google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Μυτιλήνη: Αλληλέγγυοι έπεσαν στη θάλασσα για να εμποδίσουν την επαναπροώθηση προσφύγων και συνελήφθησαν | newsontime.gr
Home » , » Μυτιλήνη: Αλληλέγγυοι έπεσαν στη θάλασσα για να εμποδίσουν την επαναπροώθηση προσφύγων και συνελήφθησαν

Μυτιλήνη: Αλληλέγγυοι έπεσαν στη θάλασσα για να εμποδίσουν την επαναπροώθηση προσφύγων και συνελήφθησαν

Written By news on Παρασκευή 8 Απριλίου 2016 | 10:45 π.μ.

Εν μέσω έντασης επαναλαμβάνεται το πρωί της Παρασκευής η διαδικασία επαναπροώθησης προσφύγων από νησιά του Αιγαίου προς την Τουρκία. Αλληλέγγυοι έπεσαν στη θάλασσα για να εμποδίσουν το πλοίο να φύγει από τη Λέσβο με 45 πρόσφυγες από το Πακιστάν. Συνολικά, για σήμερα, έχει προγραμματιστεί η επαναπροώθηση 145 ατόμων.

Τρεις αλληλέγγυοι, αφού κολύμπησαν ανάμεσα στα σκάφη, πιάστηκαν στην αλυσίδα της άγκυρας του πλοίου, εμποδίζοντάς το να αναχωρήσει. Τελικά, μετά από παρέμβαση του λιμενικού και της αστυνομίας, οι αλληλέγγυοι συνελήφθησαν και το πλοίο αναχώρησε.

Οι τρεις ακτιβιστές πρόκειται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Επίσης, έχουν προσαχθεί στο Λιμεναρχείο Μυτιλήνης ένας ακόμη ακτιβιστής που έπεσε στη θάλασσα και δυο άλλοι, οι οποίοι αποπειράθηκαν να πηδήσουν τα κάγκελα του περίφρακτου χώρου του λιμανιού.

Εκτός των 45 ατόμων που επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία, ακόμη 100 πρόσφυγες θα μεταφερθούν σήμερα από την Κω και τη Σάμο στη Λέσβο, και εν συνεχεία στο Δικελί, όπου θα παραδοθούν στις τουρκικές αρχές.

Τους πρόσφυγες κατά τη διαδικασία της επανεισδοχής θα συνοδεύουν, όπως έγινε και την περασμένη Δευτέρα, ισάριθμοι αστυνομικοί της Frontex, υπεύθυνοι ο καθένας για την ασφάλεια ενός μεταφερόμενου ατόμου.

Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να υποβάλουν αίτημα για άσυλο, κι έτσι γι' αυτούς «παγώνει» η διαδικασία επαναπροώθησης.

Περίπου 240 άτομα, μέλη ευάλωτων ομάδων που διέμεναν υπό περιορισμό στο hot spot της Μόριας, μεταφέρθηκαν στο δημοτικό κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης.

Πρόκειται για μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, ανθρώπους με κινητικά και άλλα προβλήματα υγείας, μητέρες με παιδιά και άλλες ανάλογες περιπτώσεις. Όλοι από διάφορες εθνικότητες.

«Όλοι έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου αλλά, προκειμένου να ανακουφιστεί και το hot spot της Μόριας, οι άνθρωποι αυτοί μεταφέρονται στον Καρά Τεπέ ο οποίος θα συνεχίσει να δέχεται πρόσφυγες και μετανάστες που χρίζουν περαιτέρω βοήθειας» δήλωσε στο σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο υπεύθυνος του κέντρου φιλοξενίας Σταύρος Μυρογιάννης.

Στο σύνολό τους, οι παραπάνω πρόσφυγες έφτασαν στο νησί μετά τις 20 Μαρτίου και μέχρι να εγκριθεί το αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλει δεν μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι. Αναμένεται πάντως να συνεχισθεί η μεταφορά στον Καρά Τεπέ, ανθρώπων που χρίζουν ιδιαίτερης βοήθειας.

Στον καταυλισμό αυτόν θα μεταφέρονται επίσης πρόσφυγες που το αίτημα ασύλου που υπέβαλαν θα εγκρίνεται όταν φυσικά ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης αιτημάτων ασύλου.

Σημειώνεται ότι στο κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ συνεχίζουν να παραμένουν και περίπου 150 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν έρθει στο νησί πριν τις 20 Μαρτίου, έχουν καταγραφεί και τους έχουν δοθεί τα απαραίτητα έγγραφα. Προτιμούν όμως να παραμένουν στο νησί, αφού διαπιστώνουν την κατάσταση στον Πειραιά ή σε άλλες δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Σε κρίσιμη κατάσταση Αφγανός που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει

Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει από το περασμένο Σαββάτο, νοσηλευόμενος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, 36χρονος Αφγανός, ο οποίος αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει παίρνοντας μεγάλη ποσότητα φαρμάκων.

Σύμφωνα τον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, η κατάσταση της υγείας του 36χρονου, αν και κρίσιμη, παραμένει σταθερή.

Πάντως, ο Αφγανός, μέλος οικογένειας και με άλλα άτομα με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα εξαιτίας του πολέμου στην περιοχή, είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει και άλλες φορές. Μάλιστα τα φάρμακα τα οποία χρησιμοποίησε και τα οποία κατείχε η μητέρα του αυτόχειρα προέρχονται από την αγωγή που του συνεστήθη στην Τουρκία όταν νοσηλεύθηκε για άλλη απόπειρα αυτοκτονίας.

Το περιστατικό επιβεβαιώνεται από τον εκπρόσωπο Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας το ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Μπόρις Τσέσιρκοφ, ο οποίος ανέφερε ότι παρακολουθούν την υπόθεση από την αρχή και προσφέρουν την όποια απαιτούμενη στήριξη στον νοσηλευόμενο.

Πηγή : tovima.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου