google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Τρομοκρατικό χτύπημα στα γραφεία του ΣΕΒ στο Σύνταγμα (photo+videos) | newsontime.gr
Home » , , » Τρομοκρατικό χτύπημα στα γραφεία του ΣΕΒ στο Σύνταγμα (photo+videos)

Τρομοκρατικό χτύπημα στα γραφεία του ΣΕΒ στο Σύνταγμα (photo+videos)

Written By news on Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015 | 12:31 μ.μ.

Έκρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στα γραφεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στο Σύνταγμα, στην οδό Ξενοφώντος 5. Από την έκρηξη προκλήθηκαν υλικές ζημιές στην είσοδο των γραφείων του ΣΕΒ και στο γειτονικό ξενοδοχείο «Αμαλία».
Η έκρηξη της βόμβας σημειώθηκε στις 3.35 τα ξημερώματα, ενώ το σημείο είχε αποκλειστεί ήδη από την Αστυνομία, καθώς προηγήθηκε προειδοποιητικό τηλεφώνημα στα γραφεία δύο εφημερίδων. Συγκεκριμένα, άγνωστος (αντρική φωνή) τηλεφώνησε στις 2.50 στην εφημερίδα «Βήμα» και στις 2.55 στην «Εφημερίδα των Συντακτών», προειδοποιώντας ότι μέσα στα επόμενα 40 λεπτά θα σημειωθεί έκρηξη στα γραφεία του ΣΕΒ. Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε άμεσα στον αποκλεισμό της περιοχής, εκκένωσε όλα τα γύρω κτίρια και στις 03.35 έγινε η έκρηξη με εκκωφαντικό θόρυβο, που προκάλεσε αναστάτωση στο κέντρο της Αθήνας.

Στο σημείο βρίσκεται κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (T.E.E.M.) καθώς και αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες από νωρίς είχαν αποκλείσει τους γύρω δρόμους, ενώ αυτή την ώρα παραμένει κλειστή μόνο η Ξενοφώντος.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ο εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε μέσω ωρολογιακού μηχανισμού.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης από κάποια τρομοκρατική οργάνωση.

Οι ζημιές από την έκρηξη

Στο σημείο που είχε τοποθετηθεί η βόμβα, αμέσως μετά την έκρηξη, δημιουργήθηκε κρατήρας. Σημαντικές υλικές ζημιές έχουν σημειωθεί και στα γειτονικά κτίρια, στο ξενοδοχείο «Αμαλία» αλλά και στην κυπριακή πρεσβεία, καθώς η οδός Ξενοφώντος είναι ένας στενός δρόμος, με αποτέλεσμα το ωστικό κύμα να εκτονωθεί εκεί και να προκαλέσει ζημιές.

Στόχος ο ΣΕΒ και το 2010

Το 2010 τα γραφεία του ΣΕΒ, αλλά και του ελληνοκινεζικού επιμελητηρίου, είχαν γίνει ξανά στόχος, όταν είχε κλείσει η συμφωνία της Cosco με τον ΟΛΠ.

Στη στάση Νέος Κόσμος σταματούν προσωρινά οι συρμοί του τραμ
Δεν λειτουργεί ο σταθμός του τραμ στο Σύνταγμα. Οι συρμοί του τραμ σταματούν στη στάση Νέος Κόσμος στη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Όσοι κινούνται από το κέντρο προς τις άλλες περιοχές της Αθήνας θα πρέπει να κινηθούν ως τη Βουλιαγμένης με τα πόδια. Αγνωστο παραμένει πότε θα αποκατασταθεί η κυκλοφορία των συρμών.

Κλειστά τα γραφεία του Συνδέσμου

Την επίσημη ενημέρωση από την Αστυνομία αναμένει η διοίκηση του ΣΕΒ σχετικά με την έκρηξη. Τα γραφεία παραμένουν κλειστά έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα από την ΕΛ.ΑΣ., κάτι που αναμένεται να γίνει αργά το μεσημέρι, οπότε δεν υπάρχει μέχρι στιγμής εικόνα για την έκταση των ζημιών μέσα στο κτίριο.

Χωρίς επιτήρηση η περιοχή

Στο κτίριο του ΣΕΒ δεν υπάρχει φύλακας τις βραδινές ώρες, ενώ δεν υπάρχει ιδιαίτερη επιτήρηση της οδού το βράδυ, παρά το γεγονός ότι εκτός από τον ΣΕΒ στον ίδιο δρόμο βρίσκονται η πρεσβεία της Κύπρου και τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Επίσημη αντίδραση από τον ΣΕΒ αναμένεται αργότερα.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας για την έκρηξη βόμβας στο ΣΕΒ

«Αγνωστος δράστης-ες τοποθέτησαν εξωτερικά της κεντρικής εισόδου των γραφείων του Σ.Ε.Β. (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών), μαύρο σακίδιο πλάτης που περιείχε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό (Α.Ε.Μ), αποτελούμενος από άγνωστα μέχρι στιγμής συστατικά, ο οποίος εξερράγη. Από την έκρηξη προκλήθηκαν φθορές στο κτήριο του Σ.Ε.Β., στο έναντι πρατήριο υγρών καυσίμων, σε παρακείμενα σταθμευμένα Ι.Χ.Ε. αυτ/τα, καθώς και θραύσεις υαλοπινάκων, σε κτήριο της Πρεσβείας της Κύπρου και Ξενοδοχείου. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ατόμων. Επιπρόσθετα αναφέρεται ότι,  την 02:50 ώρα της ιδίας, άγνωστος άνδρας, κάλεσε στα τηλεφωνικά κέντρα εφημερίδων δηλώνοντας ότι θα εκραγεί βόμβα, στο Σ.Ε.Β., στην οδό Ξενοφώντος, δίνοντας χρονικό περιθώριο σαράντα (40) λεπτών. Προανάκριση ενεργείται από τη Δ.Α.Ε.Ε.Β.».

Κλειστή θα παραμείνει σήμερα η κυπριακή πρεσβεία

Κλειστή θα παραμείνει σήμερα η κυπριακή πρεσβεία μετά την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε τα ξημερώματα, στα γραφεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών που βρίσκονται απέναντι από την Πρεσβεία, στην οδό Ξενοφώντος 5 στο Σύνταγμα. Η περιοχή έχει αποκλειστεί από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και οι υπάλληλοι της Πρεσβείας έχουν ειδοποιηθεί να μην προσέλθουν σήμερα στην εργασία τους.

Στην Πρεσβεία έχει προσέλθει μόνο ο πρέσβης Κυριάκος Κενεβέζος ο οποίος επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το κτίριο της κυπριακής διπλωματικής έδρας έχει υποστεί αρκετές υλικές ζημίες επισημαίνοντας ότι το σημαντικότερο είναι ότι δεν υπήρξαν συνέπειες σωματικής βλάβης σε ανθρώπους από την έκρηξη. Η πρεσβεία από τις πρώτες πρωινές ώρες, όπως είπε, συνεργάζεται με τις αρχές προκειμένου να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια ζητηθεί.

Ο κ. Κενεβέζος εξέφρασε, τέλος, τον αποτροπιασμό του για την τρομοκρατική ενέργεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα της έκρηξης δεν υπήρχε αστυνομική φρουρά στην πρεσβεία της Κύπρου, που ενδεχομένως θα μπορούσε να αποτρέψει αυτή την ενέργεια.Πηγή : iefimerida.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου