτιά η επιστροφή Τσίπρα στην Αθήνα

Με τις «βόμβες» του ΔΝΤ και μέτρα-φωτιά η επιστροφή Τσίπρα στην Αθήνα

Written By news on Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016 | 8:54 π.μ.

Η απαίτηση του Ταμείου για νέα μείωση των συντάξεων και το πακέτο του πολυνομοσχεδίου προκαλούν για πρώτη φορά, μετά από καιρό, ψιθύρους για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

Με κομμένη την ανάσα η κυβέρνηση παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, καθώς αντιλαμβάνεται ότι αρχίζει να χάνει τον έλεγχο και τη πρωτοβουλία των κινήσεων, αφού διαμορφώνεται ένα εξαιρετικά «βαρύ» περιβάλλον.

Ακόμη και οι θεωρίες συνωμοσίας περί επιδίωξης μέρους της αντιπολίτευσης και οργανωμένων οικονομικών συμφερόντων να πετύχουν την ανατροπή της, δεν είχαν κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα συσπείρωσης των γραμμών, ούτε περιορίζουν την πολιτική της φθορά, την οποία προκαλούν λανθασμένες κινήσεις, ατελέσφορες πολιτικές και ατυχείς εμπνεύσεις υπουργών και ηγετικών στελεχών της.

Για πρώτη φορά μάλιστα, μετά από καιρό, υπάρχουν ψίθυροι για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, ακόμα και κάλπες εάν το αφήγημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εμφανίστηκε υπεραισιόδοξος τις τελευταίες εβδομάδες, περί ρύθμισης του χρέους, επιστροφής στην ανάπτυξη και έξοδο στις αγορές δεν έχει τελικά ανταπόκριση στην πραγματικότητα. Ιδίως μετά τη διαπίστωση ότι το Βερολίνο είναι και παραμένει εξαιρετικά αρνητικό σε οποιοδήποτε σοβαρή ρύθμιση του χρέους τους αμέσως επόμενους μήνες και μέχρι τις γερμανικές εκλογές του 2017.

Ο φόβος για πολιτική κατάρρευση το επόμενο διάστημα, με δεδομένη την εφαρμογή σειράς αντιλαϊκών και αντιδημοφιλών μέτρων (περαιτέρω μείωση συντάξεων, ιδιωτικοποιήσεις κοινωνικών αγαθών κλπ. και άλλες επώδυνες πολιτικές που περιλαμβάνονται στις αξιολογήσεις από τους δανειστές) αρχίζει να γίνεται έντονος εξαιτίας καταρχάς των τελευταίων γκάλοπ: η διαφορά με τη ΝΔ διευρύνεται και παγιώνεται υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κ. Μητσοτάκης εδραιώνεται υπεροχή έναντι του Α. Τσίπρα, ενώ τα ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι εξαιρετικά αρνητικά για την κυβέρνηση, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών διακατέχεται από απογοήτευση και δυσαρέσκεια για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πεδίο αυτό εκδηλώνονται και μία σειρά από αρνητικά φαινόμενα, με κυριότερο αυτή την περίοδο το σκάνδαλο Καλογρίτσα, με τις τηλεοπτικές άδειες και την τράπεζα Αττικής. Η υπερβολική ταύτιση της κυβέρνησης με τον αμφιλεγόμενο εργολάβο, οι αποκαλύψεις για την προνομιακή μεταχείρισή του από την συγκεκριμένη τράπεζα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι προκλητικές φορολογικές εκκρεμότητές του και η ελεγκτέα εμπλοκή του στον διαγωνισμό για τα κανάλια διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό σκηνικό, που εκθέτει την κυβέρνηση και τους υποστηρικτές του. 

Ο κ. Καλογρίτσας καλείται μάλιστα σήμερα Δευτέρα να καταβάλλει την πρώτη δόση ύψους περίπου 17 εκατ. ευρώ, για την τηλεοπτική άδεια που κέρδισε στον διαγωνισμό και το πρόβλημα είναι δεδομένο σε κάθε περίπτωση: εάν δεν την καταβάλλει θα υπάρχει θέμα και για τον διαγωνισμό και για την κυβέρνηση, εάν την καταβάλλει θα πρέπει να αρχίσει ένας λεπτομερής, αυτή τη φορά, έλεγχος πόθεν έσχες, προς τον οποίο η ανταπόκριση του επιχειρηματία είναι αμφισβητούμενη.

Εάν σε όλα αυτά προστεθεί και η κρίση στις σχέσεις εκκλησίας – κυβέρνησης, μετά την απόφαση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη να αλλάξει το μάθημα των θρησκευτικών – με την κάλυψη του πρωθυπουργού, όπως λέει ο ίδιος – τότε γίνεται αντιληπτό ότι τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως μετά την έντονη αντίδραση και του κυβερνητικού του συνεταίρου, του κόμματος των ΑΝΕΛ, που προειδοποιούν ότι δεν θα δεχθούν τις επιλογές του κ. Φίλη.

Σαν κερασάκι στην τούρτα ήρθαν και οι «βόμβες» από το ΔΝΤ δια στόματος Ντέλιας Βελκουλέσκου που ζήτησε νέα μείωση των συντάξεων, περικοπή του αφορολόγητου, δραστικές λύσεις «εδώ και τώρα» για τα κόκκινα δάνεια και αλλαγές στα αγορά εργασίας για τον ιδιωτικό τομέα, ενώ προβλέπει διψήφια ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας έως το ...2050!

Το... χαλί είχε στρώσει εντωμεταξύ η κατάθεση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου για να κλείσει η α΄ αξιολόγηση και να έρθουν τα 2,8 δισ. ευρώ. Αν και είναι το πιο "light" από όσους εφαρμοστικούς νόμους  έχει καταθέσει τον τελευταίο ένα χρόνο προς ψήφιση, το επίμαχο νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων ότι:

1. Ασφαλισμένοι ΟΓΑ θα χάσουν επιπλέον 37 εκατομμύρια το 2017 –σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Θα πληρώνουν κρατήσεις Υγείας 6% από 1.1.2017, αντί 4,73% που θα πλήρωναν.

2. Ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματιών (έως δέκα δωμάτια) σε περιοχές με λίγους κατοίκους, θα πληρώνουν από 1.1.2017 για περίθαλψη 20% του εισοδήματός τους, αντί 14% που θα πλήρωναν. Η αύξηση στην επιβάρυνση αυτή αγγίζει το 50%.

3. Νέοι επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, φαρμακοποιοί κλπ) «ξεχνάνε» οριστικά πια την δυνατότητα να πληρώνουν μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές στο ΕΤΑΑ. Καταργείται διάταξη που επέτρεπε μειωμένες εισφορές για τα πέντε πρώτα χρόνια ασφάλισης, που θα διευκόλυνε το επαγγελματικό ξεκίνημά τους.

4. Αντί 15% έκπτωση στο ποσό για εφάπαξ εξαγορά χρόνου ασφάλισης,  η έκπτωση καθορίζεται πλέον σε 2% ανά εξαγοράσιμο έτος. Αυτό σημαίνει επιβάρυνση για όσους θα εξαγόραζαν π.χ. ένα-πέντε χρόνια, αφού θα έχουν έκπτωση 2%-10%, αντί 15% που ίσχυε για όλους.

Συν τοις άλλοις, ο νέος εφαρμοστικός νόμος παραδίδει στο υπερ-Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας επτά ΔΕΚΟ (και όχι έξι, όπως προέβλεπε το προσχέδιο νόμου που είχε διαρρεύσει την πέμπτη). Αυτές έιναι: ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές (πρώην ΟΣΚ κλπ), αλλά και η ΕΛΒΟ. Ορίζεται παρόλα αυτά ότι η εκκαθάριση της ΕΛΒΟ θα συνεχιστεί με τους ίδιους όρους και συμφωνίες.


Δικαίως πολλοί στο κυβερνών κόμμα εκφράζουν ανησυχίες με βάση όλα αυτά τα δεδομένα, για κύμα κοινωνικών αντιδράσεων και έξαρση των απεργιακών κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα.


Πηγή : protothema.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου