google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Αναζητείται συναίνεση | newsontime.gr
Home » , » Αναζητείται συναίνεση

Αναζητείται συναίνεση

Written By news on Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016 | 3:15 μ.μ.

Από τις 12.00 το μεσημέρι τηλεοπτικές κάμερες και δεκάδες δημοσιογράφοι από κάθε μέσο καλύπτουν live μία ακόμη κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Οι προσδοκίες να μη δούμε έναν ακόμη πολιτικό παραλογισμό και να μην αναβιώσει το πρόσφατο παρελθόν αντίστοιχης σύσκεψης που σημαδεύτηκε από ιδεοληψίες και εκατέρωθεν διαρροές για το ποιος είπε τι και σε ποιον, είναι χαμηλές. Το βέβαιο είναι ότι κανείς από τους πολιτικούς αρχηγούς δεν θα προσφέρει λευκή επιταγή στον Αλέξη Τσίπρα και, ως εκ τούτου, η ύπαρξη κοινού ανακοινωθέντος μοιάζει ακατόρθωτη.

Την ώρα που αναζητείται η εθνική συνεννόηση για το «καλό της χώρας» ώστε να παρευρεθεί η Ελλάδα στην Σύνοδο Κορυφής τη Δευτέρα με το ισχυρό χαρτί της κοινής στρατηγικής και συμπόρευσης και ενώ «διαφημίζεται» από τα επιτελεία των αρχηγών η προσέλευση στο Προεδρικό «καλή τη πίστη», την ίδια ώρα τα «μαχαίρια ακονίζονται» και η προσφυγική κρίση γίνεται πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης με αφορμή και το περίφημο «βέτο».

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού

Ο Αλέξης Τσίπρας θα αναλύσει τον αγώνα της κυβέρνησης όλους αυτούς τους μήνες για να αντιμετωπίσει τα καραβάνια των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών με ανθρωπιά, θα αξιώσει συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας ώστε να επιδιωχθεί από θέση ισχύος μία συνολική ευρωπαϊκή λύση και θα παρουσιάσει τους πυλώνες στρατηγικής της κυβέρνησης.

Θα επικαλεστεί τις ιδρυτικές συνθήκες και το δίκαιο της Ε.Ε. για αναλογική κατανομή των βαρών, όχι σε εθελοντικό αλλά σε δεσμευτικό πλαίσιο, όριο το 1/50 των ροών ως προς τον αριθμό των προσφύγων που θα δεχθεί μόνιμα η Ελλάδα βάσει του πληθυσμού και των οικονομικών δυνατοτήτων μας, άμεση λειτουργία του προγράμματος μετεγκατάστασης και επανεισδοχής στην Τουρκία των μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο, χορήγηση οικονομικής βοήθεια προς τη χώρα μας.

Πυρά και προτάσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Η γραμμή που θα ακολουθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει γίνει σαφής εδώ και ημέρες και έχει στείλει μηνύματα αρνητικά ως προς την κατάληξη του Συμβουλίου των Αρχηγών.

Με μότο ότι «η χώρα αγγίζει το σημείο μηδέν», με καχυποψία ως προς την «ειλικρίνεια» του Αλέξη Τσίπρα, που όπως πρόσφατα είπε «έχει χάσει τον έλεγχο» και με παρουσίαση στοιχείων ότι η Ελλάδα δεν ακολούθησε αποτρεπτική πολιτική, άφησε ανοιχτά τα σύνορα και έγινε ο ευκολότερος τρόπος εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, αναμένεται να έχει μία έντονη σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει στη δέσμη των έξι προτάσεων που έχει καταθέσει. Αξιοποίηση του συνόλου του κρατικού μηχανισμού και των Ενόπλων Δυνάμεων, άμεση δημιουργία και λειτουργία φυλασσόμενων ανοιχτών αλλά και «κλειστών» χώρων προσωρινής διαμονής, βελτίωση του συντονισμού ανάμεσα σε κρατικές υπηρεσίες και Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποφασιστική συμβολή του ΝΑΤΟ και της Frontex στην αποτροπή των μεταναστευτικών ροών, έκτακτη οικονομική επιχορήγηση από την Ε.Ε., πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας.

Σύγκρουση για το βέτο

Η χρήση του «βέτο» αναμένεται να πυροδοτήσει το ούτως ή άλλως αρνητικό κλίμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να θέσει το ενδεχόμενο άσκησης βέτο στην Σύνοδο Κορυφής ως ύστατο όπλο για την αποτροπή μονομερών ενεργειών από κράτη της Ε.Ε. που οδηγούν σε κλείσιμο συνόρων και προκαλούν ασφυξία στην Ελλάδα. Θα τονίσει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος και θα ζητήσει να επιβληθούν κυρώσεις στις χώρες που δεν ανταποκρίνονται στις δεσμεύσεις τους.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να διαφωνήσει έντονα με τη χρήση του συγκεκριμένου δικαιώματος από τον πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντάς την άσκηση βέτο ως βεβιασμένη και μονομερή ενέργεια που θα δυσχεράνει τη θέση της χώρας.


Πηγή : zougla.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου