google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Ανατροπές στον εκλογικό νόμο | newsontime.gr
Home » , » Ανατροπές στον εκλογικό νόμο

Ανατροπές στον εκλογικό νόμο

Written By news on Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016 | 10:35 π.μ.

Αποτελούν πάγια αιτήματα των κομμάτων που βρίσκονται στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, τα... ωραία λόγια λησμονούνται όταν οι -μέχρι πρότινος- υποστηρικτές τους βρεθούν στις καρέκλες της εξουσίας, ενώ επανέρχονται λίγο πριν από την... πτώση, προκειμένου να προσαρμοστούν στα... νέα δεδομένα.

Η θέσπιση ενός αναλογικότερου εκλογικού νόμου με μειωμένο μπόνους και κάθοδο του ορίου εισόδου στη Βουλή, η διάσπαση των μεγάλων περιφερειών και ο μικρότερος αριθμός βουλευτών αποτελούν εκ των ων ουκ άνευ όρους για την αντιμετώπιση πληθώρας παθογενειών του πολιτικού συστήματος.

Όλα τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών, όπως αποκαλύφθηκε, το απόγευμα της Δευτέρας, τα πλέον αρμόδια χείλη.

Βέβαια, όπως έχει αποδείξει η εμπειρία, από την εξαγγελία μέχρι την υλοποίηση, ο δρόμος παραμένει μακρύς...


Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλης, προανήγγειλε σαρωτικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να «σπάσουν», όχι μόνο η Β΄ Αθηνών, αλλά όλες οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες που έχουν πάνω από 6 βουλευτές. «Ήταν τα μεγαλύτερα εκκολαπτήρια διαφθοράς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Περισσότεροι από 6 βουλευτές εκλέγονται στις περιφέρειες Β΄ Αθηνών (44), στην Α΄ Θεσσαλονίκης (16), στο νομό Αττικής (15), στην Α΄ Αθηνών (14), στην Β΄ Θεσσαλονίκης (9), στην Β΄ Πειραιώς, στους νομούς Αχαΐας, Ηρακλείου και Λαρίσης (από 8) και στο νομό Αιτωλοακαρνανίας (7).

Στο τραπέζι, είπε ο υπουργός, βρίσκεται ακόμα το μπόνους των 50 εδρών, οι θητείες των βουλευτών και ο εξορθολογισμός στη διανομή των εδρών που λαμβάνουν τα κόμματα ανά εκλογική περιφέρεια.

«Όσα συμβαίνουν σήμερα είναι εκτρώματα. Η ΝΔ που είναι δεύτερο κόμμα δεν έχει βουλευτή π.χ. στην Καβάλα, στην Κομοτηνή ή στην Πιερία», επεσήμανε.


Κατηγόρησε δε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι ψήφιζαν εκλογικό νόμο σκοπίμως λίγο πριν τις εκλογές εκτιμώντας τις συγκυρίες, ενώ είπε ότι η παρούσα κυβέρνηση, από την αρχή κιόλας της τετραετίας, άνοιξε διάλογο για έναν νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος ανέφερε ότι θα ανακοινωθεί εντός του 2016.

Για τον χρόνο τέλεσης των εκλογών τόνισε κατηγορηματικά ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, προσθέτοντας ότι δεν τις θέλει η κυβέρνηση, ενώ κανείς από την αντιπολίτευση δεν έχει το κουράγιο να τις ζητήσει. «Αλλά αφού λένε στη ΝΔ ότι είναι πρώτο κόμμα, ας μας τις ζητήσουν», πρόσθεσε.

«Κόκκινη γραμμή οι συντάξεις»

Για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το ασφαλιστικό, ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι μόνη «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης είναι να μην μειωθούν οι συντάξεις.


«Πρέπει να ξέρουν και οι δανειστές ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα να αιμοδοτηθεί το ασφαλιστικό και από άλλες πηγές για να αντέξουμε την πίεση. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω από τις "κόκκινες γραμμές" που έχουμε χαράξει. Δεν μπορεί η χώρα να ζει υπό καθεστώς απειλών διαρκώς», τόνισε.

«Βαρύτατες οι ευθύνες των άλλων κομμάτων»


Επιπλέον, κατηγόρησε τα πολιτικά κόμματα που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα, ότι έχουν βαρύτατες ευθύνες «για την καταστροφή στα ασφαλιστικά ταμεία».

Όπως εξήγησε, «τοποθετούσαν προέδρους στα ασφαλιστικά ταμεία οι οποίοι έπαιζαν τα αποθεματικά τους στο Χρηματιστήριο και αγόραζαν σάπιες μετοχές. Κανείς από αυτούς δεν πήγε φυλακή, δεν τιμωρήθηκε κανείς. Τα κόμματα αυτά, που σήμερα κλαυθμηρίζουν, που ακόμη και τώρα, στα δύσκολα, δεν ήρθαν να βάλουν πλάτη και να δείξουν ότι πραγματικά αγωνιούν για τους ανθρώπους που δοκιμάζονται και χειμάζονται και τους οδήγησαν σ’ αυτή την κατάσταση, έρχονται και αντιλέγουν, χωρίς να μας πουν την εναλλακτική τους πρόταση. Να μας την καταθέσουν. Για να μπορέσει να πειστεί η κοινωνία ότι σε 4 χρόνια θα αποτελούν την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης».

«Αναξιόπιστες οι δημοσκοπήσεις»

Τέλος, ερωτηθείς για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός αρνήθηκε να σχολιάσει «αναξιόπιστους θεσμούς», καθώς «είναι τόσο αξιόπιστες, όσο και στις προηγούμενες μετρήσεις τους. Όχι μόνο δεν έπεσαν μέσα, αλλά υπηρετούσαν συγκεκριμένες επιλογές».

Πηγή : zougla.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου