google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Διαστάσεις λαμβάνει η κόντρα κυβέρνησης-Στουρνάρα | newsontime.gr
Home » , » Διαστάσεις λαμβάνει η κόντρα κυβέρνησης-Στουρνάρα

Διαστάσεις λαμβάνει η κόντρα κυβέρνησης-Στουρνάρα

Written By news on Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016 | 10:17 μ.μ.

Μείζον πολιτικό ζήτημα ενέσκηψε μετά την έρευνα που διεξήγαγε η οικονομική αστυνομία και ο εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Γιάννης Σέβης στα γραφεία της εταιρίας που έχει στην ιδιοκτησία της η σύζυγος του κεντρικού τραπεζίτη Λίνα Νικολοπούλου. Η εισαγγελική έρευνα έγινε την Πέμπτη το πρωί, και λίγες ώρες αργότερα ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Ι. Στουρνάρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, ενώ ακόμα ο εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς βρισκόταν στην εταιρία της κυρίας Νικολοπούλου. Οι δύο άνδρες αναμένεται να συναντηθούν το Σάββατο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές ο κεντρικός τραπεζίτης ρώτησε εάν μετά την εξέλιξη αυτή υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του. 

Ο πρωθυπουργός του είπε ότι δεν γνώριζε την υπόθεση (δηλαδή την «έφοδο» της οικονομικής αστυνομίας), ότι το πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ και ότι αφορά έρευνα εταιριών που είχαν σχέση με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Μία από τις εταιρίες αυτές είχε αναλάβει η εταιρία της συζύγου του κ. Στουρνάρα. Επιπλέον ο κ. Τσίπρας του είπε ότι «το θέμα δεν αφορά την κυβέρνηση και όλη υπόθεση θα ακολουθήσει το δρόμο της Δικαιοσύνης». Δήλωση που μπορεί να ερμηνευτεί πολλαπλώς.

Ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ότι αυτός και η σύζυγός του «δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν». Είπε επίσης ότι η σύζυγός του επί σειρά ετών διατηρεί εταιρία που προσφέρει συμβουλευτικές και υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων σε πελάτες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Εκείνο που συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα είναι ότι «η Δικαιοσύνη πρέπει να αφεθεί να κάνει απερίσπαστη τη δουλειά της»Από την ΤτΕ άφησαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης να διαρρεύσει ότι οι κκ. Τσίπρας και Στουρνάρας  συμφώνησαν επίσης ότι οι σχέσεις και η μεταξύ τους συνεργασία δεν πρέπει και δεν μπορεί να επηρεαστεί από την εξέλιξη αυτή. Πάντως ο πρωθυπουργός του επανέλαβε ότι η υπόθεση πήρε ήδη το δρόμο της Δικαιοσύνης.

Πληροφορίες του Βήματος αναφέρουν ότι ο κ. Στουρνάρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι. Ο κ. Ντράγκι θέλησε να εκδοθεί ανακοίνωση από την ΕΚΤ για στήριξη του κ. Στουρνάρα αλλά ο έλληνας κεντρικός τραπεζίτης αρνήθηκε λέγοντάς του «θα χειριστώ εγώ το ζήτημα, εδώ, εγώ όπως ξέρω».

Η έρευνα στην έδρα της εταιρίας του συζύγου του κ. Στουρνάρα συνεχίστηκε έως  νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης και πληροφορίες από εισαγγελικές πηγές αναφέρουν ότι κατασχέθηκαν έγγραφα και ηλεκτρονικά στοιχεία που αφορούν την εταιρία της συζύγου του κεντρικού τραπεζίτη.

Σημειώνεται ότι η «έφοδος» της οικονομικής αστυνομίας γίνεται την παραμονή της εγκρίσεως της τοποθέτησης των Τάκη Ρουμελιώτη και του Γεράσιμου (Μάκη) Σαπουτζόγλου στην ηγεσία της Τράπεζας της Αττικής. Αλλά και σ΄αυτή την τοποθέτηση υπήρξε στο πάρα πέντε πολιτικό ζήτημα.  Οπως «Το Βήμα» πληροφορείται την Τετάρτη το βράδυ η Τράπεζα της Ελλάδος ειδοποίησε το ΤΣΜΕΔΕ (που είναι από τους βασικούς μετόχους της Τράπεζας Αττικής) ότι ο κ. Σαπουτζόγλου έχει ασυμβίβαστο για τη θέση του προέδρου της τράπεζας (που έχει προταθεί) και ως εκ τούτου δεν μπορεί να καταλάβει αυτή τη θέση. Ωστόσο αν και δεν υπήρξαν σαφείς αναφορές για τα προσόντα του Τάκη Ρουμελιώτη καταδείχθηκε από την ΤτΕ σαφώς η προτίμησή της να αναλάβει ο κ. Ρουμελιώτης μη εκτελεστική θέση ήτοι τη θέση του πρόεδρου, αντί του διευθύνοντος συμβούλου που είχε προταθεί. Διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει, πρόσωπο το οποίο τοποθετείται ως επίτροπος από την τράπεζα της Ελλάδος.

«Αυταρχισμό από την παρέα του Μαξίμου», καταγγέλλει η Ν.Δ. για την υπόθεση της «Attica Bank»

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει η ΝΔ με αφορμή την υπόθεση Στουρνάρα, κατηγορώντας την για αυταρχισμό και άσκηση εξωθεσμικής πίεσης που προσβάλει την ανεξαρτησία της ΤτΕ. «Ελπίζουμε οι Εισαγγελικές αρχές να διερευνήσουν επιτέλους και τις καταγγελίες του κ. Καμμένου περί πιέσεων με μαύρα λεφτά για να πάρει ο κουμπάρος του νεοκαναλάρχης Καλογρίτσας την πολυπόθητη τηλεοπτική άδεια».

Όλη η ανακοίνωση: 

«Την ώρα που η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να δώσει στον ελληνικό λαό και στους βουλευτές τα «πόθεν έσχες» των τεσσάρων νέων καναλαρχών και αποκαλύπτονται ιστορίες για γέλια και για κλάματα με «βοσκοτόπια» στην Ιθάκη, η παρέα του Μαξίμου επιτίθεται με σφοδρότητα στον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα.

» Κύκλοι της κυβέρνησης, προχώρησαν σε απαράδεκτες διαρροές και άσκηση εξωθεσμικής πίεσης εναντίον του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας, προσβάλλοντας βάναυσα την ανεξαρτησία του θεσμού.

» Προειδοποιούμε ότι ο αυταρχισμός τους δεν αγγίζει κανέναν και βρίσκει απέναντι όλους τους δημοκρατικούς πολίτες.

» Καλούμε τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας που έχει την ευθύνη για την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του τραπεζικού μας συστήματος, να συνεχίσει να επιτελεί το έργο του με συνέπεια και υπευθυνότητα, όπως ο ρόλος του επιβάλλει.

» Τον καλούμε να ολοκληρώσει τους πολύ σοβαρούς ελέγχους που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν στην Τράπεζα Αττικής.

» Δηλώνουμε ότι τον περιβάλλουμε με την εμπιστοσύνη μας.

» Ελπίζουμε, τέλος, οι Εισαγγελικές αρχές να δείξουν τον ίδιο ζήλο που έδειξαν στην περίπτωση της συζύγου του κ. Στουρνάρα και να διερευνήσουν επιτέλους και τις καταγγελίες του κ. Καμμένου περί πιέσεων με μαύρα λεφτά για να πάρει ο κουμπάρος του νεοκαναλαράρχης κ. Καλογρίτσας την πολυπόθητη τηλεοπτική άδεια.»

Mε αιχμές για Στουρνάρα η απάντηση του Μαξίμου στη ΝΔ

Με την επισήμανση ότι ο διοικητής της ΤτΕ δεν είναι ένα πολιτικό πρόσωπο και ο θεσμικός ρόλος που έχει αναλάβει είναι ρόλος πολιτικής ουδετερότητας, το Μαξίμου απαντά στην ανακοίνωση της ΝΔ για την υπόθεση που προέκυψε με την έρευνα της συζύγου του διοικητή.

«Απαράδεκτη για μια ακόμη φορά παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας στη Δικαιοσύνη και στο έργο της Τράπεζας της Ελλάδος που οφείλει να ενεργεί έξω από σκοπιμότητες. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν είναι πολιτικό πρόσωπο, έχει θεσμικό ρόλο πολιτικής ουδετερότητας» αναφέρει ειδικότερα το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και υπογραμμίζει ότι «η σπουδή της Νέας Δημοκρατίας να παρέμβει ως συνήγορος αλλά και ως υποβολέας στο έργο του, κάνουν ζημιά και στον ίδιο και στο ρόλο του».

«Τέτοιου είδους ανακοινώσεις βρίσκονται στον αντίποδα της αποπολιτικοποίησης του τραπεζικού συστήματος που αποτελεί κοινή συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς θεσμούς», σημειώνει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και προσθέτει:

«Θα συνιστούσαμε, λοιπόν, στη Νέα Δημοκρατία ψυχραιμία. Το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, όσο και αν την ενοχλεί, θα διερευνηθεί σε βάθος, γιατί η Δικαιοσύνη στη χώρα μας ανασαίνει».

Η απάντηση της εταιρείας

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης η εταιρεία της συζύγου του διοικητής της ΤΤΕ απέστειλε το παρακάτω Δελτίο Τύπου:

«Η εταιρεία MINDWORKBUSINESSSOLUTIONS, η οποία εκπροσωπείται από την κυρία Λίνα Νικολοπούλου, δέχθηκε σήμερα στην έδρα της κλιμάκιο οργάνων της Οικονομικής Αστυνομίας,το οποίο προέβη σε τυπικό έλεγχο των παραστατικών της στοιχείων σε σχέση με έργο Ε.Σ.Π.Α. του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. που ανέλαβε να εκτελέσει, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό. Η εταιρεία παρέδωσε στο ανώτερο κλιμάκιο ό,τι στοιχείο ζητήθηκε και η εκπρόσωπος της, κυρία Λίνα Νικολοπούλου, συνεργάσθηκε πλήρως με τους διενεργήσαντες τον έλεγχο.
Η δραστηριότητα της εταιρείας κινείται πάντοτε εντός των πλαισίων της απολύτου νομιμότητας, άπαντα δε τα παραστατικά στοιχεία αυτής τηρούνται στην έδρα της και είναι πρόσφορα σε οποιονδήποτε έλεγχο, ο οποίος όμως πρέπει να διεξάγεται επίσης εντός του πλαισίου της δικονομικής τάξεως και όχι με ταυτόχρονη και ενδεχομένως σκόπιμη σπίλωση προσώπων και υπολήψεων.
Ο θόρυβος που προκλήθηκε είναι στοχευμένος και αδικαιολόγητος, ενώ διέρρευσαν την ψευδή πληροφορία περί διενέργειας ελέγχου, όχι στην έδρα της εταιρείας, αλλά, δήθεν στην οικία της, ενώ χρησιμοποιήθηκε το όνομα του συζύγου της, κυρίου Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος ανέκαθεν αποτελεί και τον στόχο των κακόβουλων δημοσιευμάτων.Οι πολιτικές σκοπιμότητες σε μια δημοκρατική Ελλάδα δεν μπορούν ποτέ να κατασκευάσουν ενόχους.
«Όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο πραγματικός στόχος είναι ο σύζυγός μου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες και επιλογές. Γι΄ αυτό και επιλέχθηκε η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία.
Θέλω να δηλώσω σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι δεν έχω να φοβηθώ τίποτε εγώ προσωπικά, αλλά και η εταιρεία μου. Και βεβαίως δεν θα με κάμψουν οι επιθέσεις που έχουν ως αποκλειστικό στόχο τη σπίλωση του συζύγου μου και της οικογένειάς του. Να είναι βέβαιοι ότι θα αποτύχουν!»
Η νόμιμη εκπρόσωπος της εταιρείας επιφυλάσσεται να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της σε περίπτωση που συνεχισθεί η δυσφήμιση της εταιρείας και των εκπροσώπων της».


Πηγή : tovima.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου